Οι φρικαλεότητες του Πούτιν, οι βαρβαρότητες των αγορών και η ΔΕΗ που είχε... άγιο!
Όσο θα υποχωρούν οι Ρώσοι από τις περιοχές όπου είχαν εισβάλλει στην Ουκρανία, τόσο θα αποκαλύπτεται το εύρος της μεγαλύτερης σφαγής των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη. Η Ρωσία "παίζει με τη φωτιά", ο Πούτιν θεωρεί ότι θα χτυπήσει το δυτικό οικοδόμημα και η Δύση εντείνει τη δράση της, απέναντι σε έναν αιμοσταγή και απολυταρχικό δικτάτορα που διακινδυνεύει όχι μόνο την οικονομικό υπόσταση της χώρας του, αλλά και την ίδια του τη ζωή.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργίαδης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε χθες στην επιβολή και νέων κυρώσεων που αφορούν στον περιορισμό των εισαγωγών άνθρακα κατά 3,3 δισ. ευρώ από τη Ρωσία. Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε μια άλλη φάση, ενώ η διπλωματία μπορεί να δουλεύει στο παρασκήνιο, ωστόσο, δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε. Μάλιστα, η σφαγή στη Μπούκα, καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα και η Δύση αναζητεί τρόπους για να φέρει στο εδώλιο των κατηγορουμένων τον Πούτιν και την παρέα του, έτσι ώστε να λογοδοτήσουν. Γιατί αυτός είναι ο τελικός στόχος...
Στάση αναμονής...
Οι αγορές βρίσκονται σε στάση αναμονής, πιστεύοντας ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση, όπου οι απώλειες και από τις δύο πλευρές, μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση, μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, τα χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα "τιμολογούν" τις σφαγές των Ρώσων στην Ουκρανία και χωρίς να εμφανίζουν... ακρότητες, ρέπουν προς την άποψη ότι πριν μια νέα αναταραχή, είναι καλό να υπάρχει... ηρεμία! Οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι μειώνουν συνεχώς τις θέσεις τους σε μετοχές, καθώς ο κίνδυνος νέας έξαρσης του πληθωρισμού είναι υπαρκτός. Ρεύμα, φυσικό αέριο, αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες έχουν εκτιναχθεί και απλά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν κάποια σημεία συσσώρευσης, γύρω από τα νέα υψηλά. Επενδυτικό πλάνο μέσα σε ένα θολό τοπίο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει και όλοι μετράνε τις ζημιές τους. Στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε μια πρώτη καταγραφή των απωλειών, ενώ το ζητούμενο είναι να υπάρξει άμεση δράση σχετικά με τη διαμόρφωση μηχανισμού ελέγχου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα. Προς το παρόν στον τομέα αυτό, δεν υπάρχουν εξελίξεις, οπότε, ας περιμένουμε...
Η ΔΕΗ και ο... Άγιος Στάσσης!
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ χθες για το 2021, δεν είναι αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά οφείλονται στο υποδειγματικό μάνατζμεντ του επικεφαλής Γιώργου Στάσση. Όποιος διαβάσει τα στοιχεία του ισολογισμού της χρήσης 2018, του τελευταίου επί ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει πολύ καλά ότι με τις κινήσεις της κυβέρνησης πριν από 2,5 χρόνια και με την εξαιρετική στρατηγική της διοίκησης της επιχείρησης, σήμερα, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Εν ολίγοις, αν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν δεν θα υπήρχε ΔΕΗ. Αυτό που κρατάμε από τον ισολογισμό της επιχείρησης είναι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 871,7 εκατ. ευρώ, την αύξηση του τζίρου, αλλά και τις μικρές ζημίες μετά φόρων, ύψους 18,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα κέρδη των 19,5 εκατ. ευρώ το 2020. Βέβαια, η αύξηση των τμών της ενέργειας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών 23,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,7 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2020.
Επιπλέον, μιας και ακούμε από την αντιπολίτευση για τα υπερκέρδη των εταιρειών, ας πάρουν να διαβάσουν λίγο τον ισολογισμό της ΔΕΗ. Οι προ αποσβέσεων λειτουργικές δαπάνες του 2021 αυξήθηκαν κατά 1,05 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 4,835 δισ. ευρώ, λόγω των ιδιαιτέρως αυξημένων δαπανών για αγορά καυσίμων και ενέργειας. Τα... υπερκέρδη που λέει ο Τσίπρας είναι ζημιές και φανταστείτε να μην είχε γίνει το εξαιρετικό μάνατζμεντ κατά την προηγούμενη τριετία. Υπό άλλες συνθήκες, η επιχείρηση θα ήταν ένα... φάντασμα που δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε το στοιχειώδες σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Δικαιολογημένα λένε στην κυβέρνηση και στην αγορά ότι "όχι απλά είχαμε άγιο, αλλά είχαμε... Στάσση".