Το παιχνίδι της... γάτας με το ποντίκι μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η χοντρή σπέκουλα στις αγορές, τα καλά νέα από προϋπολογισμό και τζίρο, τα... κακά νέα από την ακρίβεια, οι επαφές Άδωνι για αμερικανικές επενδύσεις και ο ΟΤΕ των διακρίσεων
Απίστευτη σπέκουλα γίνεται στις αγορές με φόντο τη ρωσοουκρανική κρίση και την τελευταία περίοδο έχουν χαθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ παγκοσμίως. Ο Πούτιν παίζει με τη Δύση το παιχνίδι της... γάτας με το ποντίκι και θέλει να καταγραφεί ως ο ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας ή ως ο άνθρωπος που θα αλλάξει τη Δύση προς το... χειρότερο! Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής αργά χθες το βράδυ, λέγοντας ότι η Δύση θα αντιδράσει, αν η αντίδραση της Ρωσίας είναι εχθρική.
Του Λουκά Γεωργιάδη
Από την άλλη, οι κυβερνήσεις παρακολουθούν χωρίς να μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και όλοι μαζί κάνουν τον σταυρό τους να γυρίσει το... ματς. Η κίνηση που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση είναι η παραίτηση της Ουκρανίας από τα σχέδια της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να ηττηθούν και να φανεί ότι σύρονται. Μπροστά στις μπλόφες του Πούτιν, η μεσολάβηση των Γερμανών, οι οποίοι εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως κρίσιμη. Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε άμεσες αποφάσεις για την επιτάχυνση των ερευνών στη Μεσόγειο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να κυλήσει ο χρόνος αντίστροφα, για να έχουμε εμείς και η Ευρώπη δικό μας φυσικό αέριο. Η λογική λέει ότι οι σχεδιασμοί έχουν ξεκινήσει.
Ανάσα μέχρι νεωτέρας...
Η μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από κάποιες περιοχές της ουκρανικής μεθορίου (;), αποτέλεσε την αφορμή για να βελτιωθεί η κατάσταση χθες στις αγορές. Τα χρηματιστήρια πήραν τα πάνω τους, το φυσικό αέριο υποχώρησε λίγο πάνω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το πετρέλαιο έπεσε στα 90 δολάρια το βαρέλι από 97 δολ. που είχε φτάσει τη Δευτέρα, ο χρυσός δέχθηκε σημαντικές πιέσεις και τα επιτόκια των ομολόγων έδειξαν να "ξεφουσκώνουν" μερικώς. Οι κινήσεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο αποτελούν τα "κλειδιά" για την ψυχολογία στις αγορές, όπου πέφτουν... κορμιά και χάνονται λεφτά ή αντίστοιχα, κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά "σορτάροντας" τους δείκτες. Ο Πούτιν μπορεί να ειρωνεύεται τη Δύση σχετικά με την... ώρα της εισβολής, ωστόσο, είναι προφανές ότι οι κινήσεις του επηρεάζουν τη ζωή δισεκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όσοι εν Ελλάδι θαυμαστές εξακολουθούν να... φτιάχνονται με τις... Πουτινιές, ας το ξανασκεφτούν καλύτερα πριν ρίξουν το ανάθεμα στους... κακούς Δυτικούς! Άντε να δούμε τι μας ξημερώνει σήμερα...
Πληθωρισμός... δραχμής
Από την εποχή της δραχμής και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 1997, είχαμε να δούμε πληθωρισμό 6,2%. Φανταστείτε ότι η Ελλάδα πριν ένα χρόνο είχε αποπληθωρισμό 2% και τον περασμένο μήνα ο δείκτης "απογειώθηκε" στο 6,2%. Τριψήφιες οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο πάνω από 50% στο πετρέλαιο θέρμανσης και πάνω από 10% σε βασικά αγαθά της ελληνικής οικογένειας αλλά και των πρώτων υλών των επιχειρήσεων. Το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι να κάνει... βουντού, μπας και μαζευτούν οι βασικοί πρωταγωνιστές των... παρατράγουδων που βλέπουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και στη βάση ενός καλού σεναρίου, δεν πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακή αποκλιμάκωση των τιμών τους προσεχείς μήνες. Χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, ο Μητσοτάκης αν σκεφτόταν εκλογές για φέτος, μάλλον τώρα τις ξορκίζει, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν από αυτό το μπάχαλο, μπας και κερδίσουν κανένα ψηφαλάκι. Από την άλλη, δεν θέλουμε να σκεφτούμε πού θα ήμασταν αν είχαμε δραχμή και διαλυμένη τη ΔΕΗ! Έτσι, για να θυμίζουμε σε κάποιους... αφελείς ότι το ευρώ είναι φετίχ!
Με το... δεξί
Με το... δεξί μπήκε η νέα χρονιά για τον προϋπολογισμό, αν και όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα όταν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο. Είχαν βάλει ως στόχο στο υπουργείο Οικονομικών έλλειμμα 2,243 δισ. ευρώ και τελικώς... βγήκε στα 1,196 δισ. ευρώ. Περίμεναν πρωτογενές έλλειμμα 1,145 δισ. ευρώ και βγήκε πρωτογενές πλεόνασμα 17 εκατ. ευρώ. Όμως, τα έσοδα ήταν σημαντικά μειωμένα καθώς υπήρξε μετάθεση πληρωμών λόγω της κακοκαιρίας, ενώ τελικώς τη διαφορά την έκαναν οι δαπάνες, οι οποίες ήταν χαμηλότερες κατά 1,654 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Ας περιμένουμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο όμως, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Επιπλέον, δεν θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι το 2021, ο συνολικός τζίρος στην οικονομία διαμορφώθηκε στα 332 δισ. ευρώ, δηλαδή 58 δισ. υψηλότερα από το 2020 και επίσης 19 δισ. υψηλότερα σε σχέση με το 2019. Αν μαζευτεί η ακρίβεια και επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τότε ποιος μας πιάνει!
Έρχεται το δολάριο...
Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπάθανάσης, συναντήθηκαν με τη βοηθό του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικα Όλσον και τον Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αμερικανικές επενδύσεις, δηλαδή πώς θα έρθουν περισσότερα δολάρια στην ελληνική οικονομία. Μαθαίνουμε ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα έχουμε και άλλες καλές ειδήσεις, ενώ η εξαγορά ποσοστού της viva wallet από την JP Morgan, είναι μόνο η αρχή. Ενέργεια, ξενοδοχεία, real estate, πληροφορική, βιομηχανία, logistics και φάρμακα είναι τομείς για τους οποίους υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και οι Αμερικανοί το έχουν εκδηλώσει εδώ και πολύ καιρό. Ένας ένας οι μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι πιάνουν... στασίδι στην Ελλάδα. Και τα καλύτερα έρχονται...
Διάκριση για τον ΟΤΕ
Οι πρωτοβουλίες του ΟΤΕ για την ισότητα των φύλων και την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στον χώρο εργασίας καθώς και η διαφάνεια στη δημοσιοποίηση σχετικών στοιχείων αναγνωρίστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά από τον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index (GEI). O OTE επιλέχτηκε από έναν από τους πιο σημαντικούς δείκτες σε θέματα ισότητας των φύλων, να βρίσκεται ανάμεσα σε 418 εταιρείες παγκοσμίως από 45 χώρες, των οποίων η κεφαλαιοποίηση ξεπερνά τα 16 τρισ. δολάρια. Η διάκριση αυτή ενισχύει ακόμη περισσότερο το όνομα του Οργανισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, πέραν των θετικών επιδόσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο.