Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, επονομαζόμενος πρωθυπουργός, δηλαδή πρώτος τη τάξει υπουργός, παίζει τον ρόλο- εν τη ευρεία έννοια- του μάνατζερ μια μεγάλης επιχείρησης ή στην πιο απλουστευμένη- λαϊκή- εκδοχή του προπονητή μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.
Του Γιάννη Μιχαήλ
Μπορεί ο παραλληλισμός αυτός να ξενίζει, όμως δεν αφίσταται από την πραγματικότητα, όπως άλλωστε, το φανερώνει το πολιτικό status.
Ο εκάστοτε πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Σύνταγμα συγκροτεί και την Κυβέρνησή του, καθώς διορίζει τους υπουργούς, αλλά και τους υφυπουργούς.
Κατά την διάρκεια άσκησης της εξουσίας, οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις εντολές του Προέδρου της Κυβέρνησης και εάν αυτό δεν τελεσφορεί , τότε παίρνουν τον δρόμο της εξόδου από το υπουργικό συμβούλιο.
Δηλαδή από εδώ πάνε κι άλλοι. Και αυτή η διαδικασία, δηλαδή του ανακατέματος της τράπουλας στο υπουργικό συμβούλιο ονομάζεται Ανασχηματισμός.
Είναι μια διαδικασία, την οποία αποφασίζει ο προεδρεύων της Κυβέρνησης, όταν διαπιστώνει αβελτηρίες και παραλείψεις στην άσκηση των συγκεκριμένων καθηκόντων από τους υπουργούς.
Εξυπακούεται ότι ο κάθε πρωθυπουργός γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τις δραστηριότητες του κάθε υπουργού, προκειμένου να τον ανταμείψει με παραμονή ή να τον αποπέμψει από το υπουργικό συμβούλιο.
Ως εκ τούτου, κάθε φορά που γίνεται ανασχηματισμός, το γεγονός, αποκτά ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον και δεν αφορά, μόνον τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μοναδικό στόχο την υπουργική τους καρέκλα.
Για να μην αδικήσουμε κανέναν, πρέπει να υπομνήσουμε, ότι υπάρχουν υπουργοί, άκρως επιτυχημένοι, που αφήνουν το αποτύπωμά τους σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει, όμως, μια μοναδική πρωτοτυπία στην ελληνική πολιτική σκηνή που δεν απαντάται στις άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα, ο Ανασχηματισμός- που υποτίθεται ότι δεν προαναγγέλεται, αλλά γίνεται αιφνιδιαστικά- προσλαμβάνει ένα ενδιαφέρον πολιτικό αφήγημα. Επί ημέρες τα Μέσα Ενημέρωσης, γράφουν (εφημερίδες) ή ομιλούν (τηλεκάναλα και ραδιόφωνα) για τον επικείμενο ανασχηματισμό, με αποκλειστικές πληροφορίες για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, με σιβυλλικές πληροφορίες του τύπου: ποιοι υπουργοί μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι αλλάζουν υπουργεία και ποιοι άλλοι μπαίνουν στην κυβέρνηση.
Έτσι διεγείρεται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, ενώ βρίσκονται σε εγρήγορση οι κάθε είδους ενδιαφερόμενοι. Και όταν φθάνει η ημέρα της κρίσεως και αναγγέλλεται ο Ανασχηματισμός, οι αντιδράσεις ποικίλλουν.
Μια από τα ίδια, λένε οι προβληματισμένοι, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, υποστηρίζουν οι αντιρρησίες, για αποτυχία λέει η Αντιπολίτευση.
Ουδείς, όμως, μιλάει για το αυτονόητο, ότι κανένας πρωθυπουργός δεν κάνει αλλαγές προκειμένου να αυτοχειριασθεί. Οι φύλακες έχουν γνώση. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προφανώς ζύγισε τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών.
Άλλωστε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα είναι εκείνος που θα «γευθεί» τα επίχειρα των αποφάσεών του…