Οι αγορές ψάχνονται, ο Σταϊκούρας έκανε το... χατίρι του Τσίπρα και έδιωξε το ΔΝΤ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν μηδενική έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία
Η Δύση είναι εξαιρετικά προβληματισμένη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και υπάρχουν ακόμη και σενάρια εμπλοκής, καθώς δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στη γενοκτονία που επιχειρούν οι Ρώσοι του Πούτιν, εις βάρος των Ουκρανών.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η Δύση αν αισθανθεί ότι δεν μπορεί να είναι θεατής στις φρικαλεότητες του Πούτιν, τότε θα πρέπει να ετοιμαστεί για πιο δραστικά μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να περάσουμε σε μια επόμενη φάση της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δυτικό κόσμο και τις αγορές. Χθες τα χρηματιστήρια πήραν μια ανάσα, αλλά οι κινήσεις που γίνονται από τους επενδυτές αυτήν την περίοδο, είναι πολύ περιορισμένες, καθώς σε τέτοιες εποχές "Βασιλιάς είναι το ρευστό". Το πετρέλαιο "τσίμπησε" και πάλι, κινούμενο στα 107 δολάρια το βαρέλι, ενώ στον χρυσό βλέπουμε μια συσσώρευση γύρω από την περιοχή των 1.930 δολαρίων ανά ουγκιά, μετά τη διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε από την υψηλή τιμή των 2.030 δολαρίων. Από τις κινήσεις στο ταμπλό και στα εμπορεύματα φαίνεται ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία ότι σταδιακά θα εκτονωθεί ο σκληρός πυρήνας της ρωσοουκρανικής κρίσης. Ωστόσο, τα πάντα είναι στον αέρα. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Ο εισβολέας Πούτιν μετράει μεγάλες απώλειες και προσπαθεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο στη Δύση. Είναι όμως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να γυρίσουν όλα αυτά μπούμερανγκ, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι και η Δύση δεν θα πονέσει...
Πιο κάτω το... τενεκεδάκι
Στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρξε κάποια σπουδαία απόφαση, αλλά οι αποφάσεις σε οικονομικό επίπεδο για τις επιπτώσεις από τη ρωσοουκρανική σύρραξη, θα παρθούν μάλλον τον Μάιο. Κατ΄ αρχάς δεν ξέρουμε τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων και επιπλέον, δεν μπορούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης αλλά κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσουν τώρα σε αποφάσεις. Μόνο το πλαίσιο μπορούν να καθορίσουν. Το πού θα φτάσει ο... λογαριασμός, κανείς δεν ξέρει. Την ίδια στιγμή και όσο καίγεται το... σύμπαν στην Ουκρανία, δεν μπορούν να υπάρξουν προσεγγίσεις για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, η πορεία αποκλιμάκωσης του θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, αλλά και αυτό τελεί υπό... συζήτηση. Προς το παρόν, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν κάποιους βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο περίπλοκα, όσο ανεβαίνουν οι τιμές των ειδών διατροφής και των πρώτων υλών. Άρα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, το... τενεκεδάκι, μάλλον θα πηγαίνει ολοένα και πιο παρακάτω.
"Δικαίωση" του... Τσίπρα!
Εξαιρετικά ικανοποιημένος ήταν ο Χρήστος Σταϊκούρας χθες, καθώς η 4η Απριλίου 2020 είναι μια αποφράδα ημέρα για την οικονομική ιστορία του τόπου. Χθες, ξεχρεώσαμε τα ακριβά δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και έτσι ο Σταϊκούρας έκανε το... χατίρι του Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε... φαγωθεί από το 2014 για να διώξει το ΔΝΤ, αλλά τελικώς το... ερωτεύτηκε και είπε να μας χώσει πιο... βαθιά με το τρίτο μνημόνιο το 2015. Παρά ταύτα, η μεθοδική δουλειά του υπουργού Οικονομικών σε συνδυασμό με τον αταλάντευτο στόχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για συνετή δημοσιονομική πολιτική, κατέστησαν εφικτό τον στόχο για να... διώξουμε το ΔΝΤ μακριά. Ο Τσίπρας... δικαιώνεται, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας του έκανε το... χατίρι να διώξει το ΔΝΤ!
Οι ελληνικές τράπεζες (δεν) πλήττονται
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) εδώ και καιρό κάνει τεστ προσομοίωσης για τον βαθμό κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σε σχέση με την έκθεση τους στη Ρωσία και την Ουκρανία. Το καλό νέο που προκύπτει για την Ελλάδα είναι ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν μηδενική έκθεση στις δύο εμπόλεμες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι... ανοικτές κατά 171 δισ. ευρώ σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία!
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ομοβροντία θετικών εκθέσεων από διεθνείς οίκους, οι οποίοι ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές. Και όλα αυτά κόντρα στην έκθεση της ΕΒΑ, η οποία διαπιστώνει ότι ακόμη οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να υστερούν έναντι των συστημικών ευρωπαϊκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, άρα και τις ελληνικές, είναι αυτός των μακροοικονομικών επιπτώσεων. Ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει, τα επιτόκια ανεβαίνουν, η κατανάλωση υποχωρεί, οι επενδύσεις θα περιοριστούν και γενικώς, ας κάνουμε... ευχέλαια για να μην μας βρουν χειρότερα..