Ο εισβολέας Πούτιν είναι αποφασισμένος να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, στοχεύοντας να θέσει τον Ζελένσκι προ τετελεσμένων, έτσι ώστε να ανατραπεί εκ των έσω.
Η νέα φάση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στέλνει το μήνυμα ότι ο εγκληματίας θέλει να αποφύγει πάση θυσία τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, καθώς παράλληλα με τον όλεθρο που θα σπείρει, θα ρισκάρει το πολιτικό και ενδεχομένως βιολογικό τέλος του. Επιδιώκει με την τακτική των πληγμάτων μέσω ιρανικών drones, να πιέσει και τους Δυτικούς έτσι ώστε με τη σειρά τους να πιέσουν τον Ζελένσκι, να... παραιτηθεί από τις αξιώσεις του στις προσαρτημένες περιοχές του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ. Ήδη, η Μόσχα έχει θέσει τις περιοχές αυτές υπό πυρηνική προστασία, ενώ την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη, τα οποία προ ημερών ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι προσάρτησε! Μύλος...
Το... ζιζάνιο Ερντογάν
Η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που κατασκεύασε η Τουρκία, δείχνει ότι ο Ερντογάν θέλει να τραβήξει το σκοινί.
Ο υπουργός Άμυνας και σκληρός στρατιωτικός, Χουλουσί Ακάρ, είπε στον Έλληνα ομόλογο του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα, ενώ οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι γνωστό σε όλους πλέον, ότι έχουν τους Τούρκους στο... σημάδι. Οι Τούρκοι επιδιώκουν να εκθέσουν την Ελλάδα και να στήσουν προβοκάτσια, κάτι που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες φαίνεται ως πάρα πολύ πιθανό. Και ο λόγος είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να αποφύγει τις εκλογές, γιατί θα τις χάσει, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα. Μια μετάθεση των εκλογών με μια... νίκη που θα σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πιστεύει ότι θα μπορούσε να τον κρατήσει όρθιο. Μάλλον, δεν έχει υπολογίσει ότι σχεδόν οι 7 στους 10 Τούρκους πολίτες δεν μας βλέπουν εχθρικά και αυτό που τους απασχολεί είναι η προκοπή τους και η αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ο τύπος έχει βαλθεί να μας βάλει σε περιπέτειες αδιαφορώντας για τη ζημιά που πρόκειται να πάθει. Γιατί μάλλον δεν έχει διαβάσει καλά τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν τον έχουν ενημερώσει για το τι σημαίνει "κλείδωμα" στο ραντάρ ενός Ραφάλ. Οι υπέρμαχοι του πολέμου και στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι ελάχιστοι μπροστά στη συντριπτική πλειονότητα των δύο πληθυσμών, οι οποίοι θέλουν ησυχία. Η περίπτωση της Τουρκίας και του... τρελαμένου Ερντογάν, βρίσκονται στο μόνιτορ όλων. Μια αντιπαράθεση της Δύσης με την Ανατολή, θα μπορούσε να ξεκινήσει εδώ στη γειτονιά μας... Δεν ξέρουμε πραγματικά αν οι Δυτικοί έχουν αντιληφθεί τι διακυβεύεται για τα συμφέροντα του δυτικού πολιτισμού, στην περιοχή μας.
Ο κόσμος μας έχει αλλάξει θεματικά και αν οι δυτικοί δεν συνειδητοποιήσουν τι πρέπει να πράξουν, τότε θα βρεθούν αντιμέτωπη με την ιστορία. Όπως ακριβώς, βρίσκονται τώρα οι Γερμανοί, οι οποίοι... γαντζώθηκαν στη Μόσχα για το φθηνό ρωσικό αέριο, μέχρι σημείου υποτέλειας. Η Ιστορία και τα λάθη του παρελθόντος διδάσκουν...
Το σχέδιο της Ε.Ε. για το αέριο
Χθες μάθαμε και το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης στις τιμές της ενέργειας.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στις προτάσεις περιλαμβάνονται οι κοινές αγορές φυσικού αερίου, η λειτουργία ενός μηχανισμού συγκράτησης τιμών και οι κανονισμοί αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Πλέον, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Η Ε.Ε. θα προχωρήσει στην άθροιση της συνολικής ζήτησης στα κράτη μέλη και σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, καθώς έτσι θα γίνεται καλύτερη διαπραγμάτευση της τιμής και θα περιορίζεται ο κίνδυνος ενός ανταγωνισμού προσφορών μεταξύ των κρατών. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν εργασίες για την κατάρτιση του νέου δείκτη τιμολόγηση για το υγροποιημένο αέριο έως τον προσεχή Μάρτιο και θα ενεργοποιηθούν οι κανονισμοί αλληλεγγύης με επέκταση της σχετικής υποχρέωσης στα κράτη που δεν έχουν άμεση σύνδεση με τους αγωγούς φυσικού αερίου, έτσι ώστε αυτά να συμμετέχουν με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου (δεξαμενές LNG).
Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι δύο από τις βασικές προτάσεις που είχε καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν γίνει αποδεκτές. Τώρα, το τι θα γίνει στην πράξη, αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Πρωτίστως απαιτείται η συστράτευση όλων των κρατών μελών στο νέο σχέδιο και φυσικά, απαιτείται η βοήθεια από τον... καλό μας τον καιρό.
Ψάχνονται οι επενδυτές
Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών έχουν άμεσα επιδράσει στη μείωση του ενεργειακού βάρους, κάτι που καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Το φυσικό αέριο είναι αυξημένο περίπου κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς σε αυτήν την εξέλιξη βοηθούν τα υψηλά αποθέματα αερίου. Επιπλέον, η πρόθεση των Αμερικανών να απελευθερώσουν σημαντική ποσότητα πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα, ρίχνει εκ νέου την τιμή του "μαύρου χρυσού". Ο ΟΠΕΚ με τη μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως εκτόξευσε την τιμή από τα 85 στα 98 δολάρια και η βεβαιότητα ότι θα πέσει στην αγορά αμερικανικό αργό, ξαναρίχνει την τιμή του στα 90 δολάρια.
Τα καλά εταιρικά μεγέθη στη Wall Street ενισχύσουν τη δυναμική των δεικτών, ενώ ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Πάνω από τις 850 μονάδες το χθεσινό κλείσιμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέσα σε όλα αυτά, τα επιτόκαι των ομολόγων κινούνται προς νέα υψηλότερα επίπεδα, στον απόηχο των προειδοποιήσεων της Banik of America ότι η επόμενη πιστωτική κρίση, θα ξεκινήσει από τους κρατικούς τίτλους των χωρών της Ευρωζώνης. Προσθέστε στην εξίσωση και την προειδοποίηση την ανακοίνωση της JP Morgan ότι μειώνει τις θέσεις της σε μετοχές, καθώς και τις πληροφορίες που θέλουν τη νικήτρια των Ιταλικών εκλογών να ακολουθεί την -αποτυχημένη- τακτική της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, οπότε, έχουμε πολλούς λόγους για να... ανησυχούμε. Μετά απ΄ όλα τα παραπάνω, είναι λογικό να ψάχνονται οι επενδυτές και κανείς να μην μπορεί να βρει άκρη...