Του Θάνου Ασκητή*
Η σημερινή ζωή, γεμάτη ανασφάλεια και καταναγκασμούς, οδηγεί τον άνθρωπο σε μία διαρκή μάχη για μάθηση, επιβίωση και επιτυχία. Η σύγχρονη κοινωνία, αμείλικτα απρόσωπη και απόλυτη στη ρεαλιστικότητά της, κινητοποιεί μηχανισμούς ανάπτυξης βάσει των οποίων το όφελος μεταφράζεται αποκλειστικά και μόνο στο δικαίωμα της νίκης και της επικράτησης.
Ο σημερινός τρόπος ζωής επιβάλλει πλέον στρατηγικές και μεθόδους, που ένας ανταγωνιστικός επαγγελματίας οφείλει να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί. Ο ψυχολογικός παράγοντας συμπορεύεται δυναμικά με την προσω¬πικότητα και τη γνώση, στοχεύοντας σε ένα ευοίωνο μέλλον. Ο άνθρωπος καλείται σήμερα να αγωνιστεί για να πετύχει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα «όπλα» του «εκπορεύονται» από την ύπαρξη, τη φαντασία και τη νόηση του και τον βοηθούν να πραγματώσει τους αντικειμενικούς του στόχους.
Ποια βήματα, όμως, είναι αναγκαίο να κάνει ένας επαγγελματίας για να πετύχει;
- Γνώση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του.
- Να δέχεται, να «ακούει» και να κρίνει σωστά.
- Ελεύθερη σκέψη, επανεξέταση των αξιών του.
- Να υπολογίζει τις κινήσεις του και να προβλέπει το αποτέλεσμα.
- Να ελέγχει τον ψυχισμό του. Επιβάλλεται, όταν οι συγκυρίες είναι αρνητικές να αποφεύγει την κατάθλιψη και να μην παραιτείται, ενώ όταν είναι ευνοϊκές να επιδεικνύει αυτοέλεγχο και ρεαλισμό.
- Ικανότητα επικοινωνίας, τόσο με τον εαυτό του όσο και με τρίτους.
- Αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, μεθοδικότητά, οργανωτικότητα.
- Κατάλληλα εκπαιδευμένοι συνεργάτες.
Δε φθάνει το να δουλεύει κανείς σκληρά για να έχει αφθονία και επιτυχία, αλλά χρειάζεται μεγάλο απόθεμά ενέργειας για να δημιουργήσει αυτό που θέλει, όπως αναφέρουν οι S. Roman και D. Parker στο βι¬βλίο τους "Creating Money". Ο Deepak Chopra κα¬ταρρίπτει και αυτό το μύθο, ότι δηλαδή η επιτυχία εί¬ναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υψηλής φιλο¬δοξίας. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «εάν καταλάβουμε τη φύση μας και μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τους φυσικούς νόμους, τότε η αίσθηση της καλής υγείας, των ολοκληρωμένων σχέσεων, της ενέργειας και του ενθουσιασμού για τη ζωή, σε συνδυασμό με τις υλικές ανάγκες και απολαύσεις, μας οδηγούν στο να πετύχουμε πιο εύκολα και με λιγότερη προσπάθεια». Πιστεύει σε 7 νόμους: της ικανότητας, του δοσίματος, της αιτίας και του αποτελέσματος, της προσπάθειας, της πρόθεσης σκοπού και της συνεχούς επιθυμίας, της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας και του σκοπού της ζωής.
Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
Για να είναι κάποιος δημιουργικός, πρέπει να αφήνει τα εξωτερικά ερεθίσματα να επηρεάζουν το μυαλό του ή να το εκπαιδεύει στο να δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα, καθορίζοντας τη σχέση ανάμεσα σε αυτά και στις αντιδράσεις του, τα stimulus response, όπως αναφέρει ο Doug Hall στο βιβλίο του "Jump Start Your Brain"
Σωστή σκέψη : κρίση, αφαιρετική ικανότητα, συλλογή ιδεών, περί¬σκεψη, μνήμη και φαντασία.
Η δύναμη των νεωτερισμών στη σκέψη μπλοκάρει το μυαλό και τη δημιουργικότητα, όπως ισχυρίζεται ο Jim Wheeler στο βιβλίο του "The Power of Innovative Thinking".
Χρειάζεται να κάνει δωράκια στον εαυτό του, σχετικά με την εργασία του, ώστε να απολαμβάνει τη δουλειά, αλλά και τη ζωή του. Ο R. Pittino αναφέρει στο βιβλίο του "Επιτυχία, θέμα επιλογής", ότι χρειάζεται: χιούμορ, ενθουσιασμός, κίνητρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη νοητικού διαλογισμού, αύξηση της αυτοεκτίμησης και γνώση των ικανοτήτων. Ο συνδυασμός όλων αυτών δίνει την ώθηση για κορυφαία απόδοση. 0 κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει πράγ¬ματα που δε φανταζόταν ποτέ. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να υποτιμούν τις δυνατότητές τους, υποστηρίζοντας ότι τους αξίζουν λιγότερα από όσα παίρνουν, ενώ μεγαλώνουν σε ένα περι¬βάλλον, κυρίως οικογενειακό, με την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να πετύχουν τους στόχους τους γιατί είναι πολύ υψηλοί ή γιατί έχουν ουτοπικές ή περιορισμένες φιλοδοξίες.
Τα 4 χαρακτηριστικά στοιχεία που οδηγούν στην επιτυχία, σύμφωνα με τον Pittino, είναι: αυτοεκτίμηση, συμπόνοια, σταθερότητα και διαλογισμός. Πιστεύει ότι εάν η αρνητική εξαρτημένη μάθηση, η negative conditioning, αντικατασταθεί με τα παρακάτω 10 βήματα, το αποτέλεσμα θα είναι η επιτυχία :
- Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.
- Ορισμός των απαιτούμενων στόχων, η αποκαλούμενη οριοθέτηση του πλάνου.
- Θετική σκέψη.
- Καλές συνήθειες.
- Επικοινωνία.
- Μάθηση από πρότυπα, τα αποκαλούμενα role models.
- Αντίσταση στην πίεση.
- Επιμονή και υπομονή.
- Μάθηση μέσα από αντιξοότητες.
- Η απόλαυση της επιτυχίας.
Ο W. Rinke στο βιβλίο του "How to think like a Millionaire" πιστεύει ότι οι σκέψεις πρέπει να στρέφονται προς έναν κύριο σκοπό: την επιτυχία. Η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί από όσους πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, και που παράλληλα είναι πρόθυμοι να ενεργοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν όποια ευκαιρία τους δοθεί. «Αυτό που όμως ονομάζεται τύχη, συμβαίνει απλά όταν η προετοιμασία συναντάει την ευκαιρία».
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Ενώ ο σύγχρονος επιχειρηματίας είναι στην κορυφή, μπορεί να αισθανθεί ανία, αίσθημα κενού, θλίψη, άγχος, μοναξιά και κατάθλιψη.
Κάποιοι από τους λόγους που προκαλούν τέτοια προβλήματα είναι οι ακόλουθοι:
- Έχει στραφεί ολοκληρωτικά στην επίτευξη των φιλοδοξιών του, παραμελώντας τον εαυτό του και τους άλλους, οπότε, όταν τα έχει πλέον καταφέρει, δεν αισθάνεται καμία ικανοποίηση.
- Καχυποψία, που ση¬μαίνει φτωχές αληθινές διαπροσωπικές σχέσεις.
- Φτωχή φαντασίωση και γκρίζα εικόνα.
- Παλινδρόμηση και Γε¬λοιοποίηση, που μπορεί να οφείλονται σε κρίση ηλικίας.
- Γκρέμισμα της προσω¬πικής ζωής, που μπορεί να προκληθεί, π.χ, από ένα διαζύγιο.
- ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ STRESS ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΓΧΟΣ
- Σεξουαλική διαταραχή, (μείωση της ερωτικής επιθυμίας).
- Αναπνευστική δυσχέρεια και προκάρδια άλγη.
- Σπαστική κολίτιδα.
- Δερματοπάθειες, όπως, π.χ, έκζεμα.
- αύξηση σωματικού βάρους από ή ακατάστατη διατροφή.
- Πονοκέφαλοι, ζαλάδες, αϋπνία, διάχυτοι πόνοι.
- Φοβίες και προλήψεις.
Η επιτυχία είναι μία πορεία ζωής, το αύριο καθορίζεται από το σήμερα, αλλά και το χθες.
Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η γέφυρα της φύσης και της δυναμικής ταύτισης της επιβολής.
Αλλά, όσο ο άνθρωπος ταλανίζετε εξαιτίας των στόχων που θέτει, τόσο η φυσική του ύπαρξη συμβολίζεται μέσο από τα λόγια του Σοφοκλή στο έργο του "Αντιγόνη" :
«του κόσμου από τα θαύματα δεν είναι τίποτ' άλλο που να ‘ναι σαν τον άνθρωπο περήφανα μεγάλο».
* Ο Θάνος Ασκητής είναι διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Α.Ρ.Α.