Την επιστημονική επάρκεια στο γνωστικό του αντικείμενο δεν θα την αμφισβητήσουμε. Δεν θα δεχθούμε, όμως, τις εμμονές του, σε σχέση με αυτά που διδάσκει. Ο λόγος για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη, στο τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ο οποίος ανενδοίαστα, δεν διδάσκει τα ιστορικά δεδομένα, αλλά τις προσωπικές του μαρτυρίες και δοξασίες.
Του Γιάννη Μιχαήλ
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο καθηγητής, ο οποίος προκαλεί πολλές φορές το δημόσιο αίσθημα με πρωτοφανείς απόψεις και θεωρίες, ήταν διαπρύσιος κήρυκας της συμφωνίας των Πρεσπών, εξαίροντας, μάλιστα, τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα για την κατάπτυστη παραχώρηση στους Σκοπιανούς του ονόματος Μακεδονία, το οποίο τίμησαν και εδόξασαν, ο Φίλιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος και εκατοντάδες άλλοι ηγέτες, οι οποίοι έκαναν γνωστή την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης.
Ειλικρινά δεν θα μας αφορούσε τι πιστεύει ο κύριος αυτός, εάν τις ανόητες αυτές απόψεις δεν τις δίδασκε σε φοιτητές και δεν τις διοχέτευε στον δημόσιο διάλογο. Γνωρίζουμε, ότι ο κύριος καθηγητής, έχει μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία, η οποία είναι βιωματική, καθώς οι πρόγονοί του έφθασαν στη Θεσσαλονίκη από τον ρωσικό Καύκασο, ως πρόσφυγες από τον ρωσικό εμφύλιο το 1921, επονομαζόμενοι Μαραντζόφ, επίθετο το οποίο ο παππούς του το άλλαξε σε Μαραντζίδης ή Μαραντζόπουλος, κατοικώντας για ένα διάστημα, στην Πελοπόννησο, ασκώντας το επάγγελμα του… ταχυδακτυλουργού. Ίσως, δεν είναι τυχαίες οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του πολυπράγμονος καθηγητού, ο οποίος πολλές φορές ταχυδακτυλουργικά, κάνει το άσπρο- μαύρο.
Τελευταίο επίτευγμά του, ήταν μια καινοφανής θεωρία, την οποία έγραψε την Κυριακή στην "Καθημερινή", εξομοιώνοντας, τις τεράστιες πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδος, Ελευθέριο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, με τον ουτιδανό και μηδενικής πολιτικής εμβέλειας Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Μαραντζίδης, στο πολυσπούδαστο άρθρο του, γράφει - προκαλώντας τον γέλωτα – ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να επανέλθει στην πρωθυπουργία, παρά την «απομάγευση» και απογοήτευση των ψηφοφόρων του, όπως έχει συμβεί με άλλους ηγέτες, τον Βενιζέλο, Καραμανλή και Παπανδρέου. Αφού όλοι αυτοί επέστρεψαν στην κυβέρνηση, αφού προηγουμένως έχασαν τις εκλογές, γιατί να μην επιστρέψει και ο Τσίπρας;
Όταν ένα δημόσιο πρόσωπο, αποτολμά και κάνει τέτοιες συγκρίσεις, κάτι δεν πάει καλά. Γι’ αυτό μπορούμε να επικαλεστούμε την αρχαιοελληνική παροιμία που λέει «οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή». Επιτέλους, κύριε Μαραντζίδη, βγάλε πια τις παρωπίδες που φοράς, και μην συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Όπως έλεγε ο Πλάτωνας, «Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες, οι μεσαίοι για γεγονότα και οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους». Όλα είναι θέματα επιλογής.