Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να επιτρέψει εξαιρέσεις στους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του, προσθέτοντας πως αυτοί που χαρακτηρίζει ανταποδοτικούς και τομεακούς δασμούς θα τεθούν σε εφαρμογή από τη 2η Απριλίου.
«Όχι, δεν έχω καμιά πρόθεση να το κάνω», απάντησε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One, οι οποίοι τον ρωτούσαν αν σκοπεύει να επιτρέψει εξαιρέσεις στην επιβολή αυτών των τελωνειακών δασμών.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον από τη Φλόριντα, ο κ. Τραμπ σημείωσε πως οι ανταποδοτικοί επιπρόσθετοι δασμοί θα επιβληθούν σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ταυτόχρονα με εκείνους στα αυτοκίνητα.
Για να εξισορροπήσει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε από την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο, ένα μπρα-ντε-φερ που αποσταθεροποιεί τις χρηματαγορές και δημιουργεί φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.
Τελωνειακοί δασμοί 25% βρίσκονται σε ισχύ από την Τετάρτη στο χάλυβα και το αλουμίνιο, με στόχο να προστατευθεί η αμερικανική σιδηρουργική βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονο ανταγωνισμό.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δύο», λέει ο Τραμπ όταν ερωτάται αν θα επιβάλει τομεακούς και αμοιβαίους δασμούς στις 2 Απριλίου.
«Μας χρεώνουν και τους χρεώνουμε. Στη συνέχεια, εκτός από αυτό, στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα, στο αλουμίνιο, θα έχουμε κάποια πρόσθετα», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα επιβάλει αμοιβαίους δασμούς τόσο στους φίλους όσο και στους εχθρούς των ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου.
Την ημερομηνία αυτή πρόκειται επίσης να τεθούν σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί 25% στα μεξικανικά και τα καναδικά προϊόντα, οι οποίοι είχαν ανασταλεί προσωρινά στις αρχές Μαρτίου.
«Η 2α Απριλίου είναι μια ημέρα απελευθέρωσης για τη χώρα μας», δήλωσε ο Τραμπ. «Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας και θα υπάρξουν περισσότερα από τις 2 Απριλίου».