Ο φόβος για μια νέα... σφαλιάρα τύπου Lehman Brothers, όπως συνέβη το 2008, πλανάται πάνω από τις αγορές του πλανήτη, καθώς η τράπεζα των νεοφυών επιχειρήσεων έριξε "κανόνι" και οι καταθέτες είναι... ζωσμένοι από τα φίδια!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Με συνοπτικές διαδικασίες, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Wall Street, η Silicon Valley Bank ανακοίνωσε ότι βγήκε... μπιέλα, αποτελώντας την πρώτη χρεοκοπία τράπεζας μετά την αντίστοιχη της Lehman Brothers το 2008. Μιλάμε για ένα πιστωτικό ιδρύματα με καταθέσεις 161 δισ. δολαρίων, το 93% των οποίων (149,7 δισ. δολ.) είναι κυριολεκτικά στον... αέρα! Αρκετές μέρες πριν, ο φόβος μιας τέτοιας χρεοκοπίας είχε οδηγήσει χιλιάδες καταθέτες σε bank run, προκειμένου να σώσουν τις καταθέσεις τους, καθώς οι μόνες εγγυήσεις που δίνονται, αφορούν ποσά μέχρι 250.000 δολάρια. Για όσους έχουν υψηλότερες καταθέσεις θα πάρουν τη διαφορά, εφόσον πουληθούν τμήματα της χρεοκοπημένης τράπεζας. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε συζητηθεί το σενάριο της εισόδου αγοραστή, αλλά ούτε ο... τρελός βρέθηκε, αλλά ούτε και οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, ήθελαν να χάσουν πολύτιμο χρόνο...
Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις στις ΗΠΑ είναι εγγυημένες έως το ποσό των 250.000 δολαρίων. Ο εκκαθαριστής που έχει αναλάβει τον έλεγχο της τράπεζας έχει προειδοποιήσει ότι όσοι βρίσκονταν κάτω από το συγκεκριμένο όριο, πρέπει να πάρουν πίσω τους λογαριασμούς τους έως σήμερα το πρωί!
Σοκ
Η κατάρρευση της SVB αποτέλεσε ένα σοκ για τις αγορές και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι... μπλέξαμε.
Η συγκεκριμένη τράπεζα μπορεί να μην έχει το μέγεθος της Lehman Brothers, ωστόσο, πλήττεται ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και το ντόμινο επηρεάζει κυρίως τις αναπτυγμένες αγορές. Σύμφωνα με ειδικούς, η πτώχευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να καταστρέψει πλήθος νεοφυών επιχειρήσεων, Σύμφωνα με μια άλλη ανάλυση, η
κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας θυμίζει... αναλογικά την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όταν ξέσπασε η κρίση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για μια ελεγχόμενη πτώχευση. Ωστόσο, πολύ γρήγορα μάθαμε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο, το οποίο οδήγησε σε κρίση δανεισμού και στη συνέχεια σε κρίση χρέους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν και η προσφυγή της Ελλάδας σε καθεστώς προστασίας παροχής δανείων από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά...
Η τράπεζα ήταν η... κορωνίδα για τις νέες start ups, ενώ όσοι δεν "σήκωσαν" εγκαίρως τα χρήματα τους, δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Επιπλέον, χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Νέοι σχεδιασμοί στις αγορές
Η άνοδος των χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες είχε... θορυβήσει τους επενδυτές και δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατά το τελευταίο χρονικά διάστημα, μείωναν συνεχώς τις θέσεις τους, περιμένοντας μια σημαντική διόρθωση.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εξαιρετικά αρνητική για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς έκλεισε με απώλειες 4,5%, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σημαντική ήταν η σημαντική πτώση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, λόγω της ισχυρής πίεσης, κυρίως προς τις τραπεζικές μετοχές.
Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ που ελέγχουν το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων FDIC προσπαθούν να βρουν αγοραστές για τμήματα της τράπεζας και να αποζημιώσουν τους πελάτες. Η SVB αποτελεί τη 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και δεν μπορεί να περάσει... απαρατήρητη η πτώχευση της. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι και η έκτακτη σύγκληση συνάντησης της υπουργού Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της FED, Τζάνετ Γέλεν, με τους επικεφαλής των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.
Από την άλλη πλευρά, η Βρετανική ένωση τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων Coadec, με ανάρτηση της στο Twitter ανέφερε ότι επικρατεί πανικός, καθώς είναι σαφές ότι η κατάρρευση της SVB θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Πάντως, ο όμιλος έχει έρθει σε επαφή με τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς και τις πιθανές προεκτάσεις. Και ο Θεός βοηθός...
Τα αρνητικά γκάλοπ και οι κινήσεις Μητσοτάκη με φόντο τα Τέμπη
Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι βαρύ, ενώ οι συνέπειες σε δημοσκοπικό επίπεδο αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση.
Με βάση τα γκάλοπ των Marc και GPO, το κυβερνών κόμμα έχει χάσει 3-3,5 μονάδες, γεγονός που αποτυπώνει ένα πρώτο κόστος από τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος. Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση εμφανίζονται ανακουφισμένοι, καθώς φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζουν τίποτα από αυτήν την τραγωδία. Βέβαια, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στις κάλπες.
Η κυβέρνηση μετά την παγωμάρα των πρώτων ημερών και έως ότου τελεστούν οι νεκρώσιμες ακολουθίες των θυμάτων, έχει περάσει στην αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας δύο βασικές αιχμές. Η μία αφορά τη διαρροή των καταθέσεων του ανεκδιήγητου σταθμάρχη και των λοιπών εμπλεκομένων και η άλλη περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες. Η κατάθεση του μοιραίου προσώπου του Σταθμού Λάρισας δείχνει το αλαλούμ που επικράτησε και αποτελεί την πρωταρχική αιτία για τη φρικώδη τραγωδία των Τεμπών. Η έκθεση του άσχετου σταθμάρχη, των προϊσταμένων του και του Επιθεωρητή, αλλά και μεταγενέστερα του γιατρού από το Νοσοκομείου Βόλου, αφήνει την αίσθηση στην κοινή γνώμη για τις τραγικές συνέπειες της κομματοκρατίας και του σαθρού οικοδομήματος που άρχισε να χτίζεται μεταπολιτευτικά και κυρίως από τη δεκαετία του ΄80.
Σε δεύτερο επίπεδο, μετά και την ανακοίνωση των μέτρων κρατικής αρωγής, οι δυστυχισμένοι συγγενείς των θυμάτων, μέσω και δημόσιων τοποθετήσεων,
φαίνεται να παίρνουν μια ανάσα ανακούφισης, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι τους δεν γυρίζουν πίσω, εντούτοις, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Επιπλέον, στο τρίτο επίπεδο, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να έρθουν και ανακοινώσεις γενικών οικονομικών μέτρων, ώστε ο πολίτης να επιστρέψει στην κανονικότητα της καθημερινότητα του, αμβλύνοντας παράλληλα τα συναισθήματα οργής και θυμού για την τραγωδία.
Στο τέταρτο επίπεδο, εντάσσεται η χαλάρωση που προσφέρει η περίοδος του Πάσχα, όπου εκτιμάται ότι θα έχει βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης και θα είναι ώριμες οι συνθήκες για την ανακοίνωση της προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, υπάρχει και ένα crash test για την κυβέρνηση με τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και τις εκδηλώσεις της νεολαίας, η οποία "βράζει". Κοινή πεποίθηση των δύο δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι ότι τη σημαντική υποχώρηση του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος δεν την καρπώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά η πρόθεση ψήφου "παρκάρει" στα άκρα και στο "Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ". Ωστόσο, φαίνεται ότι η νεολαία δεν εκφράζεται αντιπροσωπευτικά στις δημοσκοπήσεις και μεγάλη μερίδα θα προσανατολιστεί σε κόμματα της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς.
Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν την επίτευξη αυτοδυναμίας μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης και το σχηματισμό κυβέρνησης έστω με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Όσο για το ενδεχόμενο... τερατογένεσης, αυτό θα αποτελεί μια πολύ οδυνηρή εξέλιξη για τη χώρα. Η νέα... περίπλοκη πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό, παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή από τις κυβερνήσεις των εταίρων μας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύτιμο "παίκτη" στην περιοχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσωπο-κλειδί, ενόψει και των νέων δεδομένων στη χάραξη του νέου γεωπολιτικού χάρτη, έτσι όπως αυτός διαμορφώνεται με βάση τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τις ανατροπές που επέρχονται στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο κίνδυνος σοβαρών ανατροπών είναι υπαρκτός, μόνο που δεν πρέπει να συμβεί το κακό, για να το καταλάβουμε...