Η κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και το «κραχ» της ελβετικής Credit Suisse, λίγες ημέρες μετά, «βυθίζουν» τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο και προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, με τις ημέρες που ζούμε να θυμίζουν εκείνες του 2008 και την κατάρρευση, τότε, της Lehman Brothers.
Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχουν «κοινά σημεία» σε αυτές τις υποθέσεις ή... περίεργες, «διαβολικές» συμπτώσεις, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν θεωρίες συνωμοσίας. Η πρώτη, προφανής σύμπτωση, η οποία ασφαλώς και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, αλλά αξίζει ν' αναφερθεί, είναι ότι ο πρόεδρος της Credit Suisse λέγεται... Λίμαν και γράφεται στα αγγλικά όπως περίπου η Lehman Brothers, αλλά με διπλό «n» (Axel Lehmann).
Κάπου εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να σας συστήσουμε τον κ. Τζόζεφ Τζεντίλ (Joseph Gentile), ο οποίος εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην Global Investment Bank της Lehman Brothers -απ' όπου μάλιστα αποχώρησε το 2007, μόλις ένα χρόνο πριν αυτή χρεοκοπήσει- ενώ σήμερα τον βρίσκουμε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Διοίκησης της Silicon Valley Bank!
Στα μέσα του 2002, η Arthur Andersen -οποία έκπληξη, από την στιγμή που ο Τζοζεφ Τζεντίλ άφησε και εδώ το... στίγμα του- κατέρευσε. Ο λόγος ήταν το σκάνδαλο που ξέσπασε, όταν ανακαλύφθηκε από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές η εμπλοκή της και οι αμφιλεγόμενες λογιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσε ως προς τη διαχείριση του «χαρτοφυλακίου» της Enron και της Worldcom, οι οποίες... χρεοκόπησαν την ίδια χρονιά!
Εύλογα, λοιπόν, οι χρήστες των social media θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητες του Τζόζεφ Τζεντίλ και διερωτώνται πώς ένα στέλεχος, που έχει συνδεθεί με ορισμένες από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών και, εν τέλει, χρεοκοπιών στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να βρίσκει δουλειά στα ανώτατα κλιμάκια. Ποιος μπορεί να πει ότι έχουν άδικο;