Δεν ξεκίνησε καλά η νέα εβδομάδα, καθώς ο Πούτιν δεν άφησε... αναπάντητη την επίθεση στην εμβληματική γέφυρα του Κερτς, η οποία ενώνει την Κριμαία με την ανατολική Ουκρανία και θεωρείται στρατηγικής σημασίας σημείο, το οποίο μάλιστα είχε εγκαινιάσει ο ίδιος!
Όπως ακριβώς γράφαμε στη χθεσινή στήλη (γράφτηκε αργά το βράδυ της Κυριακής), ο Πούτιν θα ξεκινήσει επιθέσεις με πυραύλους και αν... τρελαθεί εντελώς, θα το ρίξει και στα πυρηνικά! Η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, ήταν πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν και συνειρμικά θα μπορούσε να συνδεθεί με την προσδοκία της αντίστροφης μέτρησης για την ανατροπή του. Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους και drones ιρανικής κατασκευής κατά κρίσιμων υποδομών σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ενώ μετά από πολύ καιρό, επιτέθηκε και στο Κίεβο, όπου η ζωή είχε αποκτήσει μια σχετική κανονικότητα κατά την τελευταία περίοδο.
Οι επιθέσεις του σφαγέα Πούτιν ήταν μία ακόμη κίνηση εκδίκησης. Μάλιστα, με απύθμενο θράσος και ύφος τρόφιμου ενός... τρελοκομείου (γυάλιζε το μάτι του...), έκανε λόγο για... τρομοκρατική επίθεση! Ο κλέφτης καταγγέλλει το νοικοκύρη, επειδή του έριξε... μπουνιά για να αμυνθεί! Αυτά μόνο στους... κώδικες του Πούτιν και του Ερντογάν συμβαίνουν!
Παρά την αντεπίθεση των Ρώσων, οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες στο πεδίο της μάχης, εντούτοις, δεν είχαμε ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Το αντίθετο, μάλιστα. Συνεχίστηκε η πτωτική πορεία του αερίου προς τα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι αγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι επί του παρόντος η Ευρώπη είναι τίγκα στο αέριο και συνεπώς για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Αν αρχίσει η βαρυχειμωνιά, τότε θα δούμε και πάλι το αέριο να παίρνει τα πάνω του. Όσο για το πετρέλαιο, μετά τη μεγάλη αύξηση άνω του 10% τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, χθες σημείωσε πτώση, καθώς η ύφεση είναι ορατή και επιπλέον, η Κίνα μάλλον αρχίζει να νιώθει κλυδωνισμούς στη στεγαστική αγορά.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση αρνητικών τάσεων στα χρηματιστήρια, τα οποία βλέπουν την ύφεση να πλησιάζει και την ανησυχία να εντείνεται. Μάλιστα στη Wall Street, ο δείκτης NASDAQ έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, ενώ όλοι οι δείκτες σημείωσαν απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Αλλά και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν κάθε ανοδική κίνηση ως ευκαιρία για... ξεφόρτωμα, παρά ως εκδοχή προεξόφλησης ότι τα χειρότερα έχουν περάσει..
Προ των πυλών η ύφεση
Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στην έναρξη των συναντήσεων των δύο οργανισμών, οι επικεφαλής τους, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και Ντέιβιντ Μάλπας, αντίστοιχα, προειδοποίησαν για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και κίνδυνο απώλειας τουλάχιστον 4 τρισ. δολαρίων! Το ΔΝΤ διαπιστώνει σημαντικό πρόβλημα στη στεγαστική αγορά της Κίνας και ταυτόχρονα διατυπώνει την πρόβλεψη ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης. Μάλιστα, η κ. Γκεοργκίεβα απηύθυνε έκκληση για στήριξης των αναδυόμενων αλλά και αναπτυσσόμενων οικονομιών, λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. "Θα μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν", όπως έλεγε πριν από χρόνια μια... κορυφαία προσωπικότητα των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, ο οποίος στο τέλος παρακαλούσε για δάνεια και αποφάσιζε περικοπές και φόρους!
Τον κίνδυνο ύφεσης το 2023 επισημαίνουν και για την Ελλάδα ο οίκος Fitch, ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός κολοσσός ING και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας DZ Bank. Το πλέον δύσκολο διάστημα είναι το α΄ εξάμηνο του έτους, όπου λόγω του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι οικονομίες θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις. Και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης από τον εγκληματία Πούτιν, αλλά ούτε και τις επιπτώσεις στις οικονομίες και στις κοινωνίες της Ευρώπης. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι μέσα σε ένα εξαιρετικά ταραγμένο περιβάλλον, εντός του 2023, θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε περίπου 150 χώρες του πλανήτη! Κόλαση!
Ενεργειακά deals τεράστιας σημασίας από Μυτιληναίο και ΔΕΠΑ σε Βουλγαρία και Σκόπια
Οι ανακατατάξεις στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης είναι δεδομένες και ταυτόχρονα, μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναδεικνύεται συνεχώς ο ισχυρός ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων.
Κινητήριοι μοχλοί της νέας ενεργειακής στρατηγικής της χώρας θα είναι φυσικά οι ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου. Η χθεσινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μετρήσουμε, Χθες, είχαμε δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες αφήνουν ένα πρώτο αποτύπωμα στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στο ενεργειακό παίγνιο.
Η Mytilineos και ΔΕΠΑ Εμπορίας κέρδισαν διαγωνισμό της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Bulgargaz για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βουλγαρία τον επόμενο μήνα. Δύο από τις πλέον ισχυρές εγχώριες εταιρείες ενισχύσουν τη θέση τους αλλά και τη θέση της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό χάρτη που διαμορφώνεται στην περιοχή μας και έχει τεράστια σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη. H επιλογή των δύο Ελληνικών εταιρειών από το Βουλγαρικό Κράτος, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με δεδομένο ότι κέρδισαν τον διαγωνισμό ανάμεσα σε 8 εταιρείες, οι οποίες προέρχονταν από ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία.
Επιπλέον, ο Όμιλος Mytilineos, με τη... βούλα της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αναλαμβάνει την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Μάλιστα, το project έχει καθεστώς "στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου", λόγω της τεράστιας σπουδαιότητας που έχει. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 211 εκατ. ευρώ και η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανέλθει στα 1.150 γιγαβάτ, τα οποία θα παραδίδονται σταδιακά στον διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας.