Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία ανακτά σταθερά το χαμένο έδαφος μετά την τραγωδία των Τεμπών, καθώς λειτουργεί η σύγκριση Μητσοτάκη-Τσίπρα, υπέρ του πρώτου.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Σύμφωνα με τους αναλυτές των τάσεων της κοινής γνώμης, το χρονικό διάστημα της εορταστικής περιόδου του Πάσχα θα λειτουργήσει ακόμη πιο θετικά για την κυβέρνηση. Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, όσο θα ξεδιπλώνονται οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία με το κεκτημένο της πλήρους υλοποίησης των υποσχεθέντων γι αυτήν που εκπνέει, τόσο περισσότεροι αναποφάσιστοι που προέρχονταν από τη δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας, θα επιστρέφουν στην αρχική τους επιλογής.
Η στρατηγική του πρωθυπουργού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στη μεσαία τάξη και όσους βλέπουν τις δουλειές τους να πηγαίνουν καλά, έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχει από τις νεότερες ηλικίες, οι οποίες χωρίς πολλή πολλή... σκέψη, θέλουν να τοποθετηθούν σε κάτι πιο επαναστατικό, ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση των συντάξεων, τα επιδόματα, η ανάπτυξη της οικονομίας και τα διάφορα προγράμματα στήριξης μπορούν να μετατρέψουν τους άμεσους αποδέκτες σε... κήρυκες, ώστε να πείσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, ότι στις εκλογές αυτές δεν πρέπει να... παίξουν με το μέλλον τους.
Ο πολιτικός χρόνος έχει αρχίσει να πυκνώνει, ενώ η κυβέρνηση έχει αναπτύξει πλήρως όλο το "οπλοστάσιο" της, το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις χρεών και το δίχτυ προστασίας των συνεπών δανειοληπτών έναντι των υψηλών αυξήσεων των επιτοκίων, τις αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και πολλά άλλα. Όλα αυτά αποτελούν αντιστάθμισμα στη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την ακρίβεια, η οποία δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο, αλλά σχετίζεται με όλο το σκηνικό που δημιουργήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με λεφτά του προϋπολογισμού και όχι με... ηλιόσπορους!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην πόλωση για να συσπειρώσει το αντιμητσοτακικό ακροατήριο που έχει στο μυαλό του τον Ανδρέα Παπανδρέου!
Οι πρώτες εκλογές αποτελούν τη μητέρα των μαχών, καθώς θα δείξουν ποιος είναι ο πρώτος και πώς θέλουν οι πολίτες να κυβερνηθεί η χώρα, είτε με την απλή αναλογική είτε με την ενισχυμένη σε έναν επόμενο εκλογικό γύρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μια λογική μικροπολιτικής πόλωσης, επιθυμώντας να εισπράξει δυσαρέσκεια και λιγότερο να εμφανιστεί ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύσης διακυβέρνησης. Με τον... Αντώναρο και με τα γνωστά αποτυχημένα στελέχη της περιόδου 2015-2019, δύσκολα θα αποδεχθούν οι κεντρώοι και ως επί τω πλείστον αναποφάσιστοι, ότι οι γνωστοί... παραμυθάδες, θα μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις ή να εξασφαλίσουν σταθερές συνθήκες προόδου στην οικονομία.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητά για μειώσεις φόρων, τόσο δυσκολότερη θα είναι η προσπάθεια του να προσεταιριστεί ψηφοφόρους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι έκανε η παρέα των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή το σήμα κατατεθέν της αναξιοπιστίας, ασκώντας... γοητεία μόνο στο κοινό που έχει στο μυαλό του τον Ανδρέα Παπανδρέου ή σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως είναι κάποιοι "ευάλωτοι", οι παραβατικοί, οι μπαχαλάκηδες, οι φυλακισμένοι, τα... κατατρεγμένα "παιδιά" της... τέχνης και του "πολιτιζμού" και γενικώς, αυτοί, τους οποίους δεν χαρακτηρίζει η έννοια της προόδου, έτσι όπως αποδίδεται το περιεχόμενο της στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. Οι συνειρμοί για το... προοδευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτονόητοι και τα συμπεράσματα προφανή, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για τη συγκρότηση ενός αντιμητσοτακικού μετώπου από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ό,τι έχει απομείνει ως "χαρτί" στα χέρια του Τσίπρα. Από κει και πέρα, οι ψηφοφόροι οφείλουν να αποδείξουν εντός του παραβάν ότι διαθέτουν στοιχειώδη μνήμη και έστω οριακά αποδεκτό δείκτη νοημοσύνης...
Το μήνυμα της Τραπέζης Ελλάδος για να μην φάμε τα... μούτρα μας
Την περασμένη Παρασκευή, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος μίλησε στην 90η γενική συνέλευση των μετόχων και όσα ανέφερε ήταν εξόχως ενδιαφέροντα.
Ευθυγραμμισμένος με τον θεσμικό του ρόλο, δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να αμφισβητηθεί ως αξιωματούχος που κρατάει... μούτρα στους πρώην διώκτες του, λόγω της υπόθεσης Novartis. Πάντως, πίσω από τις φράσεις του κατά την ομιλία του προς τους μετόχους, διαβάζουμε το πραγματικό νόημα για τις οικονομικές εξελίξεις. Το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένη αβεβαιότητα, αν και οι προοπτικές της οικονομίας εμφανίζονται σαφώς πιο βελτιωμένες. Σε σχέση με όσα ακούγαμε, διαβάζαμε ή συνέβαιναν πριν από 5-6 μήνες, έχουμε φτάσει στο σημείο να ομιλούμε περί μεγάλης ανατροπής, ευτυχώς προς το θετικότερο. Ο χειμώνας κύλησε με πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας, αν και παραμένει το πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων. Δημοσιονομικά, η χώρα πηγαίνει... σφαίρα, το ταμειακό απόθεμα είναι ισχυρό, οι εκτιμήσεις για την πορεία της κατανάλωσης, των εξαγωγών και του τουρισμού είναι εξαιρετικά θετικές. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυξάνονται, αλλά μπορεί να προκύψουν και... απρόοπτα, αν στο παραβάν δεν μπορέσουμε να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές για το μέλλον της χώρας.
Η πορεία των επενδύσεων σε ένα σημαντικό βαθμό συνδέεται με την κυβέρνηση που θα αναλάβει να πάει παραπέρα το... τρένο. Εφόσον υπάρχει μια ξεκάθαρη επιλογή συνέχισης της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι μάλλον εύκολο να έρθει νωρίτερα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Άλλο πράγμα είναι η συγκρότηση μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ή μιας κυβέρνησης συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και εντελώς διαφορετικό πράγμα μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, εφόσον βγαίνουν τα "κουκιά" με 151 έδρες στη Βουλή. Το σενάριο αυτό παρουσιάζει μικρές πιθανότητες, ενώ μάλλον αδύνατη θα πρέπει να θεωρούμε και τη συνεργασία των δύο με το κόμμα του καταστροφέα Βαρουφάκη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει, αλλά το ΠΑΣΟΚ... δεν θέλει! Και οι δύο μαζί μάλλον δεν θα μπορέσουν γιατί δεν θα βγαίνουν τα "κουκιά"...
Με εξαιρετικά προσεγμένο τρόπο και με βάση όσους γνωρίζουν τη φιλοσοφία των παρεμβάσεων του εκάστοτε κεντρικού τραπεζίτη, οτιδήποτε πέραν του σεναρίου να είναι και πάλι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, πάσχει πάρα πολύ σοβαρά και περικλείει κινδύνους για το momentum τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Για να το κάνουμε... φραγκοδίφραγκα, ή θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης για να έχουμε το κεφάλι μας... ήσυχο ως χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια ή μπλέκουμε σε άλλο πολιτικό μοτίβο και κάνουμε τον σταυρό μας για το πού θα μας οδηγήσει μια διαφορετική πολιτική επιλογή...
Ο διεθνής παράγοντας, τα σενάρια και οι πιθανότητες συνεργασιών
Στις εκλογές που έρχονται θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο ο διεθνής παράγοντας.
Η αναγέννηση της Ελλάδας κατά την τελευταία τετραετία και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο δυτικός κόσμος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν επιτρέπουν... παραφωνίες. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα του νέου γεωπολιτικού χάρτη, ενώ τα συμφέροντα μας ταυτίζονται με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τα τελευταία 4 χρόνια έχουν ανεβάσει τις "μετοχές" της χώρας στα ύψη, καθώς διαθέτουμε την αξιοπιστία και το πρόσωπο που απαιτείται, ώστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή με τους πρωταγωνιστές.
Όσοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είναι σε θέση να υπηρετήσει αξιόπιστα αυτές τις επιταγές της Δύσης, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν... πλευρό. Επιπλέον, μια συμμαχία Τσίπρα-Ανδρουλάκη, μάλλον θα έπασχε σοβαρό εντός του νέου πλαισίου που διέπει το γεωπολιτικό παίγνιο. Μια συμμαχία Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη, θα είναι πιο επωφελής για τους σχεδιασμούς της Δύσης. Ωστόσο, μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ μεγάλη... αντάρα, με δεδομένη την κριτική που έχει ασκήσει στον σημερινό πρωθυπουργό. Ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος... γιατρός, ενώ με πρακτικό... μάτι κάποια πράγματα, δείχνουν να πάσχουν. Έτσι, αν και φαίνεται ολίγον προβληματική μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ως η πλέον απαραίτητη, με όρους διεθνών σχέσεων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, μετά όμως από τη δεύτερη κάλπη, έστω και μικρός αριθμός βουλευτών θα επέλεγαν ίσως την ανεξαρτητοποίηση τους. Ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες ώστε το άθροισμα των ψήφων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να είναι μεγαλύτερο των 151 εδρών στη δεύτερη αναμέτρηση, σε σχέση με το άθροισμα του αντίστοιχου σεναρίου συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Πιο απλά, αν φύγουν κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, θα είναι αρκετοί οι υπόλοιποι για να αθροίσουν πολύ πάνω από 151 έδρες.
Αντιθέτως, ακόμη και λίγοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να φύγουν σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι αρκετοί για να αθροίζουν αυτά τα δύο κόμματα πολύ χαμηλότερο αριθμό εδρών, από τις 151! Και φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται για τον Βαρουφάκη. Όποιος συνεργαστεί με αυτόν τον τοξικό και καταστροφικό τύπο που πουλάει... φούμαρα στους ψηφοφόρους του, θα λουστεί τεράστιο πολιτικό κόστος σε επίπεδο αξιοπιστίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα θα το έχει το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται αδιανόητο για τους εταίρους μας να δεχθούν να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με έναν αλλόκοτο πολιτικό τυχοδιώκτη όπως είναι ο Βαρουφάκης, εντός συμμαχικού σχήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν δημιουργηθούν συνθήκες συνεργασιών, είτε με κορμό τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος της ημέρας, το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει ο Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ψάχνει για συμμαχίες με βάση το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, φοβούμενος τη συρρίκνωση στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με την ενισχυμένη, ωστόσο, πρέπει να είναι προετοιμασμένος και για την πίεση που θα του ασκηθεί από τους ισχυρούς "παίκτες" που θέλουν να έχουν για ακόμη μία τετραετία το κεφάλι τους ήσυχο για την Ελλάδα. Υπομονή και ο Άγιος Κωνσταντίνος μαζί με την Αγία Ελένη, πλησιάζουν...