Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αποτέλεσαν βασικό κινητήριο μοχλό για το φετινό ράλι-ρεκόρ του πολύτιμου μετάλλου. Παρ’ όλα αυτά, οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών σπάνια δίνουν σήμα εκ των προτέρων όταν οι αγορές αυτού του είδους βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας τους.
Τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών του Μεξικού, της Μογγολίας και της Τσεχίας μίλησαν πρόσφατα για τα αυξημένα αποθεματικά.
Τα σχόλια παρείχαν μοναδική εικόνα για το πώς προσεγγίζουν το πολύτιμο μέταλλο, με τους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι ο χρυσός ως ποσοστό των αποθεμάτων τους είναι πιο πιθανό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των χαμηλότερων επιτοκίων.
Ο Ενκτζίν Αταρμπατάρ της Μογγολίας και ο Μάρεκ Σέστακ της Τσεχίας προχώρησαν σε παρόμοιες δηλώσεις με αυτές του Τάπια. Οι τρεις αξιωματούχοι μίλησαν μαζί σε πάνελ στο Μαϊάμι σε ετήσιο συνέδριο του κλάδου που διοργανώνει η London Bullion Market Association.
«Στην περίπτωση της Μογγολίας, αναμένω ότι τα αποθέματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αναμένω επίσης ότι το μερίδιο του χρυσού στα αποθέματά μας πιθανότατα θα αυξηθεί στο μέλλον», δήλωσε ο Αταρμπατάρ, γενικός διευθυντής του τμήματος χρηματοπιστωτικών αγορών της Κεντρικής Τράπεζας της Μογγολίας.
Ο Σέστακ, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος διαχείρισης κινδύνων της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχίας, απάντησε: «Συμφωνώ απολύτως με τις δηλώσεις του συναδέλφου».
Σύμφωνα με τον Τέρενς Κίλι, διευθύνοντα σύμβουλο της Impact Evaluation Lab, η μέση κεντρική τράπεζα διαθέτει το 15% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε πολύτιμα μέταλλα. Ο Κίλι είναι πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της BlackRock, υπεύθυνος για την εποπτεία των σχέσεων και των υπηρεσιών που παρείχε η εταιρεία σε κεντρικές τράπεζες και κρατικά επενδυτικά ταμεία.