Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ήταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο να συζητήσουν μειώσεις επιτοκίων, φαίνονται τώρα όλο και πιο ανοιχτοί στο να τις ξεκινήσουν τον Ιούνιο σημείωνει το Bloomberg.
Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και αρκετοί από τους συναδέλφους της απέρριψαν τις εκτιμήσεις των επενδυτών για μειώσεις. Αλλά έστειλαν σήμα για πιθανότητα μιας κίνησης γύρω στα μέσα του έτους, όταν θα γνωρίζουν περισσότερα για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την οικονομία, καθώς και για τις επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού από τα τεκταινόμενα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε ερώτηση στο Bloomberg σχετικά με μια μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, η Lagarde περιέγραψε την προοπτική ως «πιθανή». Ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και δεν είναι όλοι οι δείκτες εκεί που θα ήθελε η ΕΚΤ. Το μήνυμά της ερμηνεύτηκε ως σαφής ένδειξη πρόθεσης.
«Οι δηλώσεις προκάλεσαν κάποια έκπληξη – όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ λέει κάτι τέτοιο, είναι σαν μια προ-δέσμευση», σχολίασε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής στην ING. «Μετά τις δηλώσεις, μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνεται πολύ πιθανή».
Επανέρχεται η… σιγή
Από σήμερα, 18 Ιανουαρίου, αρχίζει μια περίοδος… σιγής πριν από την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς δεν θα υπάρξει άλλη ομιλία για τα επιτόκια. Οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 25 Ιανουαρίου.
Αυτό θα οδηγήσει τους επενδυτές να ακτινογραφήσουν τις τελευταίες παρατηρήσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Λαγκάρντ περιελάμβαναν μια προειδοποίηση ότι τα υπερβολικά στοιχήματα περί μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσαν να περιπλέξουν την προσπάθεια για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%.
Βέβαια, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, είπε ότι οι «καλοκαιρινές διακοπές» μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε μια κίνηση, αφού προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει τη συζήτηση για το θέμα πρόωρη.
Αναπροσαρμογή εκτιμήσεων
Η επίδραση των σχολίων τους στις αγορές ενισχύθηκε από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, παράλληλα με την υπέρβαση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο που ώθησε τους επενδυτές να αμβλύνουν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Για την ΕΚΤ, οι αγορές χρήματος κλίνουν τώρα προς πέντε μειώσεις το 2024 αντί για τις έξι που τιμολογήθηκαν πλήρως μόλις την περασμένη εβδομάδα. Αναμένουν χαλάρωση 136 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους με πιθανότητα 80%, με την πρώτη μείωση να έρχεται τον Απρίλιο.
Αυτό θα απαιτούσε μια απότομη αλλαγή πορείας στη Φρανκφούρτη, αλλά μια τέτοια αλλαγή παραμένει δυνατή, σύμφωνα με τον Ντένις Λίμαν, επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Life Asset Managers France.
«Μας λένε ότι τα στοιχήματά μας είναι πολύ επιθετικά, αλλά είναι δουλειά μας, είναι ο σκοπός μας», είπε. «Η θέση μας είναι ότι η διόρθωση πολιτικής θα έρθει και νωρίτερα παρά αργότερα».
Μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΚΤ, ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα μόνο ο Πορτογάλος Mario Centeno έχει εκφράσει τη δυνατότητα η ΕΚΤ να ενεργήσει πριν έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των μισθών στις αρχές του έτους – πιθανότατα γύρω στον Μάιο. Αλλά ο Αυστριακός ομόλογός του – ο Robert Holzmann – έχει προειδοποιήσει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι καθόλου εγγυημένες φέτος εάν κλιμακωθούν περαιτέρω εντάσεις όπως αυτές που πλήττουν τη Μέση Ανατολή.
Ως επί το πλείστον, σύμφωνα με την εκτίμηση του Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαινόταν να βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Μιλώντας στη Βιέννη, ο Λιθουανός Gediminas Simkus είπε ότι είναι «λιγότερο αισιόδοξος από τις αγορές για τις μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», αν και μια κίνηση κατά τη διάρκεια του έτους είναι πιθανή. Επίσης, ο Σλοβένος Bostjan Vasle είπε ότι είναι «απολύτως πρόωρο να περιμένουμε τις πρώτες μειώσει στις αρχές του δεύτερου τριμήνου».
Η εξάρτηση από τα δεδομένα
Τα παραπάνω δείχνουν μεγάλη πιθανότητα η μείωση να έρθει τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα αποκαλύψει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη που συχνά στηρίζουν τις βασικές αποφάσεις πολιτικής.
Ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά το 2023, στην πραγματικότητα ανέβηκε λίγο τον Δεκέμβριο, αν και για λόγους που θα πρέπει να αποδειχθούν προσωρινοί. Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη συνεχίζει να φλερτάρει με μια ύφεση, η οποία θα μπορούσε να αποκλιμακώσει περαιτέρω τις πιέσεις των τιμών εάν υλοποιηθεί.
Η Γερμανία, η νούμερο 1 οικονομία της περιοχής, αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι η ετήσια παραγωγή το 2023 συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει μόνο μια ασθενής ανάκαμψη στην καλύτερη περίπτωση.
Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αναμένεται να απασχολήσουν την κεντρική τράπεζα βραχυπρόθεσμα. Με την ανεργία να έχει φτάσει πρόσφατα σε χαμηλό ρεκόρ παρά την πρωτοφανή αυστηροποίηση, σύστησε υπομονή πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία των μισθών.