Το... κλάμα των αγορών, η μελέτη που "παντρεύει" Ελλάδα και ΗΠΑ στη Μεσόγειο, το ενεργειακό παίγνιο και ο... γίγαντας ΟΤΕ
Οι επενδυτές συνειδητοποιούν και... χωνεύουν ότι οι κραδασμοί της παγκόσμιας οικονομίας, θα είναι έντονοι τους προσεχείς μήνες, καθώς το πληθωριστικό σπιράλ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα σε όλα αυτά, βγαίνει και η Goldman Sachs, που σπανιότατα πέφτει έξω στις προβλέψεις της, για να... ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι υπάρχουν πιθανότητες ύφεσης 35% στις ΗΠΑ.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ως γνωστόν, ξέρουμε από το παρελθόν και την ιστορία, ότι η ύφεση σπέρνει τον τρόμο στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ στη Γερμανία, τον... ρόλο του "τρομοκράτη", παίζει ο πληθωρισμός. Τώρα έχουμε και τα δύο και μάλιστα σε πολύ έντονο βαθμό, οπότε λογικό είναι οι επενδυτές ανά τον κόσμο, να κάνουν... δεύτερες σκέψεις. Εξ ου και η προ ημερών επισήμανση της Bank of America ότι βρισκόμαστε σε ρεκόρ 20ετίας, όσον αφορά στα μετρητά. Η ανάληψη ρίσκου φθίνει, η αύξηση των μετρητών για ασφάλεια μεγαλώνει, ο φόβος πληθωρισμού και επισιτιστικής κρίσης μας στοιχειώνει, η ευλογιά των πιθήκων, μπορεί να αποδειχθεί μια υπόθεση ανάλογη με τον κορωνοϊό, ο κόσμος... τρελάθηκε και δεν ξέρουμε τι άλλο θα δούμε!
Το γεγονός ότι ο χρυσός χθες σημείωσε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη κατά τον τελευταίο μήνα, έρχεται να "κουμπώσει" με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, ενώ το πετρέλαιο που έδειξε να... προσαρμόζεται στις εκτιμήσεις για μεγάλη "κοιλιά" της παγκόσμιας οικονομίας, χθες έδειξε και πάλι τα... δόντια του, μετά από δύο έντονα πτωτικές συνεδριάσεις. Ο Πούτιν προειδοποιεί για κρίση στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει καταλάβει ότι αυτό που θα αντιμετωπίσει ο ίδιος οικονομικά, θα είναι πολύ πιο οδυνηρό σε σχέση με την απομόνωση του από τη Δύση. Κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται στις χώρες που είναι απέναντι στον Πούτιν. Μπορεί να... βογκήξουν οι χώρες αυτές, αλλά και ο Πούτιν στο τέλος θα νιώσει το τίμημα των επιλογών του. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό που θα υποστεί μεσομακροπρόθεσμα, από τη ριζική αλλαγή της στρατηγικής των Ευρωπαίων, θα είναι οδυνηρό...
Το μέλλον βρίσκεται στην... Ελλάδα
Το ταξίδι του Μητσοτάκη, οι 37 φορές που οι Αμερικανοί Γερουσιαστές των χειροκρότησαν (τις 14 φορές όρθιοι!), δείχνει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα αποτελέσει ενεργειακό, μεταφορικό και στρατιωτικό κόμβο. Εν ολίγοις, ένας νέος "παίκτης" που όλοι θα θέλουν να κάνουν δουλειές. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι τα μαζεύουν άρον άρον από τη Ρωσία, θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα και εν ολίγοις το νέο γεωπολιτικό και στρατηγικό αφήγημα, θα έχει πάρα πολύ Μεσόγειο! Και δεν τα λέμε τυχαία όλα αυτά...
Χθες, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσίασε τα αποτελέσματα από την εκπόνηση μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μελέτης, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Atlantic Council. Τι λέει αυτή η μελέτη; Ότι στο εξής, τα σημαντικότερα ζητούμενα στην Ευρώπη θα είναι οι εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας με την εξεύρεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δηλαδή, στον άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας.
Στη μελέτη παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην ενέργεια μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας, μιας εκτεταμένης συνεργασίας με άλλες χώρες της Μεσογείου και τη μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με πολλές εναλλακτικές μορφές. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, με τη δραστηριοποίηση και των ΗΠΑ στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, για την προώθηση του διπλού στόχου της ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η μελέτη υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την χρηματοδότηση του US-East Med Energy Center στις ΗΠΑ, τη δημιουργία ενός Ελληνοαμερικανικού ενεργειακού κέντρου στην Ελλάδα, αλλά και την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές και νέες τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν την ανάπτυξη. Αναφέρεται δε ότι αυτές οι κινήσεις θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα συνεισφέρουν επίσης στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου απέναντι στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που έχει επιτείνει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ξαναδιαβάστε τα παραπάνω, φέρτε στο μυαλό σας τα θερμά χειροκροτήματα των Αμερικανών στην ομιλία του Μητσοτάκη και σκεφτείτε ότι η Ελλάδα, μόλις βγούμε στο ξέφωτο, θα είναι ένας μεγάλος στρατηγικός "παίκτης", ο οποίος θα είναι μέσα στο... κόλπο για τις επόμενες πάρα πολλές δεκαετίες. Με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον μας. Εκτός και αν στην πορεία θέλουμε να... αυτοκτονήσουμε!
Τούμπα όλα στην Ενέργεια
Η ενισχυμένη παρουσία των Αμερικανών αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, στα νέα... χωρικά ύδατα της Ενέργειας στη Μεσόγειο, θα επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές και στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο.
Η ΔΕΗ καλπάζει προς τις ΑΠΕ, τα Ελληνικά Πετρέλαια φέρνουν τα πάντα τούμπα στο μέτωπο των καυσίμων, ο Μυτιληναίος ενδυναμώνεται στο εσωτερικό και επιλέγεται με... κλειστά μάτια από κορυφαίους "παίκτες" στο εξωτερικό, τα funds αυξάνουν τις θέσεις τους στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κυρίως λόγω της δεσπόζουσας θέσης στην ενέργεια και ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, ενισχύσει θεαματικά τη θέση του, με την επέκταση στις Κατασκευές και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να "κουμπώσουν" με τα καύσιμα, την ηλεκτροκίνηση και το φυσικό αέριο. Και φυσικά όταν μιλάμε για φυσικό αέριο, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στη ΔΕΠΑ και στη ΔΕΔΑ.
Είναι σίγουρο ότι η ιστορική παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές στο εγχώριο ενεργειακό επιεχειρείν. Όπου πάνε οι Αμερικανοί, ακολουθούν και οι Ευρωπαίοι. Η ενδυνάμωση της γεωπολιτικής ασφάλειας στην περιοχή μας, θα οδηγήσει σε θεαματικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα με την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, θα είναι η... περιζήτητη "νύφη" για πολλούς. Όσο για τους Τούρκους, πάντοτε είναι απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι. Ωστόσο, τα περιθώρια για αναθεωρητισμούς και για... απόπειρες σαν του Πούτιν στην Ουκρανία, έχουν ξυπνήσει τη Δύση. Όποιος τολμήσει να απειλήσει μια περιοχή, η οποία θα αποτελεί τον κρίσιμο κρίκο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θα έχει να κάνει πρώτα με όλους τους άλλους και τελευταία με την Ελλάδα! Η συγκέντρωση αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην περιοχή μας, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο εχέγγυο ασφάλειας για την Ελλάδα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια χώρα ευημερίας, προόδου και υψηλού βιοτικού επιπέδου. Τώρα γράφεται το μέλλον, τώρα γράφουμε ιστορία...
Το Χρηματιστήριο και ο ΟΤΕ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί και πολύ από το χθεσινό κακό κλίμα στις αγορές, ωστόσο, στο τέλος οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη "μαζεύτηκαν", καθώς υπήρξε η βοήθεια του ΟΤΕ.
Ο τίτλος "έκλεψε" την παράσταση, καταγράφοντας κέρδη 6,01%, σώζοντας την... τιμή του Γενικού Δείκτη, ο οποίος πιέστηκε λόγω των μεγάλων απωλειών στις τραπεζικές μετοχές και της πίεσης στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Αξιοσημείωτες αλλά όχι ακραίες οι πιέσεις και σε άλλες μετοχές, ενώ το ζητούμενο για τους επενδυτές στην παρούσα φάση, αποτελούν οι τοποθετήσεις σε μετοχές που παραδοσιακά δείχνουν τις αντοχές τους όταν το περιβάλλον είναι δύσκολο έως εχθρικό.
Μάθαμε από ανθρώπους της αγοράς, ότι εκτός από την Deutsche Telekom που με κάθε ευκαιρία αγοράζει "χαρτιά" του ΟΤΕ, ώστε να ξεπεράσει το 50% στο μετοχικό κεφάλαιο, συνεχίζονται και οι τοποθετήσεις από ξένα funds αμερικανικής και βρετανικής προέλευσης. Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έχουμε πλέον δύο ισχυρότατους "παίκτες", δηλαδή την Deutsche Telekom μέσω του ΟΤΕ και τον ολλανδικό κολοσσό United Group, δηλαδή της NOVA, που έχει αποκτήσει και τη WIND Ελλάς. Η ΕΟΝ TV αποτελεί το αντίπαλο δέος της COSMOTE TV, ενώ η μάχη στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία για την ισχυροποίηση των μεριδίων στην αγορά, καλά κρατεί. Η μάχη στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και κυρίως στη συνδρομητική τηλεόραση είναι προς όφελος του καταναλωτή. Οι προσφορές που βγαίνουν καθημερινά, παραπέμπουν σε έναν ανταγωνισμό που θα είναι διαρκής, σκληρός και αδυσώπητος. Ας απολαύσουμε λοιπόν, αυτά που έρχονται και θα είνια μάλλον πολύ εντυπωσιακά...