Οι Αμερικανοί είναι μεγάλοι αγοραστές βρετανικών εξαγωγών, όπως τα Land Rover, τα μηχανήματα, τα χημικά και μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα – μια ιδιαίτερη σχέση που αφήνει τις βρετανικές εταιρείες ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών.
Αν και παραμένει ασαφές το πώς οι πολιτικές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ θα επηρεάσουν τη Βρετανία, ο ίδιος έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να αυξήσει τους δασμούς έως και 20% στα αγαθά από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, με υψηλότερα ποσοστά για την Κίνα και το Μεξικό.
Τα στοιχεία που παρέχονται από το McKinsey Global Institute και την UN Comtrade δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προορισμός για εννέα από τους 15 τομείς των βρετανικών εξαγωγών αγαθών.
«Όσον αφορά μόνο τα εμπορεύματα, οι ΗΠΑ έχουν κυρίαρχο μερίδιο των βρετανικών εξαγωγών σε πολλούς τομείς από ό,τι άλλες βασικές χώρες της Ε.Ε.», δήλωσε η Τέρα Άλας, διευθύντρια έρευνας και οικονομικών της McKinsey UK & Ireland.
Ο τομέας των υπηρεσιών της Βρετανίας θα της προσφέρει κάποια ανακούφιση από τα σχέδια του Τραμπ, με ορισμένες μετοχές να προσφέρουν ενδεχομένως ένα ασφαλές καταφύγιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey, σχεδόν το ένα πέμπτο των 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ηνωμένου Βασιλείου σε πωλήσεις εξοπλισμού μεταφορών -το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας- προήλθε από τις ΗΠΑ το 2022.
Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων της Jaguar Land Rover ύψους 29 δισεκατομμυρίων λιρών το τελευταίο οικονομικό έτος, καθώς και το 42% και 52% των πωλήσεων της AstraZeneca Plc και της GSK Plc αντίστοιχα. Και οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγική τους παρουσία στις ΗΠΑ.
Σχεδόν τα δύο τρίτα προέρχονται από υπηρεσίες που απαλλάσσονται από τους δασμούς, με τις εξαγωγές αγαθών να αποτελούν μόνο μερικές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σηματοδοτώντας ότι ο συνολικός αντίκτυπος των δασμών του Τραμπ είναι πιθανό να είναι περιορισμένος.
Το Bloomberg Economics προειδοποίησε πρόσφατα ότι στο δυσμενέστερο σενάριο οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν το βρετανικό ΑΕΠ κάτω από το 1%. Ακόμη και αν ακολουθήσει μια πιο σταδιακή, μετρημένη προσέγγιση, η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδιά του είναι πιθανό να επιβαρύνει τη ζήτηση.
«Οι εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνονται εκτεθειμένες σε ενδεχόμενους δασμούς του Τραμπ», δήλωσε η Έμιλι Φράι, ανώτερη οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation.
«Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών αγαθών μας και αρκετοί τομείς, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, έχουν υψηλή έκθεση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Τομείς όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ιατρικά και επιστημονικά όργανα, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στις ΗΠΑ, καθώς βασίζονται στην αμερικανική αγορά για περίπου το 20% των εξαγωγών τους.
«Αυτοί οι τομείς είναι πιθανό να αποτελέσουν στόχο των δασμών του Τραμπ», δήλωσε ο Μαξίμ Νταρμέτ, ανώτερος οικονομολόγος για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία στην Allianz Trade.
«Για παράδειγμα, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός είναι βασικά μεταποιητικά αγαθά για τα οποία οι ΗΠΑ καταγράφουν εμπορικό έλλειμμα έναντι των περισσότερων χωρών και θα ήθελαν να μεταφέρουν την παραγωγή σε αμερικανικό έδαφος», προσέθεσε.
Όταν ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, ρωτήθηκε πρόσφατα σχετικά με τον αντίκτυπο της κυβέρνησης Τραμπ και τους πιθανούς δασμούς, δήλωσε ότι συνήθως τα φαρμακευτικά προϊόντα δεν περιλαμβάνονται σε τέτοια μέτρα.
Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχει τονίσει τις τελευταίες εβδομάδες τη δέσμευσή του στο ελεύθερο εμπόριο.
Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι προηγούμενες προσπάθειες σύναψης συμφωνίας αποδείχθηκαν δύσκολες, εν μέρει λόγω διαφωνιών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τους δασμούς και τις δημόσιες συμβάσεις.