Αλλιώς τα είχε φανταστεί ο Μητσοτάκης για τον β΄ γύρο των εκλογών και αλλιώς του ήρθαν. Όσο επιβλητικό από πλευράς θετικών εντυπώσεων ήταν το πρώτο... ημίχρονο των αυτοδιοικητικώων εκλογών, άλλο τόσο ηχηρό ήταν το αποτέλεσμα στο δεύτερο ημίχρονο, ασχέτως αν τελικός νικητής ήταν το κυβερνών κόμμα!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Μια γενική εικόνα για όσα συνέβησαν στις εκλογές παραπέμπει σε ματς όπου ο... γηπεδούχος κέρδιζε στο α΄ ημίχρονο με 4-0, αλλά το τελικό σκορ έκλεισε στο 4-3, καθώς το φαβορί επαναπαύτηκε στο αποτέλεσμα του πρώτου σαρανταπεντάλεπτου και έφαγε 3 γκολ προς το τέλος του αγώνα. Επιπλέον, μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά έχει να κάνει με την αποχή, αφού οι θεατές άρχισαν να αποχωρούν από το 80ο λεπτό όταν το σκορ ήταν στο 4-0 και έτσι σταμάτησαν να εμψυχώνουν την ομάδα, αφού το ματς είχε κριθεί. Εν τέλει μετά από 5 λεπτά καθυστερήσεων, το ματς τελείωσε στο 95, αλλά με γκολ που μπήκαν τα τελευταία λεπτά! Σε κάθε περίπτωση, το... ροζ φύλλο του αγώνα το παίρνει ο Μητσοτάκης, αλλά έχουν δικαίωμα να πανηγυρίζουν και οι χαμένοι, καθώς πέτυχαν να φέρουν το σκορ κοντά στην ισοπαλία. Εν ολίγοις, η Μάντσεστερ Σίτι έπαιζε με ομάδα της Γ΄ Εθνικής, αλλά στο φινάλε καρδιχτύπησε! Αναμφίβολα, η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν η πρώτη πολιτική δύναμη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η εικόνα της έχει υποστεί νέες ρωγμές, ως αποτέλεσμα του ταρακουνήματος από τη θεομηνία και την ακρίβεια.
Στον α΄ γύρο η Νέα Δημοκρατία κέρδισε καθαρά 6 Περιφέρειες (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Νησιά Νοτίου Αιγαίου) και σε μία, στην Κρήτη, εκλέχτηκε ο υποψήφιος τον οποίο είχε στηρίξει μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων επικράτησε το κυβερνών κόμμα, είτε με άμεση εκλογή μη υποστηριζόμενων, αλλά προερχόμενων δημάρχων από τη Νέα Δημοκρατία, είτε έμμεσα με σημαντικές πρωτιές και με συμμετοχή στον β΄ γύρο. Σε επίπεδο Περιφερειών, στον β΄ γύρο η Νέα Δημοκρατία πέτυχε έναν από τους έξι στόχους που είχε θέσει. Εξέλεξε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αλλά η στήριξη στους υποψήφιους Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου, δεν έφερε θετικό αποτέλεσμα και εκλαμβάνεται ως μήνυμα από το εκλογικό σώμα, έστω και δια της... τεθλασμένης.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπήρξε στρατηγική ήττα καθώς ο νυν Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχασε από τον κοινό υποψήφιο των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς λόγω της απογοήτευσης και της οργής από τις θεομηνίες, αλλά και από άστοχες δηλώσεις περί "παγώματος" ενισχύσεων και επιδοτήσεων, αν δεν εκλεγεί αυτός που υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα. Τέτοιες δηλώσεις πρέπει να έχουν συνέπειες. Από κει και πέρα, στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες επικράτησαν οι μη υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι όμως, προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία! Άρα, σε επίπεδο στρατηγικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε 7 στα 13. Επί της ουσίας, η μόνη Περιφέρεια που πέρασε σε αντίπαλο κόμμα ήταν αυτή της Θεσσαλίας, ενώ στις υπόλοιπες επικράτησαν πρόσωπα που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν είχαν την επίσημη στήριξη του κόμματος. Επιπλέον, στους δύο δήμους, Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, εκλέχτηκαν οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά, στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, δεν έχει εκλεγεί δήμαρχος που να είναι Νεοδημοκράτης. Και πάμε, να τα κάνουμε όλα αυτά... φραγκοδίφραγκα!
Το μήνυμα της Αθήνας προς την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη
Το αποτέλεσμα στον Δήμο Αθηναίων είναι αυτό που εκπέμπει ευρύτερα μηνύματα, τα οποία αγγίζουν πιο... άμεσα τη στρατηγική Μητσοτάκη στον β΄ γύρο των εκλογών.
Ο Κώστας Μπακογιάννης για μερικές ψήφους δεν βγήκε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Στη συνέχεια, η αποδοχή μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης, έφερε στο προσκήνιο τον άγνωστο Χάρη Δούκα, ο οποίος συστήθηκε στους ψηφοφόρους της Αθήνας. Αυτό ήταν το πρώτο καταλυτικό στοιχείο που μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, άλλαξε την πορεία των πραγμάτων. Αθροιστικά, τα ποσοστά του α΄ γύρου του Δούκα και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη δεν έπιασαν καν το 30%. Η αποχή, η οποία έφτασε στο 60%, σε συνδυασμό με τη συσπείρωση όλων των υπολοίπων απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη έφερε μια μεγάλη ανατροπή, η οποία αγγίζει ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η χθεσινή ήττα είναι ένα μεγάλο πολιτικό βάρος και με δηλώσεις του αναγνώρισε ότι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Αρκεί να σημειωθεί ότι από το 1986 και με εξαίρεση την περίοδο 2010-2014 (εκλογή Καμίνη), η Νέα Δημοκρατία δεν είχε χάσει τη μάχη του Δήμου! Αναμφίβολα, η ήττα Μπακογιάννη, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για το τι έφταιξε και στον πλέον εμβληματικό δήμο της χώρας, σημειώθηκε μια ανατροπή, η οποία θα μετρηθεί στην πορεία ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στο πολιτικό σκηνικό.
Όχι έπαρση, όχι αλαζονεία και στο βάθος ανασχηματισμός...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι χθες δεν ήταν μια καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία και παρέπεμψε στο αποτέλεσμα του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Από το ύφος και τη γλώσσα του σώματος φαινόταν ξεκάθαρα ότι μαζί με τους συνεργάτες του πίστευε ότι θα πετύχαινε, αν όχι το 100% των στόχων, τουλάχιστον το 80%. Ωστόσο, το ποσοστό, σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων είναι πολύ μικρότερο. Η αποχή και οι αντισυσπειρώσεις απέναντι σε βασικούς υποψηφίους που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, προκάλεσαν τη λεγόμενη εξισορροπητική ψήφο στον β΄ γύρο. Δηλαδή, η αντίληψη ότι το αποτέλεσμα του α΄ γύρου, σημαίνει ότι θα τα πάρω όλα στον β΄, δεν επαληθεύτηκε και αντιθέτως, υπήρξε τάση εξισορρόπησης δια της αντιστάθμισης. Κάποιοι ψηφοφόροι προερχόμενοι ως επί τω πλείστον από τη Νέα Δημοκρατία δεν πήγαν να ψηφίσουν (η αποχή στις Περιφερειακές έφτασε στο 65% και στις δημοτικές στο 60%), πιστεύοντας ότι ο... εκλεκτός θα βγει με τις ψήφους αυτών που θα ψηφίσουν. Να θυμίσουμε απλά, ότι οι 300.000 ψήφοι λιγότεροι για τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έναντι των αντίστοιχων της 21ης Μαίου ήταν αρκετοί για να μειώσουν την "πίτα" και να βάλουν στη Βουλή το κόμμα της Κωνσταντοπούλου και τη "Νίκη". Αν ψήφιζαν έστω 100.000 από τους 300.000 Νεοδημοκράτες που απείχαν, αυτά τα δύο κόμματα δεν θα ήταν στη Βουλή και η Νέα Δημοκρατία θα είχε σήμερα πάνω από 166 βουλευτές. Η αποχή έχει κόστος...
Τα χθεσινά αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα την τιμωρία αλαζονικών συμπεριφορών και έπαρσης. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται από κυβερνητικό στέλεχος ότι αν δεν βγουν οι Περιφερειάρχες που προτείνει η Νέα Δημοκρατία, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή ενισχύσεων και επιδοτήσεων σε πληγέντες κλπ. Η σχετική δήλωση κυβερνητικού στελέχους λειτούργησε ως... ηλεκτροσόκ και αξιοποιήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς δημιούργησε την εντύπωση ενός ευθέος εκβιασμού προς τους ψηφοφόρους.
Σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό οι δηλώσεις αυτές ήταν καταλυτικές για το τελικό αποτέλεσμα του β΄ γύρου των εκλογών, ιδίως στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (δευτερευόντως ή σε πολύ μικρό βαθμό στις υπόλοιπες). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα είχε από το 1986 να εκλέξει δήμαρχο που να προέρχεται από την Αριστερά! Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ανιψιός του πρωθυπουργού, το μήνυμα των ψηφοφόρων θα μπορούσε να είναι πολύ ηχηρό. Και ήταν.
Η κοινωνία λέει στον Μητσοτάκη ότι είσαι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά πρέπει να μάθεις ότι δεν παίζεις μπάλα μόνος σου και αν υπερεκτιμήσεις τον εαυτό σου, τότε τιμωρείσαι. Σε 8 μήνες θα έχουμε τις Ευρωεκλογές και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι τότε η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα και κυρίως πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στο διαρκές πείραμα των κομματικών τους επιλογών. Άρα, οι επόμενοι μήνες θα είναι πολλοί ενδιαφέροντες, καθώς ο Μητσοτάκης πρέπει να προχωρήσει σε φιλολαϊκά ανοίγματα, ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια, προκειμένου να μην καταγράψει θεαματική φθορά στην ούτως ή άλλως... χαλαρή διαδικασία των Ευρωεκλογών. Προς το παρόν η Νέα Δημοκρατία δεν απειλείται, αλλά με βάση τα αποτελέσματα του β΄ γύρου, προκύπτουν νέα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν. Θεωρείται δε ως θέμα κάποιων ημερών, η ανακοίνωση πρωτοβουλιών από τον Μητσοτάκη. Εν ολίγοις, ανασχηματισμός...
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ, ο ανύπαρκτος ο ΣΥΡΙΖΑ και το... ραντεβού της Κεντροαριστεράς στις Ευρωεκλογές
Το ΠΑΣΟΚ, κυρίως λόγω του Δήμου Αθηναίων βγαίνει πιο ενισχυμένο από τον β΄ γύρο των εκλογών, αλλά είναι σαν να λέμε ότι από εκεί που η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ήταν στους 30 βαθμούς, τώρα έχει μειωθεί στους 22. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, ενώ το γεγονός ότι χθες ο αρχηγός του αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη, δείχνει ότι το παιχνίδι είχε χαθεί από τον α΄ γύρο. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Κασσελάκης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούνται να πανηγυρίζουν, ιδίως όταν σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν κατάφεραν να εκλέξουν παραπάνω από 5 δημάρχους και φυσικά κανέναν Περιφερειάρχη, με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει που βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει μία Περιφέρεια και μερικούς δήμους, τότε πρέπει να το... κοιτάξει.
Το ΠΑΣΟΚ με τα αποτελέσματα, κυρίως του α΄ γύρου, έστειλε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να θεωρεί πως έχει απεριόριστα αποθέματα κυριαρχίας, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην αναμονή για να είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές. Συνεπώς, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και δεν θα μπορεί να επιβάλλει όρους σε μια πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Όρους επιβάλλει αυτός που καταγράφει δυναμική και όχι αυτός που βρίσκεται υπό πίεση. Συνεπώς, μέσα στο προσεχές διάστημα θα ενταθεί η πίεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο φιλοδοξεί να είναι δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μέσα τον Πολάκη και ένα σωρό πολιτικά "υπο-προϊόντα" και "παρα-προϊόντα", δεν πρόκειται να δει θεού πρόσωπο. Το ΠΑΣΟΚ με το αποτύπωμα του στις εκλογές θα δει τις μετοχές του να ανεβαίνουν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επαναπατρίσει πολλούς... άσωτους ψηφοφόρους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι μπορεί να κάνει ο Κασσελάκης για να εμποδίσει τη διαδικασία εκφυλισμού του κόμματος του, είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι το έχει το ΠΑΣΟΚ και το παιχνίδι στην Κεντροαριστερά θα γίνει πιο σκληρό τους προσεχείς μήνες. Μάλιστα, η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δούκα για τη δημαρχία της Αθήνας, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόβα συνεργασίας, γιατί με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεργαστεί, παρά μόνο αν τον απορροφήσει! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ότι σφυροκόπησε το ΠΑΣΟΚ επί Τσίπρα, τώρα ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία για να πάρει το ΠΑΣΟΚ το... αίμα του πίσω! Το ΠΑΣΟΚ ήθελε μια τονωτική ένεση και την πήρε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο, αυτός που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ανδρουλάκης θέλει να είναι αυτός που θα επιβάλλει τους όποιους όρους συνεργασίες στον Κασσελάκη και όχι το αντίθετο. Εν ολίγοις, μπορεί τα χθεσινά... πανηγύρια κάποιων, να βγουν... ξινά από κάθε άποψη. Είτε ως προς τη σύγκριση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως προς την αντίστοιχη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον οι συγκρίσεις τείνουν να μην αντέχουν σε κριτική. Ίδωμεν...
Ο πόλεμος στο Ισραήλ, τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και το... άγνωστο
Η "φωτιά" που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή προσλαμβάνει για την Ελλάδα νέες διαστάσεις, ως προς το πολιτικό σκηνικό των προσεχών μηνών.
Μια νέα τροφοδότηση των τιμών των προϊόντων λόγω ανόδου σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, θα εντείνει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης και αν το σκηνικό αυτό έχει προσλάβει... άγριες διαστάσεις, έως τις Ευρωεκλογές, τότε είναι ανοικτά πολλά ενδεχόμενα. Βέβαια, το εκλογικό σώμα δεν δείχνει αυτή τη στιγμή μια ισχυρή διάθεση για να πριμοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες ωστόσο, θα διεξαχθούν τρία χρόνια μετά τις Ευρωεκλογές.
Το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο 2024 αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο, ιδίως με βάση όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Η εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη είναι πλειοψηφική τάση στην κοινωνία σε σύγκριση με τους βασικούς μονομάχους του, ωστόσο, η ακρίβεια και η οικονομική πίεση, είναι κακοί σύμβουλοι για το εκλογικό σώμα! Από το 2012 και μετά μπήκαμε σε μια περίοδο ανατροπών, αν και μετά την πικρή εμπειρία της περιόδου 2015-2019, το εκλογικό σώμα τοποθετήθηκε υπέρ του Μητσοτάκη. Ωστόσο, ποτέ μη λες ποτέ...
Ο Μητσοτάκης καλείται να... τρέξει τους υπουργούς του και κυρίως αυτούς που σχετίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις, ώστε να κλείσουν τις εκκρεμότητες άμεσα και με επωφελή τρόπο για τους πολίτες. Αντί για παροχές που είναι ήδη προκαθορισμένες και δεν μπορούν να... ξεχειλώσουν, ο κόσμος θέλει και πρέπει να δει άμεσα αποτελέσματα σε ζητήματα αποζημιώσεων, προστασίας, ασφάλειας,
αλλά και φιλολαϊκές αποφάσεις σε θέματα όπως με τα ακίνητα (εκτός σχεδίου δόμηση, Κτηματολόγιο κλπ.), γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προκύψουν... απρόοπτα στις Ευρωεκλογές! Ίσως τώρα που η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έφαγε ένα μικρό... χαστούκι να ξυπνήσει και να αγγίξει θέματα, όπου παρατηρούνται αδικαιολόγητες έως και εκνευριστικές καθυστερήσεις ή αποφάσεις...
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει. Στις κρίσεις η πλειοψηφία συνασπίζεται γύρω από τις αποφάσεις της κυρίαρχης κυβέρνησης, εφόσον αυτή εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά. Όμως, επειδή ζούμε στην Ελλάδα και επειδή τα πράγματα στο διεθνές περιβάλλον μυρίζουν... μπαρούτι, καλό είναι η κυβέρνηση να συνέλθει το συντομότερο δυνατό και να παράγει πολιτική προς όφελος των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας. Σε Αθήνα και Θεσσαλία υπήρξαν ισχυροί συμβολισμοί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Από κει και πέρα, ας κάνουμε τον σταυρό μας να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση στη Μέσα Ανατολή, γιατί τότε οι συνέπειες στην τσέπη μας θα είναι βαρύτατες. Και αν φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, τότε οι πολιτικές ανατροπές είναι στο παιχνίδι...