Το ντόμινο κατάρρευσης εταιρειών κρυπτονομισμάτων όπως η FTX κάνει ακόμα και τους λιγότερο καχύποπτους επενδυτές να κάνουν μασούρι τις επενδύσεις τους σε bitcoin.
Μεγάλοι και μικροί παίκτες παίρνουν στα χέρια τους τις επενδύσεις τους σε crypto και τις μεταφέρουν από ανταλλακτήρια και πλατφόρμες διαπραγμάτευσης σε προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια.
Ενδεικτικό του κλίματος μεταξύ των μικροεπενδυτών είναι ότι ο αριθμός bitcoin που φυλάσσονται σε πορτοφόλια που περιέχουν το πολύ δέκα bitcoin έφτασε τα 3,35 εκατομμύρια στις 11 Ιανουαρίου, αυξημένος κατά 23% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δεδομένα της CoinMetrics.
Τα πορτοφόλια με λιγότερα από δέκα bitcoin αντιστοιχούν πλέον στο 17,4% του συνολικού αριθμού bitcoin, συγκριτικά με 14,4% πριν από έναν χρόνο.
Η μεταφορά των κρυπτονομισμάτων σε ιδιωτικά ψηφιακά πορτοφόλια δυσκολεύει τις συναλλαγές και είναι καλή λύση μόνο για όσους επενδύουν μακροπρόθεσμα, επισημαίνει ο Τζόσουα Πεκ, ιδρυτής του αντισταθμιστικού κεφαλαίου TrueCode Capital.
«Εξαρτάται από το πόσο συχνά πουλάς και αγοράζεις» λέει. «Αν απλώς αγοράζεις για να τα κρατήσεις για 10 χρόνια, πιθανότατα αξίζει τον κόπο […] να μάθεις πώς θα αναλάβεις την κηδεμονία των περιουσιακών στοιχείων σου».
Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, του οποίου ο ιδρυτής κατηγορείται για απάτη, φαίνεται πως επιτάχυνε τη μαζική μετακίνηση.
Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος της ημερήσιας μεταφοράς ποσών από ανταλλακτήρια σε προσωπικά πορτοφόλια αυξήθηκε σε υψηλό εξαμήνου, 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν η FTX βάρεσε κανόνι στα μέσα Νοεμβρίου.
Πίσω από τις εκροές αυτές βρίσκονταν κυρίως μεγάλοι επενδυτές με μεταφορές άνω των 100.000 δολαρίων, δείχνουν τα στοιχεία της Chainalysis.
Πού άφησα τα κλειδιά μου;
Τα ψηφιακά πορτοφόλια ενέχουν πάντως τους δικούς τους κινδύνους, καθώς οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίζουν για την ασφαλή αποθήκευση τόσο του πορτοφολιού όσο και του ψηφιακού κλειδιού που ανοίγει το πορτοφόλι.
Τα ψηφιακά πορτοφόλια μπορεί να είναι «θερμά», δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, ή «ψυχρά» και αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους εκτός σύνδεσης.
Τα πορτοφόλια συχνά χρησιμοποιούν πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας που καθιστούν δύσκολη τη χρήση για τους άπειρους, ενώ το κόστος τους μπορεί να είναι σημαντικό για τους μικροεπενδυτές.
Επιπλέον, ο κάτοχος πρέπει να φροντίσει να μην χάσει ή ξεχάσει το κρυπτογραφικό κλειδί.
Ακόμα όμως κι αν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας ο κίνδυνος κλοπής παραμένει υπαρκτός.
«Είναι δύσκολο επειδή πρέπει να ξέρεις που βρίσκονται τα κλειδιά σου, πρέπει να έχεις αντίγραφα αυτών των κλειδών» λέει ο Πεκ της TrueCode Capital. «Είναι πολύ δύσκολο να αναλάβεις μόνος σου την κηδεμονία ενός χαρτοφυλακίου cryptο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων».
Οι μεγάλοι επενδυτές έχουν πάντως το οικονομικό περιθώριο να απευθυνθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες που κρατούν τις επενδύσεις σε ψυχρή αποθήκευση.
Μια από αυτές τις εταιρείες, η BitGo, αναφέρει ότι τα κεφάλαια που διατηρεί υπό την κηδεμονία της αυξήθηκαν κατά 20% από τον Νοέμβριο ως τον Δεκέμβριο.
Παρόλα αυτά, αρκετοί επενδυτές επιμένουν στο μάντρα «αν δεν έχεις τα κλειδιά, δεν έχεις και τα λεφτά».