H μετακόμιση και η ενοικίαση ή αγορά ακινήτου θεωρείται βασικός πυλώνας της ενηλικίωσης σε πολλές χώρες. Είναι το σημείο στο οποίο οι κοινωνίες θεωρούν ότι ένα άτομο είναι ικανό να σχεδιάσει και να διατηρήσει την δική του πορεία.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί και οι οικογενειακές δομές ίδιες. Μερικές φορές οι οικονομίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα της μετακόμισης των νέων.
Το Visual Capitalist κατέταξε τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση τη μέση ηλικία στην οποία τα άτομα εγκαταλείπουν το πατρικό τους σπίτι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, έως το 2023.
Οι βαλκανικές χώρες, και η Νότια Ευρώπη στο σύνολό της, αρέσκονται να εγκαταλείπουν το πατρικό τους αργότερα.
Ο μέσος όρος ηλικίας για τη μετακόμιση σε επτά χώρες της περιοχής είναι είτε στα 30 είτε πάνω από τα 30 έτη, όπως ακριβώς φαίνεται και στην Ελλάδα.
Πολιτιστικοί παράγοντες όπως ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και οικονομικά προβλήματα όπως υψηλά ενοίκια σε σύγκριση με χαμηλότερους μισθούς συνδυάζονται για να επηρεάσουν την υψηλότερη ηλικία μετακόμισης στην περιοχή.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα συσχέτιση είναι πως οι ίδιες χώρες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικίας. Στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Κροατία, το ποσοστό αυτό βρίσκεται πάνω από 90%), γεγονός που υποδηλώνει ότι το ενοίκιο δεν αποτελεί δημοφιλή επιλογή για τους κατοίκους.
Από την άλλη πλευρά, στις σκανδιναβικές χώρες, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, ο μέσος όρος ηλικίας μετακόμισης κυμαίνεται μεταξύ 21 και 22 ετών. Ομοίως, τα ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικίας τους είναι πολύ χαμηλότερα συγκριτικά.