Η επίσκεψη Πελόζι στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι, άνοιξε... λογαριασμούς με τις αγορές. Οι Κινέζοι χαράσσουν πιο επιθετική στρατηγική απέναντι στη γειτονική χώρα που τη θεωρούν κτήμα τους, όπως ο Πούτιν την Ουκρανία.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η κινεζική οικονομία μπορεί να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε κάμψη την οικονομία, οι τιμές των ακινήτων πιέζονται και οι τράπεζες μεταξύ τους δανείζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι τρέχει εκεί και ο κίνδυνος, να προκύψει και στρατιωτική εμπλοκή, δεν θα είναι... καθόλου καλό νέο. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ενέργειας το χειμώνα και μάλλον οι Βορειοευρωπαίοι δεν θα τη βγάλουν και τόσο... καθαρή.
Μέσα σε όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μέσα στο γενικό χαμό, επεξεργάζεται σχέδιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, για ολόκληρη την Ευρώπη. Ουδείς αμφιβάλλει ότι πρέπει να είναι μαζεμένα τα δημοσιονομικά, αλλά το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι να συμμαζέψει την κατάσταση στη χώρα του, η οποία κινδυνεύει να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα θωρακίζεται με τη Ρεβυθούσα και η κυβέρνηση δείχνει σχετικά ήσυχη, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.
Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αύξηση του βασικού επιτοκίου της λίρας στη Μεγάλη Βρετανία, κατά 0,50%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995 και φυσικά στοχεύει στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Οι αγορές αντέδρασαν ήπια ανοδικά, καθώς είχαν προεξοφλήσει αυτήν την άνοδο, ενώ ρίχνουν το βάρος στις αποφάσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, μετά τη UBS και τη JP Morgan, έρχεται και η Goldman Sachs, για "να κόψει τα φτερά" των επενδυτών, τους οποίους προειδοποιεί να μην είναι... εύπιστοι, λόγω του τελευταίου ανοδικού ράλι των μετοχών. Οι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές παραμένουν και οι οικονομίες φανερώνουν ξεκάθαρα τάσεις συρρίκνωσης των αναπτυξιακών ρυθμών, που μέσα στο 2023 μπορεί να οδηγήσουν ξεκάθαρα σε ύφεση. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κράτησε τις δυνάμεις του στην περιοχή των 867 μονάδων, έχοντας την τελευταία περίοδο τη στήριξη ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία προχώρησε σε κάποιες... δειλές αγορές τραπεζικών και άλλων μετοχών, λόγω των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου.
Αξιοσημείωτη εξέλιξη αποτελεί και η υποχώρηση του αμερικανικού αργού κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το Brent υποχώρησε προς την περιοχή των 95 δολαρίων. Είναι μια ξεκάθαρη εξέλιξη που παραπέμπει στη διαμόρφωση αρνητικών προσδοκιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα στο τοπίο αυτό, η εντυπωσιακή ημερήσια άνοδος του χρυσού κατά 1,7% και η ανάκτηση των 1.800 δολαρίων, φανερώνει την τάση για το πολύτιμο μέταλλο, που αποτελεί άμυνα σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση θα μοιράσει χρήμα
Ο τουρισμός, οι αυξημένες εισαγωγές λόγω του υποτιμημένου ευρώ, η υψηλή ιδιωτική κατανάλωση και τα ρεκόρ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, φέρνουν πολύ χρήμα στα ταμεία του κράτους.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, έκανε λόγο για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος συνεχώς διευρύνεται, λόγω και της αυξημένης ανταπόκρισης των φορολογουμένων στην πληρωμή των υποχρεώσεων τους. Τα πάντα παραπέμπονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυξημένο επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και ίσως νέο fuel pass μπορεί να υπάρξει (παρήγορο στοιχείο ότι μειώνονται οι τιμές των καυσίμων), συν κάτι άλλες παροχές που θα εκπλήξουν. Ταυτόχρονα, ο Σταϊκούρας, θα κρατήσει... πολεμοφόδια για τον Απρίλιο και Μάιο, όταν η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές λόγω της ενεργειακής κρίσης, τότε θα υπάρξουν 2-3 εκπλήξεις πρώτου μεγέθους κατά την προεκλογική περίοδο. Κρατήστε το αυτό...
Πιο δυνατός ο ΟΤΕ
Πολύ δυνατός ο ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο, καθώς κατάφερε να ενισχύσει, τόσο την κερδοφορία, όσο και τον τζίρο. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν στα 658,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε στα 1,675 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ισχυρό χαρτί του ομίλου ήταν το... ξεχειλισμένο ταμείο, καθώς στις 30 Ιουνίου, υπήρχε μέσα 1 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι ο Οργανισμός πέτυχε ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο, με ενίσχυση των εσόδων στην εγχώρια αγορά, ενώ η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν επηρέασε ουσιαστικές τα μεγέθη. Η πρόβλεψη του κ. Τσαμάζ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάνει λόγο για ακόμη πιο βελτιωμένα μεγέθη λόγω του τουρισμού και των εσόδων από την περιαγωγή, ενώ η επιτάχυνση των επενδύσεων στο δίκτυο οπτικών ινών, θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τον όμιλο, έτσι ώστε να θωρακιστεί περαιτέρω, ενόψει των πιθανών δύσκολων συνθηκών που θα επικρατήσουν, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πιθανής αναταραχής στην Ευρωζώνη και γενικά στις αγορές.