Σε λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει τις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου με το σύστημα της απλής αναλογικής και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση, θα πάμε σε νέες εκλογές στις 14 Μαίου, με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Ως προς το... τυπικό της ιστορίας φαίνεται ότι η περίοδος που διανύουμε θα είναι ήσυχη, σε αντίθεση με όσα νομίζαμε πριν εκδηλωθούν οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία. Η γειτονική χώρα, 100 χρόνια μετά την ίδρυση του Τουρκικού Κράτους ζει μια τραγωδία. Τόσο ο νυν, όσο και ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας, καλούνται στην κυριολεξία να σχεδιάσουν επί... ερειπίων. Μέσα από ένα τραγικότατο γεγονός, η γειτονική μας χώρα είναι υποχρεωμένη σε αναδίπλωση, στην υιοθέτηση ήπιων τόνων και στη δημιουργία συμμαχιών, αν θέλει να ξανασταθεί στα πόδια της.
Περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, επηρεάζεται άμεσα από τους σεισμούς, ενώ ανυπολόγιστο είναι το κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος. Ταυτόχρονα, ανατρέπονται πολλά στο πεδίο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, είτε στις μετακινήσεις από τη Συρία προς την Τουρκία και στη συνέχεια για την Ελλάδα είτε από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη. Οι φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέσα στην επόμενη διετία, δημιουργούν την αίσθηση του... προβλέψιμου κακού, το οποίο δεν επιτρέπει μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας. Προς το παρόν, η διαχείριση του χάους είναι μια διαδικασία που θα απαιτήσει πολύ χρόνο, πολύ χρήμα, πολύ κόπο και φέρνει πολύ πόνο...
Το στοίχημα στην Τουρκία
Πολύ σύντομα οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν κοινές αποφάσεις με το νέο κυβερνήτη της χώρας, όποιος και αν είναι αυτός. Η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, ακόμη και εσωτερικά στην Τουρκία, προϋποθέτει δαπάνες, πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η χώρα να σταθεί στα πόδια της, έχοντας πάντα τον φόβο νέων καταστροφικών σεισμών, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν και την Ελλάδα. Γιατί ο σεισμός και το τσουνάμι είναι τα μοναδικά φαινόμενα της φύσης που δεν έχουν σύνορα...
Μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και με βάση την εμπειρία των προηγούμενων 4 ετών με την εκδήλωση ιστορικών γεγονότων και καταστάσεων (πανδημία, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο, ο οποίος, ωστόσο, περνάει μέσα από τις προσεχείς εκλογές και για την ακρίβεια, μέσα από την επανεκλογή Νέας Δημοκρατίας-Μητσοτάκη. Η Τουρκία αποτελούσε παράγοντα αβεβαιότητας και μια άμεση απειλή για την Ελλάδα, αλλά ο σεισμός, τα αλλάζει όλα. Αναγκαστικά. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην... εξίσωση έννοιες όπως "πολεμική εμπλοκή" ή "θερμό επεισόδιο". Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψιν την άμεση ανταπόκριση του Ελληνικού Κράτους και της Ελληνικής κοινωνίας στην παροχή βοήθειας προς τους δυστυχισμένους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, θα λέγαμε ότι όποιος, πολιτικός εντός Τουρκίας, διανοηθεί να απειλήσει την Ελλάδα, θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος!
Ο Ερντογάν μετά από αυτήν την τεράστια καταστροφή δεν μπορεί να συνεχίσει την... προσεισμική αμετροέπεια που τον χαρακτήριζε, ως αποτέλεσμα και της πίεσης που δεχόταν από τους "Γκρίζους Λύκους" του συγκυβερνήτη του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι "Γκρίζοι Λύκοι" γνωρίζουν πολύ καλά, ότι μπήκαν στο περιθώριο των εξελίξεων σε ένα αντίστοιχο φυσικό γεγονός, όταν στους σεισμούς του 1999 ήταν στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετζεβίτ. Οι σεισμοί ήταν η ταφόπλακα αυτής της κυβέρνησης που σήμαναν την άνοδο στην εξουσία του τότε Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία αποτελεί πλέον ένα case study για τη Δύση. Ιδίως τώρα, που ο Πούτιν δεν μπορεί να βοηθήσει τον... φίλο Ερντογάν, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες, θα ασχοληθεί με την ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου, θεωρώντας τη Δύση ως τον υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό! Οπότε, λεφτά από τη Ρωσία, πάπαλα. Ο Ερντογάν ή ο επόμενος Πρόεδρος, αργά ή γρήγορα θα στραφούν για βοήθεια προς τη Δύση.
Από την άλλη πλευρά, η Δύση, θεωρεί ότι η συγκυρία είναι τέτοια, όπου η σχέση Πούτιν-Ερντογάν θα αδυνατίσει και ως εκ τούτου, θα δημιουργηθεί ζωτικός χώρος διεύρυνσης της επιρροής των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη γειτονική χώρα. Ιδίως, αν αλλάξει το πρόσωπο που θα ηγείται μετά τις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Η τουρκική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει συνέχεια και να διακρίνεται από σταθερότητα, ωστόσο, υπό το βάρος της οικονομικής πίεσης και της ανάγκης για μια οικονομική ανασυγκρότηση τεραστίων διαστάσεων μετά τους σεισμούς, είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξει (ενδεχομένως και ριζικά), ακολουθώντας τον δρόμο της αναγκαίας προσαρμογής στο δυτικό προτεσταντισμό. Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία από τη Δύση (μιλάμε κυρίως για τα F-16) είναι προφανές ότι θα έχει ως στόχο την πλήρη αποκοπή από τη Ρωσία. Και αυτό θα γίνει με όποιο οικονομικό κόστος απαιτηθεί από την πλευρά της Δύσης, η οποία ωστόσο, λόγω της ισχύος της θα απαιτήσει και θα επιτύχει μεγάλες υποχωρήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Η Ελλάδα μέσα στη νέα τάξη πραγμάτων που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις τεράστιες καταστροφές στην Τουρκία, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα στρατηγικό προπύργιο για τη Δύση.
Η Δύση, άρα και η Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσουν στις ενεργειακές εξελίξεις μέσα από τη δημιουργία του άξονα του φυσικού αερίου και του υδρογόνου. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες στρατηγικής σημασίας για τη Δύση, αποτελώντας τους... συνορίτες της Ευρώπης με Ασία και Αφρική. Όμως, η Ελλάδα έχει επί της ουσίας τα κλειδιά που... ξεκλειδώνουν την πόρτα για να εισέλθει κάποιος στη μεγαλοπρεπή μητρόπολη της Εσπερίας. Ειδικά η Μεσόγειος και η Ελληνική επικράτεια, στον τομέα της ενέργειας, φαίνεται ότι κρύβουν το... μυστικό της οικονομικής ευημερίας και του φθηνού κόστους παραγωγής στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες και... εις τους αιώνας των αιώνων! Αμήν! Η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρό παίκτη στον τομέα της ενέργειας, μέσω των κοιτασμάτων που έχουμε και αναμένεται να αξιοποιηθούν, μέσω της Ρεβυθούσας, την οποία έχουν μάθει πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και μέσω της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη είναι το... μαγαζί γωνία για τους Αμερικανούς και την Ευρώπη. Ιδίως τώρα που χρειάζεται αυξημένη επιφυλακή και επαγρύπνηση σε ό,τι εισέρχεται και ότι εξέρχεται από τα Στενά των Δαρδανελίων και τη Μαύρη Θάλασσα.
Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές εταιρείες που θα επιχειρήσουν την ανασυγκρότηση της Τουρκίας, θα χρησιμοποιήσουν τη θέση και την τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα. Ο συνωστισμός τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε ανύποπτο χρόνο στην Ελλάδα, το τεράστιο κατασκευαστικό αντικείμενο των επόμενων ετών, ο στρατηγικός ρόλος σχεδόν όλων των λιμένων της χώρας, οι τεράστιες δυνατότητες της εγχώριας βιομηχανίας και του πρωτογενούς τομέα, καθώς και ο ταχέως αναπτυσσόμενος τουριστικός τομέας (με ένα διάλειμμα λόγω πανδημίας), δημιουργούν τις συνθήκες να γίνουμε το... Ισραήλ της Ευρώπης!
Η μόνη και ουσιαστική διαφορά σε σχέση με το Ισραήλ είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ έχουμε την πολυτέλεια συγκρότησης μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης, που θα διασφαλίζει εν καιρώ ειρήνης τα κεκτημένα. Και τα κεκτημένα αυτά, αποτελούν "προίκα" για την Ευρώπη. Οι επαφές Μπλίνκεν με Μητσοτάκη και Δένδια, ουσιαστικά, εντάσσονται στη νέα στρατηγική ενός κόσμου που άλλαξε ραγδαία, έχοντας ως αφετηρία την πανδημία και ως καταλυτικό στοιχείο, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έχει εκπληκτικά οφέλη για τις δύο χώρες και για την περιοχή. Προφανώς και το γνωρίζουμε.
Ο ειδικός ρόλος Μητσοτάκη τη νέα τετραετία
Με βάση όσα προαναφέρθηκαν ο ρόλος της Ελλάδας και ειδικά του Μητσοτάκη στους νέους σχεδιασμούς της Δύσης, αποκτούν ιδιαίτερο νόημα.
Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία και αποτελεί κορυφαίο εταίρο σε ευρωπαϊκό και υπερ-ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα αποτελεί τον φύλακα-προστάτη των ευρωπαϊκών συνόρων και την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι ο σεισμός στην Τουρκία, μπορεί να καταστήσει τους γείτονες πιο.. υπεύθυνους στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, αλλά και των διμερών σχέσεων. Μπορεί η Τουρκία και ο Ερντογάν να ασκούσαν πίεση στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι πλέον πρέπει να φυλάει πολύ καλά τα σύνορα του, γιατί μετά την καταστροφή από τους σεισμούς, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πρόσφυγες, ούτε καν ως προσωρινά... παρκαρισμένους!
Από την άλλη πλευρά, η επέκταση του τείχους σε όλη τη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί όπως πρέπει την πίεση από ενδεχόμενη αθρόα είσοδο απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική. Ταυτόχρονα, οι αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, τα "Ραφάλ" και μελλοντικά τα F-35, συνθέτουν το παζλ της θωράκισης της εθνικής ασφάλειας που είναι μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφάλειας.
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η επανεκλογή Μητσοτάκη αποτελεί το εχέγγυο για να απογειωθεί η χώρα, μέσα και από την εμπιστοσύνη που τρέφει ο διεθνής παράγοντας. Από αξιολύπητοι και ξεφτιλισμένοι επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουμε γίνει υπολογίσιμη δύναμη στην περιοχή. Όλοι έμαθαν να μας σέβονται. Η ομιλία Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν απλά το "κερασάκι στην τούρτα". Τα πράγματα πλέον είναι ολοφάνερα. Για να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει μπροστά, κάνοντας άλματα σε όλα τα επίπεδα, δεν γίνεται να ξαναμπεί σε περιπέτειες. Εν ολίγοις, με αναξιόπιστους και αμφιβόλου εμπιστοσύνης τύπους σαν τον Τσίπρα και με ανοικτό το μέτωπο της ρήξης Δύσης-Ρωσίας, δεν υπάρχουν σκέψεις για... πειράματα στην Ελλάδα. Η χώρα ανήκει στη Δύση και αυτό πρέπει να το υπερασπιστεί.
Η πικρή εμπειρία του 2015 αποτελεί μια "κόκκινη" γραμμή που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Δύση. Ελπίζουμε το ίδιο να ισχύει και για το εκλογικό σώμα. Τα τελευταία 4 χρόνια, το επίπεδο της Ελλάδας έχει ανέβει στην κατηγορία ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας πίσω τα... προκριματικά που γίνονται το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη. Η εθνική φανέλα είναι και ευρωπαϊκή. Αυτοί που την ιδρώνουν, αυτοί θα πάνε τη χώρα παραπέρα. Αυτοί που δεν τη σέβονται, είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο περιθώριο των εξελίξεων και των αποφάσεων. Η εθνική υπερηφάνεια δεν μπορεί να είναι κυκλικό "προϊόν", αλλά πρέπει να ενισχύεται και να τη σφυρηλατούμε διαρκώς. Αυτό το... έργο δεν μπορεί να παιχτεί με εθνικούς μειοδότες και υπονομευτές της δυτικής προοπτικής. Το μέλλον μας περιμένει και περνάει μέσα από την κάλπη και τις καθαρές λύσεις που μόνο αυτή μπορεί να δώσει...