H πρόσφατη αλλαγή στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας μετά και τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου προκάλεσε έκπληξη στην ελληνική πλευρά, αλλά και αισιοδοξία ότι καταγράφεται πλέον πορεία αποκλιμάκωσης της έντασης.
Εξάλλου, δεν είναι συνηθισμένο το γεγονός η ηγεσία από την απέναντι όχθη να μοιράζει ευχές για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ πριν από λίγους μήνες εξαπέλυε συνεχείς απειλές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχουν παρέλθει τα σημεία διαφωνίας στις μεταξύ μας σχέσεις, καθώς η Τουρκία πρέπει να δώσει σαφή δείγματα αλλαγής και σε επιμέρους θέματα, όπως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την αλλαγή στάσης της Άγκυρας στο επίμαχο θέμα, για να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Όσον αφορά τη βασική διαφορά που σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, μπορεί να διευθετηθεί μέσα από το Διεθνές Δικαστήριο σε μελλοντικό χρόνο.
Η επίθεση φιλίας από την τουρκική πλευρά προκάλεσε εντύπωση και σε κύκλους πολιτικών αναλυτών διότι ήρθε σε συγκυρία, όπου οι γείτονες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων και έχουν μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η αλληλέγγυα στάση των Ελλήνων άλλαξε άρδην το κλίμα στην Τουρκία, πιθανόν να οδήγησε έστω και συγκυριακά σε αλλαγή στάσης και στον πολιτικό κόσμο.
Στην Ελλάδα βλέπουν θετικά τα νέα δεδομένα και εκτιμούν πως είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό προϋποθέσεις. Εν κατακλείδι, η εξωτερική πολιτική αποτελεί εξάλλου ένα από τα πλεονεκτήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης και ένα ισχυρό χαρτί ενόψει της δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου με μεγάλη απήχηση τόσο στο δεξιό ακροατήριο όσο και στο κεντρώο.