Μέρα με την ημέρα και «ευρώ-ευρώ» προσπαθούν πλέον στο οικονομικό επιτελείο να κερδίσουν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, καθώς οι επιδοτήσεις στο ρεύμα έχουν σπάσει τα ρεκόρ απορροφώντας σχεδόν κάθε περιθώριο για άλλες παροχές.
Από σήμερα μέχρι τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου, θα μεσολαβήσουν πολλά γεγονότα που θα επηρεάσουν μέχρι την τελευταία στιγμή το περιεχόμενο του πακέτου που θα ανακοινωθεί.
· κάποια «καλά νέα» ξεκινούν από σήμερα 2 Σεπτεμβρίου, καθώς η τιμή χονδρική της κιλοβατώρας ρεύματος έπεσε 20% μέσα σε λίγες ώρες: μετά το τρομακτικό ρεκόρ όλων των εποχών τον Αύγουστο που έκλεισε στα 697 ευρώ ανά μεγαβατώρα (δηλαδή 70 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μάλιστα με άλμα 55% μέσα σε μια ημέρα!) η τιμή του ρεύματος έχει υποχωρήσει στο χρηματιστήριο Ενέργειας στα 543 ευρώ σήμερα. Παραμένει μεν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, αλλά η άμεση υποχώρηση κατά σχεδόν 150 ευρώ δημιουργεί ελπίδες πως μπορεί τελικά οι λογαριασμοί ρεύματος Σεπτεμβρίου να «ξεφουσκώσουν» εν σχέσει με αυτούς του Αυγούστου. Αν μάλιστα φθινοπωριάσει κάπως και ο καιρός για να πάρουν μπροστά ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μπορεί οι τιμές ρεύματος να υποχωρήσουν και άλλο, ώστε να αφήσουν περιθώριο να δοθούν και αλλού κάποιες επιδοτήσεις, από Οκτώβριο και μετά.
· 3 Σεπτεμβρίου θα φανεί αν θα επιβεβαιωθούν ή ήταν υπερβολικές οι ανησυχίες των αγορών ότι τα έργα συντήρησης του Nord Stream 1 δεν θα έχουν ολοκληρωθεί. Όσο παραμένει η αβεβαιότητα και η Ευρώπη μένει χωρίς ρωσικό αέριο, η τιμή του εκτοξεύεται διεθνώς σε αστρονομικά ύψη: σταθερά πάνω από 200 ευρώ αντί 28 ευρώ που είχε πέρυσι τέτοια ή 100 ευρώ που ήταν η βάση όλων των υπολογισμών του οικονομικού επιτελείου για φέτος.
· πολλά θα κριθούν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει τα στοιχεία για την Ανάπτυξη στο β΄τρίμηνο. Ο δημοσιονομικός χώρος καθορίζεται και εξετάζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ -και εν συνεχεία «μεταφράζεται» σε δισεκατομμύρια. Αν συνεχιστεί και επιβεβαιωθεί νέα αλματώδης αύξηση του ΑΕΠ (+7% στο α΄τρίμηνο), μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ομιλία του Πρωθυπουργού για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα ανακοινώσει.
· «κακά νέα» έρχονται όμως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, που απειλούν να «ψαλιδίσουν» την αύξηση του ΑΕΠ και, αντίστοιχα, τον δημοσιονομικό χώρο καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων. Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούλιο τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας δεν επηρεάστηκαν από τον επιτοκιακό πόλεμο που ξεκίνησαν οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο, μετά την επικείμενη αύξηση στο παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ δημιουργούνται πρόσθετες πιέσεις για τους Έλληνες δανειολήπτες, αλλά και για το κόστος του χρήματος στην αγορά γενικότερα. Η εξέλιξη αυτή απειλεί να «φρενάρει» τους επόμενους μήνες την αύξηση του ΑΕΠ, από την οποία η κυβέρνηση υπολόγιζε πρόσθετα έσοδα για χάραξη οικονομικής πολιτικής.
· στο «παρά ένα» της ΔΕΘ η Κομισιόν καταθέτει το σχέδιό της προς τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, δίνοντας για πρώτη φορά το στίγμα μιας ενιαίας, κοινής ευρωπαϊκής απάντησης και λύσης στο τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος. Αν διαφανεί μια θετική εξέλιξη, μπορεί να αποφορτίσει τις διεθνείς αγορές και να δώσει «ανάσα» στην αγορά, στους καταναλωτές ρεύματος και αερίου, αλλά και στην κυβέρνηση που θέλει να «κλείνει τρύπες» ώστε να αλλάξει το μείγμα των μέτρων που θα ανακοινώσει, εστιάζοντας εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και σε πιο μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους.
· την ίδια μέρα και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για τις τιμές Καταναλωτή τον μήνα Αύγουστο, αποκαλύπτοντας πού και ποιους έπληξε περισσότερο η ακρίβεια μέχρι σήμερα. Οι όποιες ανακοινώσεις την επόμενη μέρα στη ΔΕΘ θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και τα δεδομένα αυτά αφού, εκτός από την πρωτοφανή κρίση στην Ενέργεια, η ακρίβεια απλώνεται πλέον σε όλο το φάσμα της αγοράς, με μεγαλύτερα θύματα τους οικονομικά ασθενέστερους, η προστασία των οποίων αποτελεί πρόταγμα στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού.