Μία κορυφαία ευκαιρία για επίδειξη ισχύος και επιβολή του εντός του κόμματός του, έχασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μη διαγράφοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και αυτό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, η Χαριλάου Τρικούπη, στον απόηχο δηλώσεων του πρώην υπουργού ότι όταν πηγαίνοντας στις εκλογές, απορρίπτει κανείς ονόματα θα πρέπει να προτείνει και ονόματα για τη θέση του πρωθυπουργού, διέρρεε ότι στην παραμικρή επόμενη πρόκληση, ο κ.Λοβέρδος θα βρισκόταν εκτός κόμματος.
Χθες, φαίνεται ότι επικράτησαν ψυχραιμότερες φωνές, οπότε στο άκουσμα του Ανδρέα Λοβέρδου να λέει περίπου ότι δεν μπορεί κανείς να τον διαγράψει, η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε με ‘ουδέν σχόλιον’. Στο παρασκήνιο, δε, κορυφαία στελέχη του κόμματος διαβεβαίωναν ότι στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί κάλλιστα κανείς να διαγραφεί για την πολιτική διαφωνία του με το κόμμα, όχι όμως για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Περιέγραφαν εξάλλου τις χθεσινές δηλώσεις ως να μην είχαν κανένα πολιτικό πρόσημο, ημί μόνον έναν αυτοαναφορικό, ίσως εγωιστικό, ακόμα και κάπως εγωπαθή χαρακτήρα, αλλά ως εκεί και τίποτα πέραν αυτού.
Παρ’ όλα αυτά, στην Χαριλάου Τρικούπη επέμεναν στο προηγούμενο σχόλιό τους, προ ημερών, ότι είναι πολιτικά παράδοξο ο κ.Λοβέρδος να έχει τις ίδιες αγωνίες με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιάννης Οικονόμου και ο Άκης Σκέρτσος. Με αυτόν τον τρόπο, κρατούσαν πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής του Ανδρέα Λοβέρδου, την επόμενη φορά που θα προκαλέσει πολιτικά την ηγεσία του κόμματος, ακόμα και στην πορεία προς τις εκλογές, αφού ήδη στο παρασκήνιο …ζυγίζεται μία τέτοια κίνηση ως προς τα θετικά και τα αρνητικά της για το κόμμα.
Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι όσοι έκαναν συνειρμούς. Και αυτό διότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε…συγχωροχάρτι στον Παύλο Πολάκη, εντάσσοντάς τον εκ νέου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά από τη σύντομη έξοδό του από αυτά. Και είχε χρειαστεί μόλις μία επιστολή…μετάνοιας.
Αντιστοίχως, στα ψηφοδέλτια της ΝΔ διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στελέχη που δημιούργησαν πρόβλημα στο κόμμα και έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση με τις συμπεριφορές τους, ενώ ακόμα και για τον τέως υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος και παραιτήθηκε μετά την ανείπωτη, πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραπέμπει στη δική του συζήτηση με τον πρώην υπουργό στον κατάλληλο χρόνο.
Και όλα αυτά μαζί, καθόλου δε θυμίζουν τις παλιές ηγεσίες των κομμάτων, ακόμα και των ίδιων κομμάτων ή των προγενέστερών τους σχημάτων και πάντως σίγουρα δε θυμίζουν τις πρακτικές του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Αν και η Ιστορία είναι αυτή που θα δείξει ποια από τις δύο στάσεις συνιστά πολιτική …μαγκιά, ειδικά ενόψει εκλογών.