Απώλειες για το ΑΕΠ, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, με αντιστάθμισμα ένα μικρό κέρδος για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα έχει ο υψηλός πληθωρισμός που θα φτάσει κοντά στο 10% για φέτος με προοπτική να υποχωρήσει στο 5% και ίσως λίγο υψηλότερα για το 2023.
Μετά από επτά μήνες διψήφιου πληθωρισμού, το Υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να κάνει αναθεώρηση για δεύτερη φορά στην πρόβλεψη του πληθωρισμού, από το 5,6% για φέτος και 1,6% για το 2023 που προέβλεπε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Απριλίου, σε 8,8% για φέτος και 3% για το 2023, που προέβλεπε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023, αναμένεται να προβλέπει πληθωρισμό για φέτος στο 9,8% για φέτος και 5% για τον επόμενο χρόνο, αναφέρει το capital.gr.
Το πιο καίριο πλήγμα από την εξέλιξη αυτή θα το δεχτεί το ΑΕΠ. Κύριος οδηγός της ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές των καυσίμων και ειδικά η τιμή του φυσικού αερίου, αφού συνδέεται και με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ως γνωστό, η αύξηση κατά 10 ευρώ της τιμής του φυσικού αερίου κοστίζει περίπου 600 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ).
Στα 6 δισ. το κόστος από το φυσικό αέριο
Ακόμη και στην σημερινή του τιμή των 123,6 ευρώ η μεγαβατώρα, το φυσικό αέριο είναι ακριβότερο κατά 420%, από τα 29 ευρώ που κόστιζε στα μέσα του 2021. Αν η μέση τιμή για φέτος έχει διαμορφωθεί ως τώρα στα 115 ευρώ, τότε οι εισαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται να κοστίσουν περίπου 6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ ως το τέλος του χρόνου. Παρόλα αυτά, η θετική δυναμική που είχε δημιουργηθεί από το 2021 για επενδύσεις και εξαγωγές διαμόρφωσε το πρώτο εξάμηνο το ρυθμό ανάπτυξης στο 7,8%, ενώ για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 6%. Αν δεν είχαμε τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου, η ανάπτυξη θα έφτανε το 9% για φέτος.
Το 2023
Το 2023, το ΑΕΠ αναμένεται να χτυπηθεί εκτός από τον εγχώριο και από τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό. Η αύξηση κατά 5% του πληθωρισμού σημαίνει πρακτικά ότι τιμές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορείας και τον επόμενο χρόνο. Ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα οδηγήσεις σε επιβράδυνση ή ύφεση. Μια τέτοια εξέλιξη θα χτυπήσει τις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, αφού η ευρωζώνη είναι βασικός οικονομικός μας εταίρος, αλλά και τον τουρισμό, αφού οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, από όπου δεχόμαστε τον κύριο όγκο των τουριστών, μπορεί να περάσουν σε ύφεση.
Παράλληλα, οι αυξήσεις των επιτοκίων που, κατά δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχιστούν μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα κάνουν πιο ακριβές τις μικρές, αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις. Η πρόβλεψη για αύξηση 16% που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην επιτάχυνση των επενδύσεων με την χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που διαμορφώνουν επιτόκια κοντά στο 1%. Με αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% το 2023 μπορεί να αναθεωρηθεί έστω και οριακά προς τα κάτω.
Η κατανάλωση, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο του ΑΕΠ, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 8%, αφού δείχνει να μην επηρεάζεται σοβαρά από τις υψηλές τιμές. Μένει όμως να φανεί τι θα γίνει το 2023, όταν επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμη υψηλότερες τιμές με τα ίδια εισοδήματα.
Την ίδια ώρα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, λόγω των αυξημένων τιμών εισαγωγών σε προϊόντα ενέργειας και τροφίμων, θα αυξήσει το έλλειμμα του κοντά στο 7% του ΑΕΠ τόσο το 2022, όσο και το 2023, Μοναδικό ανάχωμα θα αποτελέσει και για τα δύο χρόνια ο τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να έχει απώλειες το 2023.
Το χρέος
Το μόνο μέγεθος το οποίο αναμένεται να έχει κέρδος από τον υψηλότερο πληθωρισμό, θα είναι το χρέος, αφού λόγω του υψηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ, θα οδηγήσει σε χρέος χαμηλότερο από το 169,1% του ΑΕΠ που προβλέπεται για φέτος και 161,6% του ΑΕΠ για το 2023.
Το πρωτογενές ισοζύγιο θα επηρεαστεί τόσο το 2022, όταν και προβλέπεται έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ, όσο και το 2023 για το οποίο προβλέπεται πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ από τα επιπλέον μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που θα είναι απαραίτητα φέτος και του χρόνου, ανάλογα με τις τιμές ενέργειας.