O Nord Stream 2 είναι άδειος και αφού λειτουργεί ο Nord Stream 1, ας τον... αχρηστεύσουμε με μια έκρηξη. Η εκδίκηση του Πούτιν προς την Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία, ξαναγράφει το γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η έκρηξη στον αγωγό-κλειδί, τα στημένα δημοψηφίσματα και οι απειλές για χρήση πυρηνικών σε όσους αμφισβητήσουν τα... κεκτημένα της Ρωσίας, γράφουν ένα νέο κεφάλαιο της Ιστορίας στην περιοχή μας. Αυτό είναι το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλείται η Ευρώπη να λάβει δραστικές αποφάσεις. Η επιβολή νέων κυρώσεων θα πλήξει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, ελλείψει αερίου και με τις τιμές των βασικών αγαθών στα ύψη. Μιλάμε δηλαδή για ενδείξεις τέλειας καταιγίδας και αναμπουμπούλας. Και φυσικά μέσα στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται...
Αυτό το τελευταίο ισχύει και για τον... κολλητό του Πούτιν και... κολλημένο γείτονα μας Ταγίπ Ερντογάν. Θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς θα τις χάσει, οπότε έχει αποφασίσει να παίξει το τελευταίο του χαρτί στήνοντας σκηνικό έντασης και απειλών προς την Ελλάδα. Ίσως είναι η πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Κύπρο, όπου πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά τις απειλές αυτές. Για τον λόγο αυτό, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Στρατός Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό, βρίσκονται σε θέσεις μάχης, καθώς τα πράγματα είναι χειρότερα από τον Μάρτιο του 2020. Γι αυτό χρειάζεται αυξημένη προσοχή και κινητοποίηση όλων των συμμάχων, καθώς αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν σκέφτεται όπως ακριβώς σκεφτόταν ο Πούτιν, λίγο πριν πατήσει το... κουμπί, διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία. Μόνο που ο Πούτιν είναι απομονωμένος εντελώς, ενώ ο Ερντογάν δεν συνειδητοποιεί τι θα πάθει αν βρεθεί στη θέση του. Θα έχουν τελειώσει όλα γι αυτόν, αν κάνει τη λάθος κίνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνει, γιατί σ΄ έναν πόλεμο ζημιώνονται, τόσο ο επιτιθέμενος όσο και ο αμυνόμενος. Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την Ελλάδα λόγω Τουρκίας, αλλά και ιστορικοί λόγω των συνεπειών από τις ανατροπές στο παίγνιο της ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...
Οι Άγγλοι... ξύπνησαν τις αγορές
Η έκρηξη στον αγωγό Nord Stream 1 επηρέασε και χθες τις οικονομικές εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά τη διαφορά έκανε η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές αγορές βρετανικών κρατικών ομολόγων, μετά το ξεπούλημα που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο του οικονομικού προγράμματος της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, το οποίο στηρίζεται κυρίως σε δανεικά.
Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να υποχωρήσει κάτω από το 5% και το επιτόκιο του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ πτωτική ήταν η τάση και για τα ομόλογα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης. Επιπλέον, σταμάτησε η κατρακύλα του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς έφτασε ακόμη και στα 0,95 δολάρια, πριν σηκώσει κεφάλι προς τα 0,97 δολάρια. Η παρέμβαση της Bank of Engkland είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ αναχαιτίστηκαν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Το χθεσινό σκηνικό ευνόησε τον χρυσό, ο οποίος ενισχύθηκε εντυπωσιακά κατά 2%, ενώ το πετρέλαιο λόγω και του τυφώνα που πλήττει τις ΗΠΑ, ανέκαμψε, ξεπερνώντας τα 80 δολάρια το βαρέλι. Και αν πιστεύουμε ότι τα έχουμε δει όλα με εκρήξεις σε αγωγούς αερίου, τυφώνες, απειλές πολέμου και μεγάλες ανατροπές στις αγορές, ας αναθεωρήσουμε. Το κακό σενάριο βρίσκεται σε εξέλιξη με κύριο ζητούμενο το... πόσο κακό θα είναι και πώς θα εξελιχθεί τους προσεχείς μήνες.΄
Η Google ανακοινώνει μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα
Μέσα στον γενικό χαμό, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σημερινές ανακοινώσεις της Google για νέα επένδυση στην Ελλάδα, η οποία πλέον αντιμετωπίζεται ως πύλη τεχνολογίας με εξαιρετικά νευραλγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.
Η ανάπτυξη υποδομών "τεχνολογικών νεφών" στη χώρα μας, από την Google, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης, κόντρα στο... θερμό κλίμα που θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν. Ο αμερικανικός υπερ-κολοσσός έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πολυεθνικών "γιγάντων", όπως η Microsoft και η Amazon, οι οποίες έχουν ανακοινώσει και αυτές τα επενδυτικά τους σχέδια για τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η Google θα προχωρήσει σε εφαρμογή δράσεων και προγραμμάτων εκπαίδευσης, αλλά και ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων.
Σε σχετικές ανακοινώσεις θα προβούν σήμερα η πρόεδρος της Google Cloud Interantional, Άντερ Φοξ Μάρτιν και η Πρόεδρος της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τις νέες υποδομές που θα αναπτύξει ο τεχνολογικός κολοσσός, αναμένεται να αναβαθμιστούν θεαματικά οι ταχύτητες και οι νέες δυνατότητες που θα έχουν οι πελάτες, μέσα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Επιπλέον, η Google θα προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική επένδυση στον τομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.
Η δημιουργία των νέων data centers της Google στην Ελλάδα, αναμένεται να δημιουργήσει οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας τεράστια οφέλη για τη χώρα σε οικονομικό επίπεδο, ενώ θα προσελκύσει και επιστήμονες υψηλών προδιαγραφών, είτε από το εξωτερικό, είτε συγκρατώντας εγχώριους "εγκεφάλους", ώστε να μην μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Η επένδυση της Google αναμένεται να υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε περιφερειακή τεχνολογική δύναμη, αφού σήμερα δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές στην περιοχή που εκτείνεται από την Ιταλία έως και τη Μέση Ανατολή. "Κλειδί" σ΄ αυτήν την περίπτωση θεωρούνται τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, με τα οποία τα τεχνολογικά δεδομένα θα "ταξιδεύουν" με απίστευτες ταχύτητες από την Ευρώπη στη Σαουδική Αραβία και το αντίστροφο. Σημειώνεται ότι η η διασύνδεση της Ελλάδας με το υποθαλάσσιο καλώδιο θα γίνει από την Κρήτη, και συγκεκριμένα τα Χανιά, όπου ήδη η ιταλική TI Sparkle έχει δημιουργήσει ένα μικρό data center και παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή αντίστοιχων δομών και από άλλες εταιρείες, όπως η εξαγγελθείσα από τη Lancom.
Ακόμη πιο ισχυρό το Sunlight Group
Ακόμη πιο ισχυρός γίνεται ο Όμιλος Sunlight, μέσα από την κοινοπρακτική χρηματοδότηση του, στο πλαίσιο του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Με συντονιστές τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ολοκληρώθηκε η υπογραφή κοινοπρακτικής χρηματοδότησης για projects στα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας και ως επιχείρησης εξαγωγικού χαρακτήρα. Το επενδυτικό έργο της Sunlight, συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ, αφορά -μεταξύ άλλων– στην κατασκευή νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, την προσθήκη υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και την περαιτέρω αυτοματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις της Sunlight. Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα «Εξωστρέφεια» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και παράλληλα, συμβάλλει σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναφορικά με την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 140 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 87,5 εκατ., από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και δανειακά κεφάλαια, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Το υπολειπόμενο 20% του επενδυτικού έργου της Sunlight, ύψους €35 εκατ., θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.
Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του σχεδίου "Ελλάδα 2.0", Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την υπογραφή της συμφωνίας, "το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας και απευθύνεται σε επενδυτές με όραμα, για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας". Αναμφίβολα, η Sunlight αποτελεί μια εμβληματική εταιρεία, η οποία καλείται να επιτελέσει έναν σπουδαίο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη, μέσα από την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος της.