Γιατί φοβίζει η βύθιση του "Μoskva", τι προβλέπουν ΕΚΤ και Deutsche Bank, πώς θα βρει δημοσιονομικό χώρο ο Σταϊκούρας και τι προτείνει ο Γιώργος Περιστέρης για να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Σήμερα και τη Δευτέρα οι αγορές είναι κλειστές λόγω των πασχαλινών αργιών των Καθολικών, οπότε η χθεσινή μέρα προσφερόταν για μικρή κατοχύρωση κερδών, καθώς κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι τα επόμενα επεισόδια στο σήριαλ της ρωσοουκρανικής σύρραξης. Το πετρέλαιο έκλεισε την εβδομάδα με σημαντικά κέρδη και ξεπέρασε τα 112 δολάρια το βαρέλι (τύπου Brent), κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα ξαναδούμε και πάλι τη βενζίνη πάνω από τα 2,00 ευρώ, ακόμη και στα φθηνά πρατήρια. Η ανοδική κίνηση του πετρελαίου ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη λόγω του επικείμενου εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο. H Deutsche Bank βλέπει ηρεμία στις αγορές, πριν ξεκινήσει η... βουτιά και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανησυχεί για τον πληθωρισμό, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.
Και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την αγωνία των αγορών για τον β΄ γύρο των εκλογών στη Γαλλία, στις 24 Απριλίου, ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα. Επιπλέον, όσα συμβαίνουν στην Κίνα και ειδικά στο οικονομικό κέντρη της, τη Σαγκάη, έχουν αρχίσει και βάζουν... φυτίλι στην παγκόσμια οικονομία, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι τις επόμενες μέρες θα σπάσουν κάποιοι κρίκοι στην εφοδιαστική αλυσίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές. Σαν... "κερασάκι στην τούρτα" μπαίνει η βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας "Μoskva", καθώς είχε βληθεί από ουκρανικούς πυραύλους, στη συνέχεια έπιασε φωτιά και μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα πήγε... άπατο. Αυτή η εξέλιξη, είναι σίγουρο ίτι θα προκαλέσει κλιμάκωση της αντίδρασης από τη Ρωσία και όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη χρήση του οπλοστασίου της είναι ανοικτά. Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακροχρόνιας περιπέτειας, η οποία θα ανατρέψει γεωπολιτικές ισορροπίες, οικονομικές και πολιτικές σταθερές. Φυσικά, όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στις κοινωνίες και έχουμε να δούμε πολλά...
Η κυβέρνηση ψάχνει να δώσει
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, ότι "άλλο η εξέδρα και ο άλλο το γήπεδο", εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει μπάλα και οι υπόλοιποι από την εξέδρα να φωνάζουν και να κάνουν τους ειδικούς ή τους ανέξοδους γαλαντόμους. Τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ ως βοήθεια στην κοινωνία, ενώ θα έρθουν και νέα μέτρα στήριξης των Μάιο. Ωστόσο, όταν μένουν απλήρωτοι φόροι 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά περιθώρια αυτή τη στιγμή. Τα "κλειδιά" των εξελίξεων βρίσκονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις συζητήσεις που γίνονται για αποδέσμευση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτήν του φυσικού αερίου. Αν η Σύνοδος Κορυφής στο τέλος Μαίου, υπό τη γαλλική προεδρία (ας ελπίσουμε ότι θα είνια ο Μακρόν και πάλι πρόεδρος), θα αποφασίσει τα "εργαλεία" που θα χρησιμοποιηθούν για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εκεί βρίσκεται το τελευταίο αποκούμπι της κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης έχει πει ορθά κοφτά, ότι αν δεν αντιμετωπιστούν δραστικά τα προβλήματα με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει αυτόνομα και σε εθνικό επίπεδο και θα ανοίξει το... πουγκί. Αν οι Ευρωπαίοι σε ένα μήνα αποφασίσουν και τη χρήση "ζεστού" χρήματος από τα ταμειακά διαθέσιμα, τότε η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια για να δώσει ανάσες στους καταναλωτές, οι οποίοι... βογκάνε από τους λογαριασμούς ρεύματος. Αν καταφέρει κάτι τέτοιο ο Μητσοτάκης, θα πάρει και μια δημοσκοπική ανάσα, μαζί με το βελτιωμένο κλίμα που θα προκαλέσει η αναγγελία της αύξησης στον κατώτατο μισθό. Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ασκώντας μια άκρως επαγγελματική και υπεύθυνη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μετράει τα πράγματα και κάθε μήνα θα στέλνει... e-mail στον Μητσοτάκη, σχετικά με το τι μας παίρνει να κάνουμε και τι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα πράγματα αγριεύουν συνεχώς και το κρίσιμο κεφάλαιο της ενέργειας περιλαμβάνει δράσεις που λέγονται αλλά δεν γίνονται, ενώ θα μάθουμε αυτές που γίνονται...
Ο Περιστέρης τα είπε...
Ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΗΡΩΝ κλπ.) Γιώργος Περιστέρης, με τις χθεσινές του δηλώσεις, κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έθεσε το πλαίσιο για τις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας, χωρίς πολλές περιστροφές. Όπως τόνισε "η χώρα μας έχει τη δυνατότητα – έστω και τώρα – με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια κι αυτάρκεια της και χαμηλές τιμές ενέργειας για όλους, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις". Πρόσθεσε δε ότι "οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, έρχονται να επιβεβαιώσουν – δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο – όσα υποστηρίζαμε σταθερά, χρόνια τώρα, σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο για λόγους εθνικής κι ενεργειακής ασφάλειας, όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής". Εν ολίγοις, έχουν χαθεί σίγουρα 7-8 χρόνια και την ώρα που έπρεπε να επιταχυνθούν τα projects των αιολικών πάρκων. Και τι έκαναν κάποιοι; Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως... οικολόγοι ή πορείες διαμαρτυρίας. Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αποκάλυψε πολλά πράγματα. Ο εχθρός δεν είναι εξωτερικός, αλλά εσωτερικός. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα και να απομονώσει όλους αυτούς τους εθνικούς μειοδότες που έκαναν προσφυγές γιατί οι ανεμογεννήτρεις, εμπόδιζαν την αναπαραγωγή της μπεκάτσας ή του κοκκινολαίμη ή της τσίχλας. Τώρα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και η εθνική ανάγκη για την προώθηση όλων αυτών projects που θα εξασφαλίσουν σχετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, υψηλό βαθμό ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα μας, αυξάνοντας θεαματικά την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι ο Γιώργος Περιστέρης έθεσε ως στόχο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ στη χώρα), εγκατεστημένη ισχύ 6,4 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Ελλάδα μέσα στα επόμενα 8-10 χρόνια, μπορεί να γίνει μια χώρα ενεργειακά αυτάρκης και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Βεβαίως, καλό είναι μέσα στα επόμενα χρόνια, να μην μπλέξουμε και με πολιτικούς τυχοδιώκτες που θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια στην πρόοδο της χώρας, υπηρετώντας ξένα και παντελώς αντίθετα συμφέροντα για την Ελλάδα.