Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία, ακόμη και σε ταινία να το βλέπαμε, δύσκολα θα το πιστεύαμε, ενώ όπως λένε οι επιστήμονες τέτοιες θεομηνίες συμβαίνουν μια φορά όχι στα 1.000 χρόνια αλλά στα 100.000 χρόνια!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Βλέπαμε καταστροφές στο εξωτερικό και μάλιστα σε προηγμένες χώρες και λέγαμε ότι αφού δεν μπορούν να τα καταφέρουν εκεί, πώς είναι δυνατόν να μπορούμε εμείς. Μπροστά στη μανία της φύσης, τα πάντα υποτάσσονται. Είτε πρόκειται για τις πυρκαγιές, είτε πρόκειται για τις πλημμύρες. Η προστασία από τους σεισμούς απαιτεί γερές κατασκευές, η πρόληψη από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές προϋποθέτουν ισχυρό πλαίσιο πρόληψη και καταστολής. Στα... λόγια όλα είναι εύκολα, αλλά στην πράξη, όταν τα φαινόμενα είναι ακραία, τότε δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και πολύ περισσότερες... απλές λύσεις.
Με τον καύσωνα και τον αέρα να λυσσομανάει, ούτε ολόκληρος ο στόλος του πλανήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά μεγάλες πυρκαγιές. Πέρα από τους νόμους της Φυσικής, υπάρχουν και πρακτικά επιχειρησιακά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούν τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό πυρόσβεσης και αντιμετώπισης πλημμυρών. Όταν φυσάνε ισχυροί άνεμοι, όταν ο όγκος των υδάτων είναι πολλαπλάσιος από την ανθεκτικότητα των υποδομών και οι καιρικές συνθήκες είναι εχθρικές, καταντάει ανούσια έως και αστεία η συζήτηση για το αν είχαν καθαριστεί τα φρεάτια ή τα ποτάμια ή τα οικόπεδα ή τα δάση.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι επόμενες δεκαετίες θα κρίνουν καίριες παραμέτρους της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι καύσωνες και οι πλημμύρες θα είναι πιο συχνά φαινόμενα, ενώ χωρίς δραστικά μέτρα από τους μεγάλους του πλανήτη, δεν ξέρουμε πώς θα είναι ο πλανήτης το 2050. Ταυτόχρονα, θα απαιτηθεί η δαπάνη πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων για να υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική των φαινομένων. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις οικονομίες στο μέλλον θα είναι το περιβάλλον. Θα αναθεωρηθούν πάρα πολλά για τη δόμηση και οι πολίτες πρέπει να είναι ψυλλιασμένοι όταν ξέρουν ότι κατοικούν δίπλα σε ποτάμι ή σε ρέμα ή έχουν το εξοχικό τους μέσα στα πεύκα. Θα απαιτηθούν δραστικές λύσεις, ενώ αποτελεί μονόδρομο η ασφάλιση όλων των ακινήτων, εάν κάποιος θέλει να αποζημιωθεί με πιο πραγματικούς όρους, όταν συμβεί κάτι αναπάντεχο την... κακιά ώρα.
ΔΕΘ χωρίς... λάμψη
Γράφαμε χθες από τη στήλη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει με κάποια ισχυρά "χαρτιά" στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την 87η Διεθνή Έκθεση.
Δυστυχώς όμως, η ζωή φέρνει μεγάλες ανατροπές. Ορθώς ο πρωθυπουργός ανέβαλε την επίσκεψη και εξ ανάγκης αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις. Το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό και τα όποια ισχυρά "χαρτιά" στην οικονομία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Καλή η ανάπτυξη του β΄ τριμήνου, θέμα χρόνου και η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας (απόψε το βράδυ θα μάθουμε την... ετυμηγορία του Καναδικού οίκου DBRS), καλοδεχούμενες και οι εξελίξεις στον διαγωνισμό επέκτασης της σύμβασης της Αττικής Οδού, όπου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε προσφορά μαμούθ ύψους 3,27 δισ. ευρώ. Όμως, οι εξελίξεις με τη θεομηνία είναι τέτοιες, που μπροστά της όλα υποτάσσονται..
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ξαναμπεί δυναμικά στο μόνιτορ των διεθνών επενδυτών, ωστόσο, είναι δύσκολο να αγνοηθούν τα νέα δεδομένα, έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται μέσα από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Το τουριστικό προϊόν της χώρας μας είναι στις κορυφαίες θέσεις, αλλά η λάμψη του θολώνει όταν γίνονται δεύτερες σκέψεις για το περιβάλλον και τις συνέπειες των πυρκαγιών και των πλημμυρών. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλλει πολύ μεγαλύτερα ποσά για αποζημιώσεις τώρα και στο μέλλον. Καταστράφηκαν σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, υποδομές. Εκεί που πάει να σηκώσει κεφάλι η οικονομία και να ενισχυθεί το success story της Ελλάδας, συμβαίνουν απρόοπτα και καταστροφικά γεγονότα που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αλλαγή πλάνου και προτεραιοτήτων.
Νέος σχεδιασμός
Η κυβέρνηση καλείται να εκπονήσει νέα σχέδια για υποδομές, δασοπροστασία, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.
Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν και πάλι πολύ λίγα μέχρι την επόμενη θεομηνία, που μπορεί να είναι εκ νέου πρωτοφανής στα χρονικά. Κάθε θεομηνία είναι πρωτοφανής μέχρι την επόμενη. Και δυστυχώς, με όρους στατιστικής, η επόμενη θεομηνία μπορεί να μην αργήσει να έρθει. Ταυτόχρονα, πρέπει και εμείς οι πολίτες να εκπαιδευτούμε αναλόγως. Είναι αδύνατον να έχουμε πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες έξω από το σπίτι μας, δεν μπορούμε να παραγγείλουμε σαν τις... πίτσες ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο την ώρα που το θέλουμε.
Όταν τα ακραία φαινόμενα συμβαίνουν σε πολλά και διαφορετικά σημεία και έχουν πρωτοφανή ένταση, τότε ούτε το πιο οργανωμένο κράτος του κόσμου, δεν μπορεί να καταφέρει να αντιμετωπίσει επαρκώς την κατάσταση σε τόσα πολλά μέτωπα. Όταν στον Καναδά καίγονταν επί τρεις μήνες τεράστιες εκτάσεις, ίσες με την έκταση της Ελλάδος και όταν αφανίζονται νησιά της αμερικανικής επικράτειας από πυρκαγιές μέσα σε λίγα 24ωρα, τότε η ανησυχία του μέσου πολίτη δεν μπορεί παρά να αυξάνεται κατακόρυφα
Η νέα θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεκίνησε με το... αριστερό. Σαν να μας έχουν καταραστεί ή να μας έχουν μουντζώσει! Το Ελληνικό success story έχει ως κυρίαρχο συστατικό τις επιτυχίες στην οικονομία. Ωστόσο, ένα οικονομικό περιβάλλον μέσα στα καμένα και τα πλημμυρισμένα δημιουργεί απογοήτευση και μαύρες σκέψεις. Η ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες είναι ένα κορυφαίο στοίχημα με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Η ατζέντα της οικονομίας καθορίζει πρωτίστως τις επιλογές μας. Ωστόσο, το περιβάλλον είναι που διεγείρει τις ανησυχίες μας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται στην πράξη να αποδείξει ότι ξέρει να διαχειρίζεται με ικανοποιητική επάρκεια τις συνέπειες ακόμη και των πιο ακραίων φυσικών καταστροφών, ελαχιστοποιώντας το κόστος και τον πόνο. Αν το πετύχει, τότε η θετική ατζέντα της οικονομίας μπορεί να αποκτήσει και πάλι μια αστραφτερή λάμψη διατηρώντας αλώβητο τον στόχο του Ελληνικού success story. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η παρούσα κυβέρνηση γιατί σε διαφορετική περίπτωση το... θολωμένο μυαλό του εκλογικού σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες πολιτικές επιλογές επί της... κάλπης, οι οποίες μπορεί να είναι πολλαπλά επιζήμιες, ακόμη και από το μέγεθος της συμφοράς που προκαλεί μια θεομηνία...