Νέα στοιχεία του βρετανικού think tank, Resolution Foundation, αναδεικνύουν το πού είναι πιο δαπανηρή η στέγαση στην Ευρώπη και πού οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα γι’ αυτήν.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι Φινλανδοί ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για στέγαση, με τις δαπάνες να αγγίζουν το 24% του συνόλου των εξόδων τους, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 15%. Την Φινλανδία ακολουθεί κατά πόδας η Βρετανία, βάσει των στοιχείων.
Τα στοιχεία συνδυάζουν το κόστος του πραγματικού καταβαλλόμενου ενοικίου με μια εκτίμηση του κόστους στέγασης που θα πλήρωναν οι ιδιοκτήτες αν ενοίκιαζαν το σπίτι τους στην ελεύθερη αγορά, ποσό γνωστό και ως «τεκμαρτό ενοίκιο».
Το κόστος στέγασης στην Πολωνία, αντίθετα, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, καταλαμβάνοντας το 6% των δαπανών.
Η τιμή της στέγασης είναι υψηλότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με τα συνολικά επίπεδα τιμών της χώρας, ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και την Ιρλανδία. Η Πολωνία και η Ελλάδα κατατάσσονται και οι δύο πολύ κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, με το χαμηλό κόστος στέγασης να εξηγεί εν μέρει την υψηλή δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων τους.
Οι τιμές των κατοικιών έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του think tank, οι τουρκικές τιμές κατοικιών σε ονομαστικούς όρους είναι 12 φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν από εννέα χρόνια. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει ένα διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη τόσο σχετικά ακριβό όσο ένα στο Παρίσι ή το Λονδίνο.
Μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν καταγράψει τη μικρότερη μεταβολή, με αύξηση άνω του 4% στις ονομαστικές τιμές των κατοικιών από το 2015.
Η Τουρκία ακολουθείται στενά από την Ουγγαρία, όπου οι τιμές έχουν καταγράψει αύξηση της τάξης του 166% σε σχέση με το 2015.
Η άνοδος των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξανόμενη ζήτηση από ξένους αγοραστές και στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Resolution Foundation, καθιστά δυσκολότερο για τους Έλληνες να εισέλθουν ή να αναβαθμιστούν όσον αφορά την αγορά ακινήτων.
Το Resolution Foundation κατέγραψε επίσης τη σχέση μεταξύ της συνολικής ευημερίας ενός έθνους, σε σύγκριση με το ποσοστό των υπηρεσιών των οποίων σχετίζονται με τη στέγαση που αυτό καταναλώνει.
Το ποσοστό στην Πολωνία ήταν το υψηλότερο, ακολουθούμενο από την Ελλάδα και την Τσεχία.