Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών αναμένεται μετά το Πάσχα, αλλά ήδη έχουμε αρχίσει να παίρνουμε... μυρωδιά, για το πώς θα πορευτούμε έως την κάλπη.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Η άσκηση και οι υποθέσεις εργασίας, δεν λαμβάνει υπόψιν το έκτακτο που μπορεί να συμβεί και να ανατρέψει την κατάσταση και τους συσχετισμούς. Η φρικώδης τραγωδία των Τεμπών, μας δείχνει τον δρόμο σχετικά με την έλευση του τυχαίου γεγονότος που καθορίζει το μέγεθος των αλληλεπιδράσεων πολιτικής και κοινωνίας. Από και κει πέρα, ιχνηλατούμε την πορεία της χώρας προς τις εκλογές με όρους κανονικότητας, χωρίς να παραβλέπουμε το μέγεθος των ψεμάτων, της υποκρισίας και του λαϊκισμού, το οποίο απηχεί ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Πάντως, ήδη έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε ισχυρές δόσεις ψεύδους, αμετροέπειας, γελοιότητας, χυδαιότητας και εξευτελισμού από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως σταθερά υποστηρίζει αυτή η στήλη, η σύγκριση Μητσοτάκη με τον βασικό του αντίπαλο Τσίπρα, αλλά και τους υπόλοιπους, δεν αντέχει σε κριτική. Είναι σαν να παίζει μια πρωταθλήτρια ομάδα εθνικού πρωταθλήματος στο Final Four και οι παίκτες μιας ομάδας Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας να βλέπουν το ματς στην τηλεόραση και να... πετροβολούν! Δυστυχώς, στην Ελλάδα, το σοβαρό έλλειμμα ορθολογικής προσέγγισης των πραγμάτων, επιτρέπει στο εκλογικό σώμα να ρέπει προς την αποδοχή της γελοιότητας και των ψεμάτων που σερβίρει ο βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδείξεις επιστροφής στην κανονικότητα από τα γκάλοπ
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία ανακάμπτει, ωστόσο η ένδειξη αυτή είναι απλά και μόνο σε επίπεδο μετρήσεων.
Όλα παίζονται στην κάλπη και βεβαίως, έχει σημασία το κατά πόσο είναι ώριμο το εκλογικό σώμα στην τελική ευθεία προς αυτήν. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι σ΄ αυτήν εδώ τη χώρα, ποσοστό 61% ψήφισε το 2015 την ελεύθερη... πτώση από αεροπλάνο, χωρίς αλεξίπτωτο, δεν τρέφουμε αυταπάτες, σχετικά με τον βαθμό ωρίμανσης του εκλογικού σώματος. Σε μια κανονική χώρα, δεν θα είχαμε καμία αμφιβολία σχετικά με το ποιος πρέπει να κυβερνήσει, με ποιον τρόπο και με ποιους.
Στην Ελλάδα αποτελεί βασικό ζητούμενο η εκλογική συμπεριφορά στην πρώτη αναμέτρηση και εφόσον πάμε και σε δεύτερη, με ποια ομάδα θα κατέβουμε στο... γήπεδο για να κερδίσουμε ή με ποια ομάδα έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε. Ένα κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν τοποθετείται υπέρ κάποιου κόμματος, αλλά επιλέγει να απέχει και να "παρκάρει" στην αδιευκρίνιστη ψήφο, μέχρι να κατασταλάξει τελικά και να ταχθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο πλευρό του νικητή. Ποιος όμως θα είναι ο νικητής και με ποια κριτήρια θα επιλεγεί;
Ο φράχτης του Έβρου αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση έναντι της γελοιότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλήρως υποταγμένος σε δογματικούς και ιδεοληπτικούς τύπους και κύκλους, εξελίσσεται σε... χρυσό "χορηγό". Η ενίσχυση της άμυνας της χώρας, αλλά και η ισχυροποίηση της εξωτερικής μας πολιτικής δια της παράλληλης αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, λόγω... σεισμών, πιστώνονται στα υπέρ της κυβέρνησης, η οποία απευθύνεται στο ακροατήριο φυσιολογικών ανθρώπων, οι οποίοι στα σπίτια τους αμύνονται, έχοντας... πόρτες και... παράθυρα! Ακόμη και το δικαίωμα της χώρας να μην είναι ξέφραγο αμπέλι, ερμηνεύεται από τους πλήρως και διακεκριμένα αναίσθητους του ΣΥΡΙΖΑ, ως κίνηση που απευθύνεται σε... ακροδεξιούς! Όταν ένα κόμμα χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας και περιορίζει την απήχηση του αφηγήματος του, σε περιθωριακούς τύπου και κομματικά "τρολ", τότε, το επόμενο στάδιο είναι η γελοιότητα.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται πλήρως ευθυγραμμισμένη με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά, παρά το γεγονός ότι δύο εξωγενείς κρίσεις, ο κορωνοϊός και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επέφεραν καταλυτικές ανατροπές στο επίπεδο των τιμών ενέργειας, των τροφίμων, των πρώτων υλών, του πληθωρισμού, των επιτοκίων, των ελλειμμάτων και του χρέους. Αναλογιζόμενοι το ενδεχόμενο διαχείρισης τέτοιων κρίσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι δύσκολο να βρούμε τα συναισθήματα που διακατέχουν έναν μέσο πολίτη. Αν είχαμε Τσίπρα, τότε δεν ξέρουμε πού και πώς θα βαδίζαμε στα ζητήματα της αντιμετώπισης της πανδημίας, της θωράκισης της εθνικής άμυνας και ασφάλειας και της απορρόφησης των κραδασμών στην οικονομία. Μάλιστα, οι τραπεζικές χρεοκοπίες στις ΗΠΑ και η απειλή στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, θα προκαλέσουν εύλογους συνειρμούς σε χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τα εγκλήματα που συντελέστηκαν το 2015.
Αλλαγή κλίματος
Από την άλλη πλευρά, υποψήφια... παρατράγουδα, με πλήρη άγνοια και αναισθησία για το πώς πορεύεται η κόσμος και ποιες είναι οι προκλήσεις, προσφέρουν ανεκτίμητες... υπηρεσίες στην κυβέρνηση, η οποία δείχνει να έχει το πάνω χέρι, από τη στιγμή που το κλίμα μετά την τραγωδία των Τεμπών, έχει προσαρμοστεί σε σημαντικό βαθμό στη βασική και άμεση αιτία πρόκλησης της, δηλαδή στα τραγικά λάθη ενός αχαρακτήριστου κρατικού λειτουργού.
Το πώς αυτός ο λειτουργός βρέθηκε σε αυτήν τη θέση, είναι προφανές ότι σχετίζεται με την ευθύνη που έχει μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε υπουργούς, που μοιράζουν αρμοδιότητες, ώστε αυτές να καταστούν γνωστές και στον τελευταίο υφιστάμενο. Το γεγονός ότι οι αρχικές ογκώδεις διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, έδωσαν μέσα σε λίγες ημέρες τη θέση τους, σε συγκεντρώσεις μερικών... νοματαίων, δείχνει πάρα πολλά. Όσοι "τσίμπησαν" από την πρώτη στιγμή αποδεχόμενοι τη συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών... περιθωριακών δυνάμεων, στη συνέχεια, μάλλον κατάλαβαν ότι πιάστηκαν... σταθμάρχες. Ακόμη και αν δεν το παραδέχονται, είναι προφανές ότι κατά βάθος πιστεύουν πως παρασύρθηκαν από μια... αγέλη αναίσθητων, αλλά και αδίστακτων τυχοδιωκτών.
Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αυξήσει τη δυναμική της δικής της ατζέντας, να αναδείξει όλα τα μεγάλα επιτεύγματα των τελευταίων 45 μηνών, να καταστήσει σαφείς της συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν μη τι άλλον να... προβληματίσει σε σχέση με το ποιοι πρέπει να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Βέβαια, στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει... καθοριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δια των στελεχών του, οι οποίοι με τις απίστευτες και ουρανομήκεις ανοησίες τους, διώχνουν μακριά κρίσιμα τμήματα του εκλογικού σώματος. Βέβαια, τα στελέχη αυτά προσβλέπουν στη νεανική... αφέλεια, προκειμένου να αντλήσουν όσο γίνεται περισσότερες ψήφους. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και θα μπει στη... σίγαση, η τρέλα!