«Θα συνεχιστεί η στήριξη της Κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την ενέργεια -το ρεύμα και το φυσικό αέριο- για όσο κρατούν αυτές οι ανατιμήσεις», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι το Φεβρουάριο διατέθηκαν 350 εκατ. ευρώ και όσα απαιτηθεί θα δοθούν το Μάρτιο, «προκειμένου -όχι να μηδενίσουμε, να είμαστε ειλικρινείς, στον κόσμο δεν μπορεί να λέμε ψέματα- να σταθούμε στο πλευρό του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας».
Είναι σαφές, συνέχισε, ότι όσο η κατάσταση επιδεινώνεται στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που χρειάζονται και επιπλέον στήριξη, πέραν αυτής της οριζόντιας.
«Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα δούμε στοχευμένες παρεμβάσεις. Αυτό που συζητείται είναι το ύψος και η περίμετρός τους. Θέλω, όμως, να είμαι καθαρός. Πρέπει να είμαστε πολύ μετρημένοι, πολύ προσεκτικοί, γιατί η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό είναι ο δρόμος για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες δυσκολίες. Όταν θα είμαστε έτοιμοι -δεν θα αργήσουμε- θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις», ανέφερε σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα πει συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο, πάντοτε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών.
«Φαντάζεστε να είχαμε εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητες στήριξης πριν συμβεί αυτό που συνέβη τώρα με τη Ρωσία; Επειδή η Κυβέρνηση, όμως, ούτε με γυάλινη σφαίρα, ούτε με την Πυθία πορεύεται και επειδή ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας είναι να μπορείς να προβλέπει. Η ηγεσία δεν φαίνεται στη λιακάδα, φαίνεται στην καταιγίδα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου εξηγώντας πως όσο περισσότερα περιθώρια μας δοθούν, τόσο περισσότερο θα αξιοποιηθούν για τον κόσμο. «Δεν θα είναι μικρή περίμετρος. Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίμετρο. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Η περίμετρος συζητείται και το μέγεθος», υπογράμμισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού το ενεργειακό μπήκε πολύ δυνατά στο τραπέζι της Ε.Ε. «Μπήκε στο επίσημο Κείμενο των Συμπερασμάτων η παρέμβαση Μητσοτάκη», δήλωσε επισημαίνοντας πως αυτό σημαίνει σε γενικές γραμμές τρία πράγματα: Πρώτον η Ευρώπη να βάλει λεφτά όπως έβαλε για την πανδημία, όπως έγιναν οι προμήθειες των εμβολίων, όπως αναχαιτίστηκαν οι συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία. Επ' αυτού πρόσθεσε πως υπάρχει πρόταση της ελληνικής πλευράς για ένα Ταμείο αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων που θα χρηματοδοτηθεί από τα μελλοντικά έσοδα ρύπων, από το οποίο θα μπορούν οι χώρες να στηρίξουν τους καταναλωτές.
Δεύτερον, είπε, η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει στο ύψος της τιμής ενέργειας και ταυτόχρονα να δούμε και την ενεργειακή μας απεξάρτηση.
«Και τρίτον, είναι προφανές ότι μια σειρά από δαπάνες θα πρέπει πλέον να εξαιρεθούν από αυτό που έχουμε όλοι συνηθίσει να ακούμε ως δημοσιονομικούς κανόνες. Όχι μόνο οι ενεργειακές. Ενδεχομένως και οι αμυντικές. Και αυτό είναι σημαντικό. Οι ταχύτητες των αποφάσεων πρέπει να είναι γρήγορες», υπογράμμισε.
Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτές οι πρακτικές της αμφισβήτησης των συνόρων, της αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, δεν πρέπει με τον οποιοδήποτε τρόπο να γίνονται ανεκτές.
«Ούτε de facto ούτε de jure, γιατί οδηγούν σε κινδύνους και σε προβλήματα. Το κόστος τους μακροπρόθεσμα υπερβαίνει το οποιοδήποτε πρόσκαιρο όφελος που μπορεί να έχουν ορισμένοι στο μυαλό τους. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί και να επιτρέψει αυτού του είδους τις λογικές. Ειδικά η χώρα μας, ειδικά ο Ελληνισμός, που βρέθηκε αντιμέτωπος στην Κύπρο το 1974 με τέτοιου είδους συμπεριφορές, πρέπει να είναι απόλυτος και καθαρός στην καταδίκη αυτής της εισβολής», υπογράμμισε.
«Για χώρες, όπως Ελλάδα, αλλά και για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητούμενο είναι με ψυχραιμία να εμπνεύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες μας. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα πάντα. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά τη γενική εικόνα της απειλής, με την οποία η Ευρώπη ξαναείναι αντιμέτωπη πάρα-πάρα πολλές δεκαετίες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το τέλος του ψυχρού πολέμου. Νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας σκηνές αιματοχυσίας, σκηνές που οδηγούν σε τραγωδίες σαν και αυτή που βλέπουμε τώρα. Είμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με αυτή την απειλή ξανά. Ασφάλεια σε ό,τι αφορά την κανονικότητα της ζωής, σε ό,τι αφορά τις συνέπειες στις τσέπες των ανθρώπων», συμπλήρωσε τονίζοντας πως η σταθερότητα και η σοβαρότητα είναι ο μόνο δρόμος για να πορεύεσαι με ασφάλεια σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.
«Ο Μητσοτάκης τη σταθερότητα και τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να τη θέσει υπό αμφισβήτηση και υπό διακύβευση», πρόσθεσε.
Ενόψει της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή δήλωσε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν για την πορεία που η χώρα πρέπει να χαράξει μέσα σε αυτό το ταραγμένο διεθνές περίγυρο και αυτό, είπε, δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία.
«Η χώρα μας -και ορθώς- τα δύο-δυόμιση τελευταία χρόνια- επένδυσε σε μια πολιτική για την ενίσχυσή της. Πέρα, δηλαδή, από τις συμμαχίες που υπέγραψε με τη Γαλλία, με τις Η.Π.Α., με τις μεγάλες χώρες της περιοχής, η Κυβέρνηση από την αρχή είχε ως επιλογή της την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Δεν πρέπει να είμαστε ούτε ιστορικά ούτε πολιτικά αφελείς. Δεν δικαιούται η χώρα να επιτρέψει ποτέ τα εθνικά της συμφέροντα και τα εθνικά της δίκαια να τεθούν υπό οποιαδήποτε αμφισβήτηση», συνέχισε σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες, για τον τρόπο που θα πορευτούμε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά και σε σχέση με την ελληνική οικονομία.
Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε ποτέ τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας συμφέροντα να τεθούν υπό αμφισβήτηση. «Ψύχραιμα, αποφασιστικά, η Ελλάδα έχει δυναμώσει πολύ. Το αντιλαμβάνονται αυτό όλοι, σε όλα τα επίπεδα. Στο πολιτικό, στο γεωστρατηγικό, στο γεωπολιτικό. Οικονομικά είμαστε πιο ισχυροί απ' ό,τι ήμασταν στο παρελθόν, όπως και σε ό,τι αφορά την αποτροπή. Και αυτό αποδεικνύει ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι απλώς αυτοσκοπός. Είναι όρος επιβίωσης του Κράτους, της Πατρίδας και της ευημερίας των πολιτών. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι έξω από ιδεολογικές, πολιτικές, κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι ζήτημα σοβαρό, που αφορά την Ελλάδα του σήμερα, αφορά την Ιστορία, αφορά τα παιδιά μας», τόνισε. Τέλος αναφερόμενος στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ δήλωσε ότι θα φαίνεται η διαφορά που πλήρωνε ο πολίτες πριν σε σχέση με σήμερα. «Αποτυπώνεται καθαρά, δηλαδή, μία εκ νέου έμμεση ενίσχυση του εισοδήματός του. Γιατί όταν πληρώνεις λιγότερους φόρους, στην ουσία ενισχύεται το εισόδημά σου», πρόσθεσε.