Τι πρέπει να κάνουν αυτοί που αποσύρουν το όχημά τους λόγω αδυναμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας
Εξοντωτικά πρόστιμα, ακόμη και αν υπάρξει μετακίνηση κατά ένα... χιλιοστό, περιμένουν τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι θα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους, αλλά μπορεί να μπουν στον... πειρασμό να κυκλοφορήσουν στον δρόμο.
Η οικονομική κρίση αναγκάζει περισσότερους κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων να αποσύρουν τα οχήματά τους από την κυκλοφορία το 2021, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Ως γνωστόν, η προθεσμία πληρωμής των τελών λήγει στις 26 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, ενώ, όσοι πληρώσουν εκπρόθεσμα, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον πρόστιμο, το οποίο αντιστοιχεί στο 100% της αξίας του σήματος κυκλοφορίας.
Όσοι ιδιοκτήτες πάρουν την... πικρή απόφαση να αποσύρουν το όχημά τους λόγω αδυναμίας, τότε πρέπει να ξέρουν ότι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν πιστά το "Ευαγγέλιο" της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσουν τα... μαλλιά της κεφαλής τους, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιος συλληφθεί για δεύτερη φορά να κυκλοφορεί με το αυτοκίνητο, φέροντας τις πινακίδες πάνω σε αυτό, τότε το πρόστιμο εκτοξεύεται στις 30.000 ευρώ!
Λόγω της πανδημίας, φέτος αλλάζει ο τρόπος κατάθεσης των πινακίδων για τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες και η ακινησία δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.
Μέσω της πλατφόρμας myCAR οι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες. Για τον σκοπό αυτόν, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί όσους θέλουν να καταθέσουν πινακίδες έως το τέλος του μηνός, να μην επισκεφτούν τις εφορίες, αλλά να κάνουν δήλωση στη σχετική πλατφόρμα. Το μόνο, που θα χρειάζεται, είναι να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν σπίτι τους, χωρίς να... διανοηθούν να κινήσουν τα ακινητοποιημένα οχήματά τους, γιατί τότε πραγματικά την έχουν... βαμμένη!
Τα SOS της δήλωσης και οι συνέπειες
Από τη στιγμή που ο κάτοχος του ΙΧ προχωρά σε δήλωση ακινησίας , οφείλει να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, ενώ, αν αποδειχθεί ότι... εξόκειλε των διατάξεων του νόμου, τότε θα έχει βαρύτατες συνέπειες.
Έτσι, τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:
1. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να
αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάξει το όχημα.
2. Η δήλωση που θα κάνει ο κάτοχος του οχήματος θα περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, την οδό, τον αριθμό και το σημείο ακινητοποίησης του οχήματος, ενώ θα κρατάει στο σπίτι του, τόσο την άδεια
κυκλοφορίας, όσο και τις πινακίδες.
3. Το όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.
4. Αν το όχημα, το οποίο έχει τεθεί σε ακινησία, εντοπισθεί, είτε να κυκλοφορεί, είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, όχι μόνον αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία, αλλά η ΑΑΔΕ επιβάλλει τα πρόστιμα που αναφέρονται στον σχετικό πίνακα.
5. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε δήλωση ακινησίας του οχήματος, απαγορεύεται να το μετακινήσει, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται, ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια.
Το "ποινολόγιο" για κυκλοφορία οχήματος
1. Πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους
2. Πληρωμή προστίμου ίσου με το 100% της αξίας του σήματος
3. Πρόστιμο 10.000 ευρώ, αν κυκλοφορεί παράνομα
4. Πρόστιμο 30.000 ευρώ, αν συλληφθεί για δεύτερη φορά
5. Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 3 χρόνια.