Σε αναζήτηση… κατεύθυνσης βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα, με φόντο την αβεβαιότητα που συνεχίζει να κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές. Πληθωριστικές πιέσεις, επιτόκια και Ουκρανικό συνιστούν τις βασικές πηγές ανησυχίας, καθιστώντας ακόμη πιο απαιτητικό το έργο όσων επιθυμούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές αποδόσεις και παράλληλα να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους.
Ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν πάντως πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο που να μην ενσωματώνει κάποιας μορφής κίνδυνο. «ΤΑ ΝΕΑ» επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» την κατάσταση γύρω από τις διάφορες εναλλακτικές στον κόσμο των επενδύσεων, αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και παρουσιάζοντας τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον που αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.
Πολύτιμα μέταλλα – χρυσός
Θεωρούνται «αμυντική» επένδυση σε περιόδους κρίσης και γεωπολιτικών εντάσεων. Προσφέρουν σταθερότητα όταν η αξία του χρήματος υποχωρεί και συνιστούν αντιστάθμισμα στον κίνδυνο του πληθωρισμού. Υστερούν ωστόσο γιατί δεν προσφέρουν τόκο, ενώ είναι σύνθετη η διαδικασία τοποθέτησης και προϋποθέτει εξοικείωση με το αντικείμενο. Αυτή την περίοδο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινείται στην περιοχή των 1.808 δολ./ουγγιά (ή 1.590 ευρώ/ουγγιά), κλείνοντας την περασμένη εβδομάδα με οριακή άνοδο, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.
Οι τοποθετήσεις γίνονται είτε με αγορά χρυσού σε φυσική μορφή (πλάκες ράβδου) είτε με τοποθετήσεις σε χρυσές λίρες. Και στις δύο περιπτώσεις το spread των τιμών αγοράς και ζήτησης ροκανίζει τις αποδόσεις, οι οποίες χτίζονται σε βάθος χρόνου και όχι βραχυπρόθεσμα.
Εμπορεύματα
Είναι μία από τις εναλλακτικές που επιστρατεύουν οι επενδυτές για να συμπληρώσουν και να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Και στην περίπτωση αυτή απαιτούνται ειδικές γνώσεις καθώς οι τοποθετήσεις σε τέτοιου είδους προϊόντα γίνονται μέσω των παραγώγων. Επηρεάζονται άμεσα από την πορεία της οικονομίας και θεωρούνται βασικό αντιστάθμισμα στον υψηλό πληθωρισμό. Με την παγκόσμια ζήτηση να ανακάμπτει μετά την άρση των lockdown, οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αλουμινίου, η τιμή του οποίου έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά. Μάλιστα, οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν να διατηρείται το θετικό μομέντουμ… Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και το πετρέλαιο. Μέσα σε περίπου έναν χρόνο η τιμή του βρέθηκε από το ναδίρ των περίπου 20 δολ./βαρέλι να φλερτάρει ξανά με το επίπεδο των 100 δολ./βαρέλι.
Ομόλογα
Σε γενικές γραμμές αποτελούν μία από τις χαμηλότερου ρίσκου επενδύσεις καθώς προσφέρουν σταθερό εισόδημα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μειονεκτούν όταν υπάρχει αύξηση στα επιτόκια καθώς οι τιμές τους υποχωρούν, ενώ η αξία των ομολόγων σταθερού επιτοκίου είναι πιθανό να διαβρωθεί από τον πληθωρισμό. Οι αναλυτές πάντως δεν αναμένουν υψηλές αποδόσεις, καθώς οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του δυτικού κόσμου (Fed και BoE) δρομολογούν νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα εταιρικά ομόλογα που προσφέρουν επιτόκιο πέριξ του 3% λογίζονται μια συμφέρουσα τοποθέτηση, εν αναμονή μελλοντικών εκδόσεων πιο αποδοτικών. Οσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, θα μπορούσαν να αλλάξουν επίπεδο όταν η χώρα αποκτήσει την «επενδυτική βαθμίδα» και να προσελκύσουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση.
Καταθέσεις (προθεσμιακές)
Αποτελούν παραδοσιακά κεντρική επιλογή για το περίσσευμα των νοικοκυριών είτε αφορούν χρήματα που θα καταναλωθούν άμεσα είτε μελλοντικά. Σε κάθε περίπτωση, μόνο οι προθεσμιακές είναι εκείνες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω, αλλά για όσους έχουν αποταμιευτικά κεφάλαια σημαντικού ύψους. Εκτιμάται ότι περίπου το 75% της περιουσίας των Ελλήνων, που δεν βρίσκεται σε ακίνητα, είναι σε μετρητά, κυρίως με τη μορφή καταθέσεων.
Ωστόσο, η μακρά καθίζηση των επιτοκίων στα επίπεδα του 0% έχει απομακρύνει μερίδα επενδυτών που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αμοιβαία κεφάλαια καταγράφουν σταθερές εισροές όπως και οι τοποθετήσεις σε ασφαλιστικά προϊόντα, αμιγώς επενδυτικού τύπου ή μη, που συνδυάζουν την ασφάλιση με την αποταμίευση ακόμη και για μικρά εισοδήματα.
Μετοχές
Μπορεί το 2022 να θεωρείται έτος μετάβασης προς ένα καινούργιο σημείο ισορροπίας και ενδημικής «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό, ωστόσο το θολό τοπίο για την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων παραμένει. Το ενδιαφέρον γύρω από την πλέον δημοφιλή επιλογή είναι μεγάλο και ειδικά για τις εταιρείες που είναι διαχρονικά μερισματοφόρες.
Με την ανάπτυξη να εκτιμάται στο 4,5%-5,5% το 2022, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες. Στην προκειμένη περίπτωση, μετοχές εταιρειών με αναπτυξιακή διάσταση αλλά και με τη δυνατότητα παροχής σημαντικών μερισμάτων μπορούν να θεωρηθούν ως μια εναλλακτική λύση με προοπτική σημαντικής απόδοσης.