Την αναπλήρωση της προληπτικής καραντίνας των 7 ημερών που περνούν οι εργαζόμενοι μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές θα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τα νέα μέτρα προστασίας που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες – ίσως και τη Δευτέρα, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης – στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας ο εργαζόμενος θα λαμβάνει κανονικά το μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Ωστόσο αν δεν είναι δυνατή η εναλλακτική λύση της τηλεργασίας στη διάρκεια των 7 ημερών, όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας.
Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας
Τα μέτρα προβλέπουν νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό Covid-19. Ειδικότερα ακόμα και αν δεν νοσούν οι γονείς , θα δικαιούνται τη νέα άδεια προκειμένου να μην προσέλθουν στην εργασία τους για λόγους πρόληψης. Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος και θα απαιτεί ιατρική γνωμάτευση – βεβαίωση, η οποία θα καθορίζει και την χρονική της διάρκεια.
Με την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν τα λουκέτα και οι επιχειρήσεις, το νέο πλαίσιο προβλέπει την παράταση ισχύος έως το τέλος του χρόνου του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που αρχικά προβλεπόταν να λήξει στις 15 Οκτωβρίου.
Παράλληλα έως τέλος Οκτωβρίου, θα παραταθεί η δυνατότητα ένταξης των εργαζόμενων στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ.
Για δύο μήνες ακόμα θα παραταθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας ύψους 400 ευρώ στους εποχικούς που δεν επαναπροσλήφθηκαν και ελάμβαναν το επίδομα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου.
Ειδικά για τους εποχικούς, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα κατάρτισης προκειμένου να αποκομίσουν ένα έξτρα εισόδημα εκτός του επιδόματος ανεργίας αλλά και να επιμορφωθούν σε νέες δεξιότητες σε περίπτωση που η κρίση αφήσει το αποτύπωμά της στον τουρισμό και το επόμενο καλοκαίρι.
Στο πλαίσιο των κινήτρων που θεσπίζονται για την επανεκκίνηση της αγοράς, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει τη μείωση των εισφορών αλλά και ένα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών μόνο για νέες προσλήψεις.
Τα 8 νέα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο είναι τα εξής:
1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μέχρι τέλος του χρόνου .
3. Δίνεται παράταση για 2 μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
4. Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
6. Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοιό Covid-19.
To Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων έχει διαθέσει για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού μέχρι σήμερα το συνολικό ποσό των 1,195 δισ. ευρώ για 2.027.408 εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και 420,3 εκατ. ευρώ προς τον e- ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική τους κάλυψη.
Πώς θα γίνει η πληρωμή των εισφορών του ΕΦΚΑ που έχουν ανασταλεί
Σχετικά με τις εισφορές του ΕΦΚΑ που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η πληρωμή τους θα γίνει σε 12 δόσεις με επιτόκιο 0% ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% αρχής γενομένης μέσα στο 2021. Στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, απάντησε ότι συνήθως υπάρχει ευθυγράμμιση στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών με τις φορολογικές.
Νωρίτερα η καταβολή αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ
Ενεση ρευστότητας που θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία θεωρείται και η έναρξη της καταβολής των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ από συντάξεις σε 900.000 δικαιούχους του ιδιωτικού και περίπου 500.000 του δημοσίου τομέα.
Στην κατεύθυνση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αφού προηγηθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα ορίζει τους όρους και τις διαδικασίες καταβολής των ποσών στους συνταξιούχους. Δεν αποκλείεται τα αναδρομικά ποσά, τα οποία κέρδισαν οι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, να καταβληθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και η δεύτερη Δεκέμβριο.
Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το φθινόπωρο τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, χωρίς να περιμένει απαραίτητα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012 και συγκεκριμένα το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2015, και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου 2016. Εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές.
Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.200 ευρώ, μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.
Ομως οι φθινοπωρινοί μποναμάδες των συνταξιούχων δεν περιορίζονται μόνο στα παλαιά αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων το 2012.
Από τον Σεπτέμβριο, βάσει των όσων έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα καταβληθεί αυξημένη η σύνταξη σε όσους εργάζονται, καθώς ο νόμος 4670/2020 μειώνει την «ποινή», με αποτέλεσμα η περικοπή της σύνταξης από 60% να περιορίζεται στο 30%. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το νέο ποσό της σύνταξης ισχύει από τον Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση. Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και αναδρομικά 7-8 μηνών.
Οι αυξήσεις αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους, ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη 900 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, ξεκίνησε να εργάζεται, με αποτέλεσμα να έχει μείωση 540 ευρώ. Μετά τις αλλαγές η περικοπή στη σύνταξη θα είναι 270 ευρώ και τα υπόλοιπα 270 ευρώ θα πιστωθούν ως αύξηση στον λογαριασμό του. Να σημειωθεί ότι αίρεται η απαγόρευση να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη όσοι εργάζονται. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε συνταξιούχους εργαζόμενους να πάρουν και αυτοί την προσωρινή σύνταξη που τους αναλογεί.
Μία ακόμη κατηγορία που αναμένεται να ωφεληθεί είναι 180.000 συνταξιούχοι που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις προβλέπονται στον νόμο Βρούτση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και θα μπουν σε εφαρμογή εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Τυχεροί είναι όσοι κατάφεραν να συμπληρώσουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Η αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση των συντάξεων αλλά και στην καταβολή αναδρομικών 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο 2019 που εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Με βάση τις εξαγγελίες τα αναδρομικά ποσά αναμένεται να καταβληθούν τον Νοέμβριο.