«Καταιγίδα» πωλήσεων κρατικών τίτλων σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αποδόσεις αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων να κινούνται σε υψηλά 15 και 11 ετών αντίστοιχα.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ ενισχύεται εκ νέου σήμερα, έχοντας φτάσει έως και το 4,27% . Αντίστοιχα, το 10ετές της Γερμανίας είδε τη δική του απόδοση να ξεπερνά το 2,5% για πρώτη φορά μετά το 2011.
Όλη αυτή η κατάσταση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, με το ελληνικό 10ετές να φτάνει στο 5,11% πριν από λίγο, από το 4,80% χθες.
Ο πληθωρισμός και η ΕΚΤ
Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι η κορύφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών θα επέλθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, για να αρχίσει μετά σταδιακά η αποκλιμάκωση του. Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των επιτοκίων.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, εκτίμησε ότι μετά τη διαμόρφωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο 2% (από 0,75% σήμερα), οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνονται με πιο αργό ρυθμό.
Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι σε νέα έρευνα του Bloomberg εκτιμούν πλέον ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ πιο δυναμικά από ό,τι αναμενόταν για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και όταν η ευρωζώνη περάσει σε ύφεση.
Ειδικότερα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ αναμένεται να φτάσει στο 2,5% τον ερχόμενο Μάρτιο, σημαντικά παραπάνω από το 1,5% που προέβλεπε η αντίστοιχη έρευνα του πρακτορείου τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, τα swaps για τα επιτόκια της ΕΚΤ δείχνουν πιθανότητες 90% για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας της ευρωτράπεζας.
Ούτως ή άλλως, η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τη νομισματική σύσφιγξη εντείνει τις πιέσεις σε ό,τι αφορά τα κρατικά ομόλογα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως ο συνολικός δείκτης ομολόγων του Bloomberg έχει υποχωρήσει πλέον κατά 25%, από το υψηλό του τον Ιανουάριο του 2021.