Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς αναθεωρεί προς τα καλύτερο τα στοιχεία για την ανάπτυξη και εκθειάζει το έργο των ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προώθηση των διαρθρωικών μεταρρυθμίσεων.
Ο ΟΟΣΑ ανεβάζει για φέτος τον πήχυ της ανάπτυξης στο 3,8% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,4%, ενώ βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% την επόμενη χρονιά. Συνολικά για τη διετία 2021 -2022 ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την πορεία και τις προοπτικές των κρατών-μελών του (Word Economic Outlook) προβλέπει για την Ελλάδα πλέον ανάπτυξη 8,8% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης για ανάπτυξη 7,5% τον περασμένο Δεκέμβριο με οδηγούς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το άνοιγμα του Τουρισμού.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι θα αυξήσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν τα εισοδήματα τα οποία μαζί με τις συσσωρευμένες καταθέσεων των μηνών της πανδημίας θα αυξήσουν την ιδιωτική κατανάλωση η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% για φέτος και 3% για το 2022 .
Σχολιάζοντας την επίδραση του δεύτερο κύματος της πανδημίας ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι παρά την παράταση του δεύτερου lockdown που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τα τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 οι συνέπειες στην οικονομία ήταν κατά 50% μικρότερες από αυτές του πρώτου lockdown για τους κλάδους που έμειναν κλειστοί με κρατική εντολή. Κι αυτό διότι μέσα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας συνεχίστηκε με προγράμματα εγγυήσεων η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, υπήρχαν κλάδοι της οικονομίας οι οποίοι συνέχισαν να ενισχύουν την δραστηριότητά τους, όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες και οι εταιρίες ιατρικών ειδών, ενώ παράλληλα υπήρχε άνθηση και στις κατασκευές κατοικιών. Ως συστάσεις για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί βάση σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ώστε να αποφευχθεί αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Τονίζει επίσης ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της λειτουργίας του Δημοσίου για να αυξηθούν περισσότερο οι επενδύσεις.
"Οι προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη χώρα μας αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022. Με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της" κατέληξε στην δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών", κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικές, αλλά τονίζει ότι δεν πρόκειται "για μία συνήθη ανάκαμψη". "Βλέπουμε με κάποια ανακούφιση τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά με κάποια δυσφορία ότι αυτό γίνεται με έναν πολύ άνισο τρόπο", σημειώνει. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% φέτος και 4,4% το 2022, μία εντυπωσιακή άνοδος από τη συρρίκνωση 3,5% που σημειώθηκε πέρυσι. "Αν και η ανάκαμψη θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στα προ της πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022, αυτό κάθε άλλο παρά είναι αρκετό. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την πορεία που διαγραφόταν πριν από την πανδημία και σε πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ τα βιοτικά επίπεδα στο τέλος του 2022 δεν θα είναι στα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία", σημειώνει.
Την ταχύτερη ανάπτυξη από τις μεγάλες οικονομίες θα έχουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022) και οι ΗΠΑ (6,9% και 3,6%), ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 4,3% και 4,4%, αντίστοιχα. Πολύ υψηλό προβλέπεται ότι θα είναι και φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στις χώρες του ΟΟΣΑ (10,1% του ΑΕΠ έναντι 10,8% το 2020, ενώ για το 2022 προβλέπεται μείωση στο 6%).
Η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί από το 7,1% πέρυσι στο 6,5% φέτος και στο 6% το 2022. Στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλει το παγκόσμιο εμπόριο, ο όγκος του οποίου αναμένεται να αυξηθεί 8,2% φέτος και 5,8% το 2022. Πολλές χώρες, σημειώνει ο Οργανισμός, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις νέες εξάρσεις του κορονοϊού, καθώς συνολικά έχουν δοθεί σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχει βελτιωθεί γρήγορα η παγκόσμια ικανότητα να κάνουν τεστ, να παράγουν και να διαχειρίζονται τα εμβόλια. Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι πολύ ενοχλητικό πως δεν φτάνουν αρκετά εμβόλια στις αναδυόμενες οικονομίες και τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.