Ανάπτυξη 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026 προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, αναμένοντας ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα στηρίξει την κατανάλωση, όσο η «σφιχτή» αγορά εργασίας και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα στηρίζουν τους μισθούς.
Η ανάπτυξη της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά εν μέσω της αύξησης του κόστους εργασίας, ενώ οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα στηρίζουν την τόνωση των επενδύσεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Επίσης, όπως αναφέρει στις νέες οικονομικές προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να επανέλθει στο 2% στα τέλη του 2026, καθώς ο δομικός πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών στις υπηρεσίες αναμένεται να επιμείνουν.
Ο ΟΟΣΑ περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% το 2026 και το 2026, φέρνοντας το χρέος στο 152,2% το 2025 και κάτω από τον πήχυ του 150%, στο 148,1% το 2026. Φέτος εκτιμάται πως διαμορφώνεται στο 157,3% του ΑΕΠ.
Συστάσεις
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επιδεινώσουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Η διατήρηση της πτωτικής πορείας στο χρέος μέσω επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, καθώς το κόστος του δημογραφικού και οι επενδυτικές ανάγκες θα εντείνουν τις μελλοντικές πιέσεις στις κρατικές δαπάνες. Επίσης, υπενθυμίζει ότι μετά τη λήξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το 2026, τα κρατικά ταμεία θα πρέπει να χρηματοδοτούν μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών.
Ετσι, επισημαίνει η έκθεση, η μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών και η στροφή των υποδομών προς την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις επενδύσεις θα στηρίξουν την αναπτυξιακή τροχιά και τα κεφάλαια, ενώ θα βοηθήσουν την επίτευξη σταθερών πλεονασμάτων. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την αύξηση των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, παρά την υψηλή ανεργία, αναδεικνύουν την αναντιστοιχία δεξιοτήτων, που μπορεί να επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και γίνεται να αντιμετωπιστούν μέσω ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της επαναφοράς της ισορροπίας στις πολιτικές της αγοράς και της συμβουλευτικής στους άνεργους, καθώς και τη διασφάλισης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας.
Σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, ο περιορισμός των φορολογικών δαπανών, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ορυκτά καύσιμα, και η συνέχιση των προσπαθειών για πάταξη της φοροδιαφυγής θα αυξήσει τα έσοδα και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο περιθώριο για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους χαμηλόμισθους, ενθαρρύνοντας παράλληλα την αύξηση της απασχόλησης.