Στο τελικό κείμενο της νέας φορολογικής συνθήκης που θα διέπει τους πολυεθνικούς τεχνολογικούς ομίλους κατέληξαν τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ περίπου δύο χρόνια μετά την προκαταρκτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί για την αναβάθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος και την προσαρμογή του στη νέα digital εποχή.
«Η δημοσίευση του τελικού κειμένου αντιπροσωπεύει ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας του Οκτωβρίου του 2021» τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μανάλ Κορβίν, διευθυντής θεμάτων φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ.
Το κείμενο ουσιαστικά κωδικοποιεί τα όσα είχαν συμφωνήσει τα κράτη μέλη του οργανισμού για τον νέο παγκόσμιο ψηφιακό φόρο και το επόμενο και τελευταίο βήμα θα είναι η υπογραφή και επικύρωση του από τις κυβερνήσεις. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για τη δικαιότερη αναδιανομή των υπέρογκων κερδών των πολυεθνικών του τεχνολογικού κλάδου που υπολογίζονται στα 200 δισ. δολάρια το χρόνο από όλες τις χώρες, έτσι ώστε να λαμβάνουν μερίδιο και τα κράτη όπου γίνονται οι πωλήσεις των εταιρειών.
Οι τωρινοί κανόνες, που ουσιαστικά χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920, θεωρούνταν προ πολλού παρωχημένοι δεδομένου πως δεν έδιναν το δικαίωμα στις χώρες να φορολογούν τεχνολογικές/ψηφιακές εταιρείες που μπορεί να δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους, αλλά δίχως οι επιχειρήσεις να έχουν πραγματική φυσική παρουσία στο έδαφος τους.
Το νέο πλαίσιο αφορά όλες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ και περιθώριο κέρδους άνω του 10%. Για τις επιχειρήσεις αυτές, το 25% των κερδών τους άνω του περιθώριου κέρδους του 10% θα φορολογείται στο εξής από τις χώρες, όπου καταγράφουν τις πωλήσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα πολλών κρατών μπορεί να αυξηθούν από 17 έως και 32 δισ. δολάρια το χρόνο!
Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικύρωση του νέου πλαισίου από ικανό αριθμό κρατών. Για να έχει νομική ισχύ το κείμενο, η συνθήκη θα πρέπει να προσυπογραφεί από τουλάχιστον 30 χώρες, στις οποίες έχουν μόνιμη έδρα τουλάχιστον το 60% από τις τουλάχιστον 100 πολυεθνικές που επηρεάζονται από το νέο πλαίσιο. Μια από αυτές είναι βεβαίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι μεν θετική έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στο deal του 2021, αλλά όπου το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Το νομικό κείμενο της συμφωνίας που παρουσιάστηκε σήμερα, θα κατατεθεί επισήμως προκειμένου να ξεκινήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας στη συνάντηση που θα έχουν, Πέμπτη και Παρασκευή, στο Μαρακές του Μαρόκου, οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών του G20.
Σημειωτέον πως αν η συμφωνία καταρρεύσει, τότε πολλές χώρες, μεταξύ τους και ευρωπαϊκές χώρες, θα ξαναβγάλουν από το συρτάρι τα σχέδια που είχαν κάνει για τη μονομερή δρομολόγηση ψηφιακών φόρων θίγοντας βεβαίως κυρίως τις αμερικανικές Big Tech