Στο 5,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό ποσοστό ανεργίας στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη τον Μάρτιο από 5,2% τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας ένα σερί 11 μηνών πτώσης ή σταθερής ανεργίας. Επίσης, διατηρείται κάτω από το προπανδημικό ποσοστό 5,3% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020.
Όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ στην ανακοίνωσή του, το ποσοστό ανεργίας ήταν χαμηλότερο από το ποσοστό πριν από την πανδημία στα δύο τρίτα των χωρών του Οργανισμού τον Μάρτιο, σε σύγκριση με μόλις τις μισές από αυτές τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, ο αριθμός των ανέργων στον ΟΟΣΑ συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας τα 34,6 εκατομμύρια, 0,9 εκατομμύρια κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.
Η πτώση του Μαρτίου στο ποσοστό ανεργίας του ΟΟΣΑ καταγράφηκε τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, καθώς και για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω στο 6,8% τον Μάρτιο από 6,9% τον Φεβρουάριο, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στην Αυστρία, την Ιταλία και τη Λετονία. Αντίθετα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία και ελαφρές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Στη χώρα μας το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 12,9% από 12,8%.
Εκτός της ζώνης του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αισθητά στο Μεξικό και πιο μέτρια στον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ισλανδία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στην Τουρκία και πιο ελαφρά στην Κολομβία και τη Δανία. Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2022 το ποσοστό ανεργίας σταθεροποιήθηκε στο 3,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ μειώθηκε ελαφρά στον Καναδά (στο 5,2%, το χαμηλότερο επίπεδό του από τότε που έγιναν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία το 1976).
Πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας δεν καλύπτει τους μη μισθωτούς που βρίσκονται εκτός του εργατικού δυναμικού, είτε επειδή δεν αναζητούν ενεργά δουλειά είτε επειδή δεν είναι διαθέσιμοι για εργασία.