Ο Σαμ Άλτμαν, συνιδρυτής της startup που πέρυσι ξεκίνησε τη ραγδαία έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, απολύθηκε απρόσμενα από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, προκαλώντας σοκ στον κόσμο της τεχνολογίας και ωθώντας τους υπαλλήλους να διατυπώσουν απειλές ακόμα και για μαζική παραίτηση στην εταιρεία.
Ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, δήλωσε στο CNBC ότι η δομή διοίκησης της OpenAI πρέπει να αλλάξει. «Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Ναντέλα, για να προσθέσει ότι η Microsoft θα έχει «ένα καλό διάλογο με το διοικητικό συμβούλιό της (OpenAI) για αυτό».
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την αποπομπή του Άλτμαν, ο Ναντέλα απέρριψε τις ανησυχίες για μακροπρόθεσμη ζημιά στην OpenAI και είπε ότι η κρίσιμη έρευνα τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζεται όπως και η συνεργασία με τη Microsoft. Αλλά τα σχόλιά του δεν ξεκαθάρισαν τη σύγχυση γύρω από το πού θα καταλήξουν τελικά ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της εταιρείας.
Αυτή η ανάρτηση ακολούθησε την είδηση ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Twitch, Έμετ Σίαρ είχε διοριστεί προσωρινός επικεφαλής της OpenAI. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, έγινε λιγότερο προφανές ότι ο Άλτμαν και ο Μπρόκμαν θα προσχωρούσαν τελικά στην Microsoft.
«Είμαι ανοιχτός και στις δύο επιλογές»
Εκατοντάδες υπάλληλοι της OpenAI υπέγραψαν μια επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας απαιτώντας να παραιτηθούν διαφορετικά τα στελέχη μπορεί να επιλέξουν να φύγουν και να ενταχθούν στο πρώην αφεντικό τους στη Microsoft.
Ο Ναντέλα είπε ότι είναι επιλογή των υπαλλήλων της OpenAI το τι θα πράξουν, δηλαδή αν θα παραμείνουν ή αν θα… μετακομίσουν στη Microsoft, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει να καινοτομεί μόνη της. «Είμαι ανοιχτός και στις δύο επιλογές», είπε.
Σημειώνεται ότι η ταχεία επαναφορά του Altman άρχισε να μοιάζει πιθανή το Σάββατο καθώς κυκλοφόρησαν είδηση ότι μια ομάδα διακεκριμένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital και Sequoia Capital εργάζονταν για να ανατρέψουν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου από την προηγούμενη ημέρα. Καμία από αυτές τις εταιρείες δεν είχε θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και δεν γνώριζαν την απόφαση.
Ο Ναντέλα είπε στη συνέντευξή του στο CNBC ότι η Microsoft σέβεται τις μη κερδοσκοπικές ρίζες της OpenAI και συμμερίζεται την πεποίθησή της ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτυχθεί και να διαδοθεί με ασφαλή τρόπο. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αντιμετωπίζουμε όχι μόνο τα οφέλη της τεχνολογίας, αλλά και τις ακούσιες συνέπειες της τεχνολογίας από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με το να περιμένουμε να συμβούν πράγματα», κατέληξε ο Ναντέλα.
Στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στο τέλος μιας διαδικασίας που θα φέρει την ψήφιση μιας ευρείας σειράς νόμων που θα διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη. Νομοθέτες και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Σαμ Άλτμαν από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρούς κανόνες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ ελέγχουν εξονυχιστικά τα ψιλά γράμματα του AI Act, ενός σαρωτικού συνόλου νόμων που θα απαιτούσε από ορισμένες εταιρείες να ολοκληρώσουν εκτενείς αξιολογήσεις κινδύνου και να διαθέτουν δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές.
Σύμφωνα με το Reuters, τις τελευταίες εβδομάδες οι συζητήσεις αυτές έχουν συναντήσει εμπόδια σχετικά με τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει να επιτρέπεται στις εταιρείες να αυτορρυθμίζονται.
Ο Μπράντο Μπενιφέι, ένας από τους δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγούνται των διαπραγματεύσεων για τους νόμους, είπε στο Reuters: «Το κατανοητό δράμα σχετικά με την απόλυση του Άλτμαν από την OpenAI και τώρα την ένταξη στη Microsoft μας δείχνει ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε σε εθελοντικές συμφωνίες με τη μεσολάβηση οραματιστών ηγετών».
«Οι κανονισμοί, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να είναι υγιείς, διαφανείς και εκτελεστές για την προστασία της κοινωνίας μας», καταλήγει το μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.
Άτυπη συμφωνία και… δεύτερες σκέψεις
Σε χθεσινό του δημοσίευμα το Reuters ανέφερε ότι Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, μια κίνηση που αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι τρεις κυβερνήσεις υποστηρίζουν την «υποχρεωτική αυτορρύθμιση μέσω κωδίκων δεοντολογίας» για όσους χρησιμοποιούν μοντέλα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αρκετό.
Η Αλεξάνδρα Φαν Χάφελεν, υπουργός ψηφιοποίησης της Ολλανδίας, δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση των τελευταίων ημερών στην OpenAI υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρούς κανόνες. «Η έλλειψη διαφάνειας και η εξάρτηση από μερικές εταιρείες με επιρροή κατά τη γνώμη μου υπογραμμίζει ξεκάθαρα την αναγκαιότητα ρύθμισης», ανέφερε.
Ο ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Γκάρι Μάρκους, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X: «Δεν μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε τις εταιρείες να αυτορυθμίζουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπου ακόμη και η εσωτερική τους διεύθυνση μπορεί να είναι σε βαθιά σύγκρουση. Παρακαλώ μην παραβιάζετε τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη· το χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ».