Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι αυτή τη φορά έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, καθώς οι επιθέσεις της Χεσμπολάχ με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, καθώς και οι απειλές του Ιράν δημιουργούν μια κατάσταση που απέχει ελάχιστα από το... χάος!
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Οι κινήσεις αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στα ανοικτά του Ισραήλ είναι ένα μήνυμα ότι θα δημιουργηθεί μια "ομπρέλα" προστασίας, προκειμένου να αποκρουστούν πυραυλικές επιθέσεις από τη Χεσμπολάχ αλλά και από το έδαφος του Ιράν. Οι Ιρανοί σχεδιάζουν να πλήξουν το Ισραήλ το διήμερο των εορτών, δηλαδή 12 και 13 Αυγούστου, ωστόσο, όλοι ετοιμάζονται για χτύπημα από... λεπτό σε λεπτό! Οι δυτικές χώρες συστήνουν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, όπου χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, καθώς φοβούνται ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Χεσμπολάχ συνιστά απειλή για τη ζωή τους. Το χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού από τουρίστες, Λιβανέζους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και μόνιμους κατοίκους της χώρας, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Το Ισραήλ θα απαντήσει σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση κατά τους εδάφους του, οι Ιρανοί προετοιμάζονται ακόμη και για "ασύμμετρα χτυπήματα", ενώ στη Γαλλία οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα υπό τον φόβο ενός εντυπωσιακού τρομοκρατικού χτυπήματος μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο συναγερμός σε όλα τα επίπεδα παραμένει στο "κόκκινο" και η έκταση της περιφερειακής διένεξης ανησυχεί πλέον τους πάντες. ΗΠΑ και Ευρώπη προετοιμάζονται για την ενεργοποίηση μέτρων "έκτακτης κατάστασης", καθώς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διακυβεύονται υψίστης σημασίας συμφέροντα για ολόκληρο τον πλανήτη.
Η εξουδετέρωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια, αλλά και του επιχειρησιακού ηγέτη της Χεσμπολάχ, Σουκρ, από τους Ισραηλινούς, δεν αφήνουν περιθώρια... μη απάντησης από Ιράν, Χαμάς και Χεσμπολάχ. Η ένταση των επιχειρήσεων και των χτυπημάτων των αντιμαχόμενων πλευρών, θα καθορίσουν και το επίπεδο κλιμάκωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και είναι προφανές ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνταρακτικές εξελίξεις. Ενδεχομένως να βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη μιας... άγριας μάχης μέχρις εσχάτων, προκειμένου να κλείσουν... λογαριασμοί δεκαετιών στην περιοχή.
Οι κινήσεις στο γεωπολιτικό και στρατιωτικό παίγνιο της Μέσης Ανατολής αποτελούν πλέον το βασικό πλαίσιο αναφοράς των αγορών και των επενδυτών. Την Παρασκευή, οι αγορές παρουσίασαν τάσεις... άγαρμπης διόρθωσης, με σημαντική υποχώρηση των δεικτών κυρίως στις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Η μείωση των θέσεων από τα μεγάλα και μικρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική επιλογή. Το "κλείδωμα" κερδών επιβάλλεται για πολλούς λόγους στην παρούσα φάση, ενώ όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αγορά πετρελαίου, καθώς όλοι καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβεί αν γίνει το μεγάλο... μπαμ!
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην... πρίζα για πολλούς λόγους. Σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να είναι σε ανοικτή γραμμή με τις χώρες της συμμαχίας, σε στρατιωτικό επίπεδο η αμερικανική βάση της Σούδας αποτελεί σημείο αναφοράς για την εμπλοκή της Ελλάδας σε μια κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ σε επίπεδο ασφάλειας, τόσο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών όσο και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, υπό τον φόβο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων σε ισραηλινούς στόχους. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές, καθώς αν γίνει το... μπαμ, τότε είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και οικονομικές συνέπειες.
Στο τέλος του μηνός ο Μητσοτάκης θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα δεδομένα και ταυτόχρονα θα μπουν στη... ζυγαριά και οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πάντα "σιγουράκιας" θέλει να ξέρει αν σε ένα μήνα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τι θα εξαγγείλει για την επόμενη χρονιά. Τα δημοσιονομικά μεγέθη εξελίσσονται ομαλά, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνεχίζονται, ο τουρισμός πάει... σφαίρα, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος "πονοκέφαλος" δεν είναι άλλος από τον πληθωρισμό. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει μέσα στον επόμενο ένα χρόνο μεγάλα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς προς το τέλος του 2026 πρέπει να έχουμε απορροφήσει το σύνολο των πόρων, ύψους 36 δισ. ευρώ.
Μια μεγάλη διεθνής κρίσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανατροπές, οι οποίες, θα έχουν και πολιτικές προεκτάσεις. Ο Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει ζωτικό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τον Οκτώβριο αναμένεται να γίνει... σφαγή! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε με τη... στέρνα του Κασσελάκη στις Σπέτσες, αλλά ούτε και με το... πανηγύρι που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Στις κρίσεις ενισχύονται οι κυβερνήσεις που τις διαχειρίζονται. Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι έχει διαχειριστικές ικανότητες, κάτι που αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας, της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψιν την παραδοχή των λαθών, το μόνο σίγουρο είναι ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει απογειωθεί. Το στοιχείο αυτό είναι αρκετό για να διαμορφώσει και το μέτρο σύγκρισης του Μητσοτάκη με τους αστείους πολιτικούς αντιπάλους που έχει απέναντι του...