Φρένο «πάτησε» ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat σημείωσε οριακή επιβράδυνση τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα στοιχεία για την Ευρωζώνη έδειξαν ακόμη ένα ρεκόρ στις τιμές καταναλωτή, «πνίγοντας» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζοντας το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 11,5% έναντι 11,6% τον Ιούνιο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Πρόκειται για τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωριστικού φαινομένου στη χώρα μας.
Η παραπάνω επίδοση ενδεχομένως θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει τη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών (μη εναρμονισμένο). Ας σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 12,1%.
Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη
Όσον αφορά την Ευρωζώνη στο σύνολό της, ο ετήσιος δείκτης τιμών εκτινάχθηκε στο 8,9% έναντι 8,6% τον Ιούνιο (νέο ιστορικό υψηλό), με τις τιμές στην ενέργεια να καταγράφουν ωστόσο, ελαφρά επιβράδυνση στο +39,7% από +42% τον προηγούμενο μήνα.
Το πρόβλημα, βέβαια, εντοπίζεται στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού, όπου οι ετήσιες τιμές επιταχύνθηκαν στο +9,8% από +8,9% τον Ιούλιο. Τα μη βιομηχανική προϊόντα δε, αυξήθηκαν στο +4,5% από +4,3%, ενώ οι τιμές στον κλάδο υπηρεσιών διευρύνθηκαν στο +3,7% από +3,4%.
Από εκεί και πέρα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Σλοβακία σκαρφάλωσε στο 12,8%, στη Σλοβενία στο 11,7%, στην Ολλανδία στο 11,6%, στην Ισπανία στο 10,8%, στην Κύπρο στο 10,6% και στο Βέλγιο στο 10,4%.
Οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα (6,5%), στη Γαλλία (6,8%), στη Φινλανδία (7,9%), στην Ιταλία (8,4%), στη Γερμανία (8,5%) και στην Αυστρία (9,3%).
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την προηγούμενη εβδομάδα, αποφάσισε να αναλάβει (επιτέλους) δράση, προχωρώντας στην αύξηση (η πρώτη από το 2011) του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (από 0% σε 0,5%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού.
Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της ανάπτυξης, κάτι που εξηγεί και την αισθητή απόκλιση της επιτοκιακής πολιτικής σε σχέση με την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Ιδίως αν αναλογιστούμε την ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί να βυθίσει σε ύφεση την Ευρωζώνη, σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.