Η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ομίλου ΟΤΕ αποτελεί ένα από τα case study του ευρωπαϊκού προγράμματος ανακαίνισης κτιριακών μονάδων, πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ανακαίνιση 30 εκατομμυρίων κτιρίων σε όλη την Ευρώπη.
Το έργο αυτό παρουσίασε ο Γιώργος Ταμπουρέας, Γενικός Διευθυντής της ΟΤΕ Ακίνητα, στο 24ο συνέδριο της Prodexpo.
Όπως τόνισε ο Γ. Ταμπουρέας «η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη και αποτελεί βασική προτεραιότητα της στρατηγικής του Ομίλου ΟΤΕ ».
Το έργο ανακαίνισης του διοικητικού κέντρου ξεκίνησε την περίοδο του κορονοϊού (τον Οκτώβριο του 2020) και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024. Παράλληλα με την ανακαίνιση του κεντρικού κτιρίου «τρέχουν» έργα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου 600 KW, η ανακαίνιση του data center και ένα project για την τοποθέτηση 250 φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα στον περιβάλλοντα χώρο.
Η ανακαίνιση κάλυψε συνολικά 45.600 τ.μ., σε 36 πτέρυγες, όπου εργάζονται 4.200 εργαζόμενοι. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η υλοποίηση των έργων ενώ το κτίριο χρησιμοποιούταν. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκαν 7.240 μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους χώρους και κτίρια buffer, ώστε να προχωρήσει το έργο.
«Το μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να αδειάσουμε πλήρως το κτίριο και για αυτό χρειάστηκε να μετακινούμε σταδιακά τα διαφορετικά τμήματα» εξήγησε ο Γ. Ταμπουρέας.
Η ΟΤΕ Ακίνητα προχώρησε σε απευθείας προμήθειες υλικών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και το έργο χωρίστηκε και ανατέθηκε σε μικρότερες εργολαβίες ώστε να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος ανακαίνισης. Το κτίριο ακολουθεί τα πρότυπα LEED και WELL, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
«Το WELL ήταν ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενους, στόχος μας είναι να προάγουμε την υγεία και ευεξία των εργαζομένων» τόνισε ο Γ. Ταμπουρέας.
Τα οφέλη από την ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ είναι συγκεκριμένα: αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 3 GWh, που αντιστοιχεί σε 1.122 τόνους CO2, ενώ πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό τον αριθμό σε 6 GWh .
Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται επίσης, η συγκέντρωση του επιτελικού προσωπικού σε ένα κτίριο, η ικανοποίηση των εργαζομένων και η αύξηση της παραγωγικότητας, το ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας που θα συμβάλλει στην προσέλκυση ταλέντων, αλλά και η εξοικονόμηση συνολικά 13 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.