Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σημειώνοντας έναν ρυθμό αύξησης τριπλάσιο από εκείνον του 2023. Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam, οι δισεκατομμυριούχοι γίνονταν κατά 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι καθημερινά.
Πέρυσι, ο αριθμός των billionaires αυξήθηκε κατά 204 άτομα, φτάνοντας τους 2.769 παγκοσμίως. Ο συνολικός τους πλούτος εκτοξεύτηκε από τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μόλις 12 μήνες, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων. Οι 10 πλουσιότεροι άνδρες του κόσμου είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα, και ακόμα και αν έχαναν το 99% της περιουσίας τους, θα παρέμεναν δισεκατομμυριούχοι.
Η έκθεση τονίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των δισεκατομμυριούχων προέρχεται από κληρονομιά, ευνοιοκρατία, διαφθορά και μονοπωλιακή εξουσία. Το 60% της περιουσίας τους προέρχεται από αυτές τις πηγές, με το 18% να οφείλεται στη μονοπωλιακή εξουσία.
Με αυτούς τους ρυθμούς, η Oxfam προειδοποιεί ότι ο αριθμός των τρισεκατομμυριούχων θα μπορούσε να φτάσει τους πέντε μέσα σε μια δεκαετία, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για έναν τρισεκατομμυριούχο σε 10 χρόνια, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η έκθεση, με τίτλο «Takers Not Makers», δημοσιεύεται ενόψει της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να αναλάβει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Αναμένεται ότι θα περιλάβει αρκετούς δισεκατομμυριούχους, όπως ο CEO της Tesla, Elon Musk, στην ομάδα των στενών συμβούλων του, ενώ θα προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις στους πλουσιότερους πολίτες των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Oxfam επισημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει σχεδόν αμετάβλητος από το 1990, αγγίζοντας τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 44% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μία στις δέκα γυναίκες ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα), με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες, καθώς 24,3 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες ζουν σε ακραία φτώχεια.
Η Oxfam προειδοποιεί ότι η πρόοδος στη μείωση της φτώχειας έχει σταματήσει και τονίζει ότι η ακραία φτώχεια θα μπορούσε να μειωθεί τρεις φορές πιο γρήγορα αν μειώνονταν οι ανισότητες.