Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αναμένεται να υποχωρήσουν το 2024, προσφέροντας κάποια ανακούφιση για τους καταναλωτές, αναφέρει η Oxford Economics.
«Η βασική μας πρόβλεψη είναι ότι οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής θα σημειώσουν ετήσια πτώση φέτος, αμβλύνοντας την πίεση στις τιμές λιανικής πώλησης τροφίμων περαιτέρω», έγραψε η οικονομική συμβουλευτική εταιρεία σε πρόσφατο σημείωμά της.
Η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από τη μείωση των τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής είναι η «άφθονη προσφορά» για πολλές σημαντικές καλλιέργειες, ιδίως το σιτάρι και τον αραβόσιτο.
υποχώρησαν κατά σχεδόν 10% από έτος σε έτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αραβοσίτου έχασαν περίπου 6% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες συγκομιδές αραβοσίτου για την περίοδο εμπορίας που λήγει τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την ανάλυση της Oxford. Η συγκομιδή σιταριού προβλέπεται επίσης να είναι υψηλή, αν και ελαφρώς χαμηλότερη από το επίπεδο ρεκόρ της περιόδου εμπορίας 2022 έως 2023, αναφέρει η έκθεση.
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
Παράλληλα, έχουν περιοριστεί οι πιέσεις στην προσφορά σιτηρών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Όπως γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Kiran Ahmed, παρά την κατάρρευση της πρωτοβουλίας Black Sea Grain τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατηρούνται καλά.
Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού
Το σιτάρι και το καλαμπόκι, μαζί με το ρύζι, αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό σημαίνει ότι η κατεύθυνση των τιμών τους θα επηρεάσει κρίσιμα τους προϋπολογισμούς τροφίμων των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, επισημαίνεται στην έκθεση.
Όπως υπογραμμίζει το CNBC, παρόλο που οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν σημειώσει έντονη πτώση, οι τιμές του ρυζιού αυξάνονται σταθερά, με τις παγκόσμιες προμήθειες να παρεμποδίζονται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ινδία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.
«Αναμένουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5,6% φέτος πριν αυξηθούν σε ετήσια βάση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ahmed.
Στο πλαίσιο αυτό, η Oxford Economics σημειώνει ότι οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή της για τις τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να είναι «συντριπτικά προς τα πάνω», με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στα χαρτιά.