Η οικονομική και πολιτική κατάσταση αβέβαιη έως ζοφερή διεθνώς, ένας δεύτερος πόλεμος ξεσπά στη «γειτονιά» μας, Γερμανία και Ευρωζώνη «φλερτάρουν» με την ύφεση, η απειλή ενεργειακής κρίσης απλώνει τη σκιά της σε όλη την Ευρώπη.
Η μόνη θετική είδηση -όπως επί σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα πια- είναι και πάλι η Ελλάδα! Αν και στη χώρα μας πέρασε ίσως «στα ψιλά», η Ευρώπη «γιορτάζει» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.
Στις λίγες μέρες που ακολούθησαν από την αναβάθμιση από την Standard and Poor’s:
• Η Κριστίν Λαγκάρντ από την Αθήνα δήλωσε: «πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία. Κι΄ αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας. Τεράστιας ανθεκτικότητας από την πλευρά της χώρας και των πολιτών».
• Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκθείασαν την Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Πολλά συγχαρητήρια» δήλωσε στη συνέντευξή Τύπου της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και αφού περιέγραψε την διεθνή αναταραχή, τόνισε πως η αναβάθμιση της Ελλάδας «είναι βήμα προς τα εμπρός, έχει γίνει αντικείμενο προσοχής και αρκετοί από εμάς δώσαμε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για αυτή την επιτυχία».
«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντικό ορόσημο», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και έδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις τεράστιες θυσίες που έχει καταβάλει. «Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της βιώσιμης πορείας», πρόσθεσε.
«Όχι» στο ίδιο «τσουβάλι»
Αλλά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, δεν εξαντλούνται μόνον σε πολιτική «ανάλυση». Καθώς όλοι ανησυχούν για την πορεία της διεθνούς οικονομίας, έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας «Ιταλία».
Και η «είδηση» δεν είναι πια ότι μας συγκρίνουν με την Ιταλία που έχει τεράστια οικονομία, δεν μπήκε ποτέ σε μνημόνια και δεν έχασε ποτέ την επενδυτική βαθμίδα. Αντιθέτως… μας ξεχωρίζουν από αυτήν.
O οίκος αναλύσεων Capital Economics εντοπίζει ότι οι αγορές είχαν βάλει Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία «σε ένα τσουβάλι» και τους είχαν δώσει το παρατσούκλι και «PIGS» (από τα αρχικά των ονομάτων τους που παραπέμπουν σε … «γουρούνια»), το οποίο είχε γίνει συνώνυμο της ευάλωτης και καταχρεωμένης οικονομίας σε ολόκληρη τη δεκαετία του 2010.
«Ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει από τότε και τα spreads των 10ετών ομολόγων τους με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα, σχηματίζουν τώρα πλέον τέσσερις πολύ διαφορετικές εικόνες», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ως τις αρχές του έτους το spread της Ελλάδας ήταν πολύ κοντά με εκείνο της Ιταλίας και αντίστοιχα το spread της Ισπανίας πολύ κοντά με της Πορτογαλίας.
Από τότε όμως, όλα άλλαξαν. Το spread της Ελλάδας δεν ακολουθεί πλέον της Ιταλίας. Αλλά είναι σχεδόν 70 μονάδες βάσης χαμηλότερο από Ιταλίας. Και πλέον πλησιάζει πολύ σε αυτό της Ισπανίας, κοντεύοντας ίσως να φτάσει προοπτικά και εκείνο της Πορτογαλίας.
Με βάση τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι και διεθνώς όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ προειδοποιεί:
- Αυτή η ανθεκτικότητα θα πρέπει να συντηρηθεί, να διατηρηθεί και βέβαια απαιτεί συνεχή πειθαρχία.
- Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Έτσι είναι η ζωή. Θεωρώ ότι η προσέγγιση στον κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε, να βρούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα εκείνα που θα υποστηρίξουν τη δυναμική της οικονομίας και θα αναπτύξουν τις δυνατότητες της.
- (για τη Μέση Ανατολή) παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση και τι επίπτωση θα έχει στην οικονομία μας.
«Μεταμόρφωση»
Αλλά όχι τυχαία, με αφορμή την προσφορά της UniCredit για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank, η Πρόεδορς της ΕΚΤ έστειλε μήνυμα ασφάλειας και ευστάθειας των ελληνικών τραπεζών, με τα εξής λόγια: «είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα ότι ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά (…) Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου (…) Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα»….