Με την κατηγορηματική δέσμευση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο lockdown κινείται η κυβέρνηση, επιχειρώντας με την εφαρμογή των νέων μέτρων και την διαρκή ενημέρωση των πολιτών να ανακόψει το νέο κύμα της πανδημίας.
Την ώρα πάντως που οι ειδικοί εξηγούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των διασωληνωμένων και όσων δεν τα καταφέρνουν στις ΜΕΘ αφορά ανεμβολίαστους πολίτες, ο «συναγερμός» δεν μπορεί παρά να λειτουργεί προς την κατεύθυνση πειθούς καταρχάς εκείνων που σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται μεν αρνητικοί αλλά το προφίλ τους αποκαλύπτει ότι μπορεί να αναθεωρήσουν την άποψή τους εφόσον λάβουν ευθύβολη ενημέρωση από γιατρούς, επιστήμονες και άλλους. Σχετικά δε, με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για άλλες κατηγορίες, όπως πχ για τους δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η συζήτηση δεν προχωρά, καθώς κάτι τέτοιο θα συνδεόταν αναπόφευκτα με την επιβολή κυρώσεων. Έτσι, η νέα μάχη θα εστιαστεί στο πεδίο ενημέρωσης των πολιτών και της εφαρμογής των μέτρων που ισχύουν από χθες.
Είναι πασιφανές ότι η εξέλιξη της δύσκολης κατάστασης παρακολουθείται σε καθημερινή βάση, ενώ το σχέδιο αντιμετώπισης μπορεί να τροποποιηθεί, εφόσον κριθεί αναγκαίο, ανά πάσα στιγμή- όχι όμως και να οδηγήσει σε ένα νέο lockdown. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι υπάρχει πλήρης επίγνωση για την αναμενόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει και πλήρες πλάνο για την έγκαιρη αντίδραση αναλόγως του σεναρίου που θα επικρατήσει.
Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βάρος ταυτόχρονα στην προώθηση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών και στην στήριξη της οικονομίας, των χαμηλών εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Εκτιμά ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη βουλή θα δώσει την ευκαιρία ανάδειξης του συνολικότερου σχεδίου που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, αλλά όπως προσθέτουν κυβερνητικά στελέχη «χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα». «Σταθμός» ανάδειξης της μεγάλης ανταπόκρισης που εισπράττει η κυβέρνηση από τους πολίτες, είναι για την κυβερνητική παράταξη και το 14ο τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που έχει προγραμματιστεί για τις 3-5 Δεκέμβρη. Αν και το Συνέδριο είναι εκλογικό (θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ) έρχεται -σύμφωνα με τους διοργανωτές του- ως ψήφος εμπιστοσύνης στις πολιτικές Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την κλιματική κρίση, την στήριξη της νέας γενιάς, των χαμηλών εισοδημάτων, της μεσαίας τάξης και της κοινωνίας γενικότερα.
Το Συνέδριο αντιμετωπίζεται και ως ευκαιρία κινητοποίησης του κομματικού μηχανισμού. «Το έχω πει και το εννοώ οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι λόγος επανάπαυσης διότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η προετοιμασία για μια εκλογική αναμέτρηση πρέπει να είναι συνεχής» είχε τονίσει από τις αρχές του Ιούνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη του Διαγραμματειακού Οργάνου της Νέας Δημοκρατίας συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλω να υπάρχουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που να αισθάνονται ότι τους θυμόμαστε μόνο κάθε φορά που τους έχουμε ανάγκη και τους ζητάμε τη στήριξή τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας».
Το σίγουρο είναι ότι η κυβερνητική παράταξη επενδύει στην απήχηση και την εικόνα κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Για τις αναλύσεις τους επικαλούνται τα στοιχεία- και δη τα ποιοτικά- των γκάλοπ, όπου καταγράφεται η υπεροχή Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημειώνουν με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής, όπου αναμένεται η εκλογή νέας ηγεσίας τον προσεχή Δεκέμβρη. Για το αφήγημα, τέλος, περί προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην σχετική δηκτική αναφορά του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Mega: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής».
Πηγή: Lykavitos.gr