Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης για να αυξήσει την παραγωγή και να επιτύχει σταθεροποίηση, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι «ο κόσμος έχει γίνει πιο σκληρός».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Κομισιον αναπτύσσει τη στρατηγική της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με βάση την εμπειρία της χρησιμοποίησης χρημάτων από τους φορολογούμενους για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων Covid-19 και για κοινές αγορές αερίου.
«Πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα, πρέπει να ξοδεύουμε καλύτερα, πρέπει να ξοδεύουμε ευρωπαϊκά», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στους Financial Times.
Το σχέδιο για τον εξοπλισμό της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ευρώπης ενόψει των αυξανόμενων απειλών από τη Ρωσία πρόκειται να παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα. Θα χρειαστεί να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη, ορισμένα εκ των οποίων ωστόσο μπορεί να αντισταθούν στις προσπάθειες της Κομισιόν να μεταφέρει στο κέντρο των αποφάσεών της τις αμυντικές δαπάνες.
«Έχουμε μια πολύ κατακερματισμένη αμυντική αγορά και αυτό πρέπει να αλλάξει», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Ποια είναι η αρμοδιότητα της Επιτροπής; Είναι η βιομηχανία. Αυτή είναι η βασική μας δραστηριότητα. Πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή μας, όχι να αγοράζουμε».
Μιλώντας την παραμονή της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η αμυντική βιομηχανία της ηπείρου μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη γεωπολιτική απειλή. Οι προτάσεις στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνουν τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση των κοινών συμβάσεων για όπλα που έχουν υπογραφεί από τα κράτη μέλη, καθώς και την εγγύηση ότι η παραγωγή θα αγοραστεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Το σκεπτικό αυτό βασίζεται στο σχέδιο της Κομισιόν να προωθήσει εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα οποία τελικά οδήγησαν σε αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής. «Το κάναμε αυτό για τα εμβόλια και το φυσικό αέριο», είπε η φον ντερ Λάιεν. Η πρότασή της θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό της αμυντικής βιομηχανίας της γηραιάς ηπείρου, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη σε εθνικές γραμμές, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα περισσότερες δαπάνες για ευρωπαϊκά προϊόντα αντί για αγορές από τρίτες χώρες όπως οι ΗΠΑ.
«Πρέπει να βελτιώσουμε την απόδοση των επενδύσεων εδώ στην ΕΕ», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Χρειαζόμαστε ένα δίκαιο μερίδιο των χρημάτων των φορολογουμένων που να δαπανώνται εντός της ΕΕ. «Θα πρέπει να εργαστούμε με κίνητρα ώστε να είναι καλύτερο για τα κράτη μέλη να συνεργάζονται».
Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η πλειονότητα των οποίων είναι στην ΕΕ, θα δαπανήσουν συνολικά το ποσό ρεκόρ των 380 δισ. δολαρίων φέτος για την άμυνα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, από λιγότερο από 230 δισ. δολάρια το 2014.
Η πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος αμφισβητεί το ΝΑΤΟ και έχει διαφορετική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική, ανησυχεί τους Ευρωπαίους για την πιθανή αποδυνάμωση της αμυντικής εγγύησης των ΗΠΑ προς την ήπειρο μέσω της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
«Είναι το στοιχείο της προστασίας που έχει σημασία». . . Για 20, 30, 40 χρόνια, η ειρήνη μας αφορούσε την ενσωμάτωση και την ίδια την ειρήνη στην Ευρώπη. Τώρα για πρώτη φορά μιλάμε για προστασία από το εξωτερικό», είπε η φον ντερ Λάιεν.
«Κατανοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε. «Το κάλεσμα για ενίσχυση». . . υπάρχει και πρέπει να απαντηθεί».