Οι γυναίκες αμείβονται σημαντικά λιγότερα από τους άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους και εκπροσωπούνται πολύ λιγότερο σε διοικητικές θέσεις, παρόλο που οι νέες γυναίκες έχουν σπουδές περισσότερων χρόνων από ό, τι οι νέοι άνδρες. Στην Ελλάδα μάλιστα, το ποσοστό είναι το έβδομο χαμηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Για την ακρίβεια στην Ελλάδα το πόσοστό γυναικών μάνατζερς ανέρχεται σε 29,6% έναντι 38,7% του μέσου όρου των χωρών μελών του οργανισμού.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα επίσης με τα οποία οι γυναίκες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Συγκεκρικένα, ο οργανισμός εκτιμά ότι από τα 35 εκατομμύρια δυνητικούς επιχειρηματίες που λείπουν από το σημερινό εργατικό δυναμικό, το 75% είναι γυναίκες.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται με πλήρες ωράριο, είναι πιο πιθανό να απασχολούνται σε χαμηλότερα αμειβόμενα επαγγέλματα και λιγότερο πιθανό να εξελίξουν την καριέρα τους, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Ως αποτέλεσμα, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων παραμένουν και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να τελειώσουν τον εργασιακό τους βίο φτωχές.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που επεξεργάζεται ο ΟΟΣΑ, η απόκτηση παιδιών και η αύξηση της ηλικίας επηρεάζουν τα εργασιακά πρότυπα και τις αποδοχές των γυναικών με διαφορετικό τρόπο από τους άνδρες.
Οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των οικιακών και οικογενειακών ευθυνών, ακόμη και όταν εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις αποκομίζουν όφελος από τη διατήρηση των εξειδικευμένων γυναικών στον χώρο εργασίας και την ενθάρρυνσή τους να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια.