Πράσινο τέλος θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από το 2030 οι αγρότες της Δανίας για τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουν τα ζώα τους, τα πρόβατα, τα γουρούνια και κυρίως οι πιο ρυπογόνες αγελάδες. Πρόκειται για τον πρώτο φόρο εκπομπών αερίων που εφαρμόζεται παγκοσμίως στον κτηνοτροφικό τομέα.
Το μέτρο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της σκανδιναβικής χώρας κατά 70% ή κατά 1,8 εκατ. τόνους έως το 2030. Θα δρομολογηθεί δε, μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, την κυβέρνηση, εκπροσώπους των αγροτών, φορείς της βιομηχανίας αλλά και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, έπειτα από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις
Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν, οι Δανοί κτηνοτρόφοι θα φορολογούνται με 120 κορώνες ανά τόνο ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα το 2030, ποσό που θα διπλασιαστεί στις 300 κορώνες ανά τόνο από το 2035.
«Γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην αγροτική ιστορία της Δανίας» σχολίασε κατά την ανακοίνωση ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Τζέικομπ Γένσεν.
«Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό που δίνει μια κυριολεκτικά νέα κατεύθυνση στη χρήση της γης και ανοίγει το δρόμο για την αναμόρφωση της βιομηχανίας τροφίμων» τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Γκιέρντινγκ, της Δανέζικου Συλλόγου για τη Διατήρηση της Φύσης.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μήνες διαμαρτυριών των αγροτών σε όλη την Ευρώπη κατά της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που ανάγκασαν μάλιστα την Κομισιόν να αναβάλει την εφαρμογή κάποιων μέτρων.
Επίσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα η Νέα Ζηλανδία αναγκάστηκε να ακυρώσει τα σχέδια της να είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα επιβάλει φόρο στις εκπομπές αερίων από τον αγροτικό τομέα από το 2025, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων των αγροτών.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα εθνικά στοιχεία, τον Ιούνιο του 2022 η χώρα αριθμούσε 1,4 εκατομμύρια αγελάδες.
Ειδικοί υπολογίζουν ότι ο αγροτικός κλάδος διεθνώς ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και περίπου η μισή από την ποσότητα αυτή (με μεθάνιο) προέρχεται από τα ίδια τα ζωντανά και κυρίως τις αγελάδες. Κάθε αγελάδα παράγει περίπου 6 μετρικούς τόνους ισοδύναμου ρύπων ετησίως.